Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Performanță în mediul rural, în Alba: Două eleve din Daia Română au luat nota ZECE la Română, la Evaluare Națională

Publicat

Educația în mediul rural este un subiect delicat, mai ales când este adus în fața guvernanților.

Rata abandonului școlar este mult mai mare față de mediul urban, condițiile de învățământ în multe zone sunt precare, unele cadrele didactice sunt doar interesate să aibă un număr stabil de elevi pentru a-și păstra orele, iar ”performanțele” sunt de cele mai multe ori terminarea a opt clase.

Însă, mai există și excepții. Este și cazul celor două eleve ale școlii gimnaziale din Daia Română care au luat nota 10 la Limba și Literatura Română, la Evaluarea Națională din 2021. 

Este un rezultat de luat în calcul, mai ales în perioada pandemiei de COVID-19, când mai bine de un an școala s-a desfășurat în mediul on-line.

Am stat de vorbă cu Laura Brădilă, profesoara de limba română din Daia Română, care a detaliat pentru alba24.ro ce înseamnă ca un elev din mediul rural să ia nota maximă la o disciplină la Evaluarea Națională.

În primul rând, ar fi vorba de mândrie, atât a elevilor, dar și a cadrelor didactice care au reușit să obțină performanțe similare școlilor din mediul urban.

În al doilea rând se conturează ideea că rezultatele au fost obținute pe ”metode tradiționale”, fără table smart la clasă, cu manuale ”care niciodată nu au ajuns la timp”, după cum spune profesoara.

Cine sunt cele două eleve de 10 ale școlii din Daia Română

 Maria Isabelle Cibu

Maria a participat la cam tot ce înseamnă olimpiade și activități extrașcolare, în cei patru ani de studiu. A reușit să obțină premii și mențiuni peste tot pe unde a participat.

Mai mult de atât, în clasa a V-a a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, la etapa județeană.

Aceasta a reușit să obțină nota 10 la Evaluare Națională, iar pe viitor vrea să-și continue studiile în domeniul Științele Naturii.

”Consider că am fost dintotdeauna o fire curioasă, dornică de cunoaștere. Încă din prima zi am simțit o atracție față de literatură, găsind în compuneri cel mai frumos și, totodată, cel mai ușor mijloc de exprimare.

De asemenea, doamna profesoară de limba română mi-a inspirat această dragoste față de materie, sprijinindu-mă și îndrumându-mă de-a lungul acestui proces întru creație.

De aceea, drumul parcurs de-a lungul ciclului gimnazial a fost încununat numai cu bucurii. Nu pot spune că mi-a fost mereu ușor sau că nu s-au ivit obstacole, însă acestea au reprezentat de fapt cheia spre succes, spre evoluție”, a precizat Maria.

Alina Mihu

Alina a terminat cei patru ani de școală cu media 10. La fel ca Maria, a obținut nota 10 la limba română, la Evaluarea Națională. Eleva a participat la multe olimpiade și concursuri școlare, unde a reușit să obțină mai multe premii.

De menționat este participarea la Concursul național de Geografie ,,Terra’’, etapa județeană, unde a obținut premiul I.

”Provin dintr-o familie în care educația este pusă pe primul loc. Părinții și bunicii mei m-au sprijinit în toți acești ani și îmi vor rămâne alături indiferent de deciziile pe care le voi lua în viitor cu privire la educația mea.

Nu a fost deloc ușor să încerc să-mi mențin rezultate deosebite la toate materiile, însă dorința de a reuși acest lucru a fost mai puternică decât orice altceva.

Pot spune că m-au determinat să învăț persoanele din jurul meu, care trăiesc o viață mult mai liniștită pe plan financiar, datorită educației, dar și părinții, care și-au dat seama, din propria experiență, că omul pierde multe în viață din cauză că nu a acumulat cunoștințe la momentul potrivit”, a spus Alina.

Cele două eleve care au obținut 10 la Limba și Literatura Română nu sunt sunt singurele care au avut rezultate bune la învățătură.

La școala din Daia Română, Robert Sterp a terminat clasele V-VIII-a cu media 10, iar al fel și Ioana Hăprian a terminat clasele a V-a, a VI-a și a VIII-a cu media 10.

Performanțele de la Daia Română pot fi exemplu că școala din mediul rural poate concura cu cea din mediul urban, dacă profesorii și elevii își dau interesul și mai ales dacă au condiții oferite de către stat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax