Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Performanță în mediul rural, în Alba: Două eleve din Daia Română au luat nota ZECE la Română, la Evaluare Națională


Publicat

Educația în mediul rural este un subiect delicat, mai ales când este adus în fața guvernanților.

Rata abandonului școlar este mult mai mare față de mediul urban, condițiile de învățământ în multe zone sunt precare, unele cadrele didactice sunt doar interesate să aibă un număr stabil de elevi pentru a-și păstra orele, iar ”performanțele” sunt de cele mai multe ori terminarea a opt clase.

Însă, mai există și excepții. Este și cazul celor două eleve ale școlii gimnaziale din Daia Română care au luat nota 10 la Limba și Literatura Română, la Evaluarea Națională din 2021. 

Este un rezultat de luat în calcul, mai ales în perioada pandemiei de COVID-19, când mai bine de un an școala s-a desfășurat în mediul on-line.

Am stat de vorbă cu Laura Brădilă, profesoara de limba română din Daia Română, care a detaliat pentru alba24.ro ce înseamnă ca un elev din mediul rural să ia nota maximă la o disciplină la Evaluarea Națională.

În primul rând, ar fi vorba de mândrie, atât a elevilor, dar și a cadrelor didactice care au reușit să obțină performanțe similare școlilor din mediul urban.

În al doilea rând se conturează ideea că rezultatele au fost obținute pe ”metode tradiționale”, fără table smart la clasă, cu manuale ”care niciodată nu au ajuns la timp”, după cum spune profesoara.

Cine sunt cele două eleve de 10 ale școlii din Daia Română

 Maria Isabelle Cibu

Maria a participat la cam tot ce înseamnă olimpiade și activități extrașcolare, în cei patru ani de studiu. A reușit să obțină premii și mențiuni peste tot pe unde a participat.

Mai mult de atât, în clasa a V-a a obținut premiul I la Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, la etapa județeană.

Aceasta a reușit să obțină nota 10 la Evaluare Națională, iar pe viitor vrea să-și continue studiile în domeniul Științele Naturii.

”Consider că am fost dintotdeauna o fire curioasă, dornică de cunoaștere. Încă din prima zi am simțit o atracție față de literatură, găsind în compuneri cel mai frumos și, totodată, cel mai ușor mijloc de exprimare.

De asemenea, doamna profesoară de limba română mi-a inspirat această dragoste față de materie, sprijinindu-mă și îndrumându-mă de-a lungul acestui proces întru creație.

De aceea, drumul parcurs de-a lungul ciclului gimnazial a fost încununat numai cu bucurii. Nu pot spune că mi-a fost mereu ușor sau că nu s-au ivit obstacole, însă acestea au reprezentat de fapt cheia spre succes, spre evoluție”, a precizat Maria.

Alina Mihu

Alina a terminat cei patru ani de școală cu media 10. La fel ca Maria, a obținut nota 10 la limba română, la Evaluarea Națională. Eleva a participat la multe olimpiade și concursuri școlare, unde a reușit să obțină mai multe premii.

De menționat este participarea la Concursul național de Geografie ,,Terra’’, etapa județeană, unde a obținut premiul I.

”Provin dintr-o familie în care educația este pusă pe primul loc. Părinții și bunicii mei m-au sprijinit în toți acești ani și îmi vor rămâne alături indiferent de deciziile pe care le voi lua în viitor cu privire la educația mea.

Nu a fost deloc ușor să încerc să-mi mențin rezultate deosebite la toate materiile, însă dorința de a reuși acest lucru a fost mai puternică decât orice altceva.

Pot spune că m-au determinat să învăț persoanele din jurul meu, care trăiesc o viață mult mai liniștită pe plan financiar, datorită educației, dar și părinții, care și-au dat seama, din propria experiență, că omul pierde multe în viață din cauză că nu a acumulat cunoștințe la momentul potrivit”, a spus Alina.

Cele două eleve care au obținut 10 la Limba și Literatura Română nu sunt sunt singurele care au avut rezultate bune la învățătură.

La școala din Daia Română, Robert Sterp a terminat clasele V-VIII-a cu media 10, iar al fel și Ioana Hăprian a terminat clasele a V-a, a VI-a și a VIII-a cu media 10.

Performanțele de la Daia Română pot fi exemplu că școala din mediul rural poate concura cu cea din mediul urban, dacă profesorii și elevii își dau interesul și mai ales dacă au condiții oferite de către stat.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Ajutoare pentru sinistrații din Apuseni, din partea Lions Alba Iulia. Mai multe familii au primit electrocasnice

Publicat

Reprezentanții Lions Club Alba Iulia s-au deplasat în localitatea Gura Sohodol, care a fost afectată de viitură, pentru a distribui 12 aragaze și 12 frigidere noi, venind astfel în sprijinul gospodăriilor afectate, au transmis reprezentanții clubului.

Valoarea electrocasnicelor donate a fost de 15.034,00 lei, acestea fiind achiziționate cu sprijinul Lions Club Alba Iulia, Lions Club Decan București, Trans Prima SRL, Albatros Gold SRL și Farmaciei Eladerm.

”Pe această cale facem apel la toți cei care doresc sa vină în sprijinul celor care și-au pierdut agoniseala de-o viața, ajutându-i să revină cât mai repede la normalitate.

