Connect with us
Advertisement

Actualitate

Situație dificilă în Republica Moldova din cauza COVID. Persoanele care intră țară în trebuie să se autoizoleze pentru 14 zile

Publicat

Autoritățile din Republica Moldova au revizuit condițiile de intrare pe teritoriul statului. Astfel, toate persoanele care intră în țara vecină vor trebui să se autoizoleze timp 14 zile, cu câteva excepții, printre care se numără și cei vaccinați sau cei care prezintă un test PCR negativ.

Ministerul Afacerilor Externe au anunțat astăzi că autoritățile din Republica Moldova au revizuit condițiile de intrare în țară, în contextul pandemiei de Covid-19.

Astfel, începând cu data de 5 martie 2021, toate persoanele care sosesc în acest stat vor efectua, în mod obligatoriu, o perioadă de autoizolare de 14 zile, într-o locație declarată de persoanele în cauză.

Totodată, acestea vor completa o fișă epidemiologică și o declarație pe proprie răspundere privind respectarea măsurii de autoizolare.

Măsura autoizolării se poate încheia înainte de termenul de 14 zile, în baza rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat după a 10-a zi de izolare.

Următoarele categorii de persoane sunt exceptate de la măsura autoizolării și, implicit, a completării fişei epidemiologice și a declarației pe proprie răspundere:

• copiii cu vârsta de până la 5 ani;

• persoanele care dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior îmbarcării (pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul Republicii Moldova (pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii). Rezultatul testului trebuie să fie redactat în limba română, engleză, franceză sau rusă;

• conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi persoane, care au mai mult de 9 locuri pe scaun, inclusiv locul conducătorului, echipajele şi personalul de deservire a aeronavelor, navelor şi trenurilor;

• persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitare, inclusiv însoțitorul acestora (cu prezentarea documentelor justificative);

• elevii/ studenţii care urmează să susţină examene, care merg la studii în unităţi/ instituţii de învăţământ pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotare sau care se deplasează pentru activităţi legate de finalizarea/ organizarea/ desfășurarea studiilor/ participarea la concursuri sau olimpiade internaționale, cu prezentarea documentelor justificativ. Excepţia se aplică şi pentru reprezentantul legal sau însoţitorul desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal;

• persoanele care se deplasează în scop profesional, motivul deplasării fiind justificat prin viză, permis de şedere sau un alt document aferent (inclusiv invitația şi/sau contractul încheiat cu o persoană juridică rezidentă în Republica Moldova);

• lucrătorii transfrontalieri care intră în Republica Moldova din România sau Ucraina, precum şi cei din Republica Moldova angajaţi ai unor companii din statele menţionate și care fac dovada raporturilor contractuale cu aceste companii;

• posesorii de paşapoarte diplomatice, de serviciu, oficiale şi speciale şi alte documente asimilate, precum şi titularii documentelor de călătorie tip Laissez-Passer eliberate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, inclusiv membrii familiilor personalului misiunilor diplomatice şi consulare şi organizaţiilor/misiunilor internaţionale acreditate în Republica Moldova şi/sau personalul implicat în asigurarea ajutorului umanitar;

• sportivii care se deplasează în scopul participării la competiții sportive internaționale și cantonamente, precum și membrii delegațiilor sportive sau însoțitorii acestora (părinții sau reprezentații legali