Pentru a participa la acțiunile clubului nostru puteți să ne contactați pe e-mail la adresa lions.alba@gmail.com sau la telefon 0726267976 – Florin Florea, Președinte Lions Club Alba Iulia” se arată într-un comunicat transmis miercuri.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

ALBA IULIA: Zona de dezvoltare economică de pe centura municipiului, un vis îndepărtat. Precizările primăriei legate de termene

Publicat

Dezvoltarea zonei economice în partea de est a municipiului Alba Iulia, în proximitatea Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, este în faza declarațiilor și a promisiunilor.

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a anunțat în urmă cu o lună că ”în curând vor fi scoase la licitație 13 loturi pentru investitori”.

În realitate însă, potrivit chiar informațiilor furnizate de primărie, ar putea fi vorba despre ani întregi. 

Declarația legată de licitarea celor 13 loturi vine în condițiile în care nici măcar Primăria Alba Iulia nu deține prea multe detalii legate de viitoarea zonă de dezvoltare industrială.

Potrivit unui răspuns al instituției la o solicitare a Alba24.ro, înainte de a concesiona sau vinde parcelele respective, primăria va realiza infrastructura (inclusiv utilitățile). Iar acest lucru este încă departe.

Citește și FOTO: Zonă de dezvoltare economică pe 340.000 mp la Alba Iulia, lângă Autostrada Sebeș-Turda. Anunțul primarului Gabriel Pleșa

Reprezentanții instituției au răspuns unor întrebări adresate de Alba24, legate de etapele pe care trebuie să le străbată înființarea zonei de dezvoltare, înainte de a fi exista la propriu, dar și despre termenele stabilite.

În legătură cu graficul de realizare al zonei de devoltare și de enumerarea etapelor care trebuie străbătute până la atribuirea terenului, primăria a răspuns că aceste informații sunt parte a viitorului PUZ.

”Estimăm ca până la sfârșitul anului să finalizăm Planul Urbanistic Zonal, iar în anul 2022 să finalizăm indicatorii tehnico-economici pentru realizarea infrastructurii și să pornim lucrările în zonă”, se arată în răspuns.

Abia apoi poate fi realizată infrastructura, fără de care nu se va face concesiunea.

De asemenea, reprezentanții administrației locale spun că prețurile de pornire pentru vânzarea sau concesionarea terenurilor se vor stabili conform pieței și vor fi supuse dezbaterii, în viitor.

”Cel mai probabil o să alegem formula de concesionare a terenului pe o perioadă de aproximativ 3 ani, perioadă în care operatorul economic are dreptul de a demara investiția, iar la finalizarea acesteia având posibilitatea de a achiiționa terenul”, au răspuns aceștia.

Instituția nu a stabilit deocamdată condițiile exacte de selectare a companiilor care vor să investească în zonă.

Utilități

Utilitățile vor se vor realiza anterior concesiunii sau vânzării terenurilor.

Reprezentanții primăriei spun că ”orizontul de timp pentru finalizarea utilităților în zonă este anul 2023”.

Aceștia nu au deocamdată idee de costurile pe care le implică realizarea infrastructurii tehnice, însă precizează că este vorba despre aproximativ 1.300 de metri liniari de infrastructură de transport și tehnico-edilitară.

”Orice început este greu și sunt conștient că așteptările sunt mari. Au trecut puțin peste 6 luni de la preluarea actualului mandat și știu că răbdarea multora se apropie de final.

Cu toții vrem să vedem proiecte duse la bun sfârșit, dar și proiecte noi, care să creeze plus valoare, locuri de muncă noi și un magnet pentru cei care își doresc să trăiască în Alba Iulia.

Pentru că acestea toate înseamnă dezvoltare! Iar o dezvoltare sănătoasă astăzi înseamnă sustenabilitate, coerență, eficiență și o latură puternică verde în orice proiect economic sau edilitar-urban” a explicat primarul Gabriel Pleșa, în urmă cu o lună.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum să trimiți fofografii și videoclipuri prin WhatsApp, care pot fi văzute doar o dată. Funcția View Once, funcțională

Publicat

WhatsApp permite trimiterea de fotografii și videoclipuri care pot fi vizualizate o singură dată de către destinatari.

Noua modificare a început să fie disponibilă pentru utilizatorii de iPhone, marți.

La scurt timp după aceea, aplicația de mesagerie a anunțat că toți utilizatorii pot folosi funcția, inclusiv pentru cei care utilizează Android.

După ce obține funcția View once din varianta nouă a aplicației (update), utilizatorul va putea activa dispariția fotografiei sau a videoclipului înainte de a o trimite contactelor sale, atingând noua pictogramă „1” care apare lângă bara de subtitrări.

Fotografiile și videoclipurile care sunt partajate utilizând funcția respectivă nu vor mai fi vizibile în chat, după ce destinatarul iese din vizualizare.

De asemenea, conținutul media nu va fi salvat.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Guvernul dă OUG pentru a abroga prevederile privind debranşarea și deconectarea clienţilor rău-platnici la utilități

Publicat

Guvernul urmează să aprobe, în ședința de joi, prin ordonanţă de urgenţă, abrogarea unei prevederi care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

„Prezentul proiect de act normativ are drept scop abrogarea prevederilor articolului 72, alineat (1) din OUG nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative anterioare intrării în vigoare a OUG nr. 70/2020, care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici.

De asemenea, este avută în vedere şi includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat (1) ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

DOCUMENT: Textul integral al Ordonanței de Urgență poate fi consultat AICI.

FOTO: Pixabay

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate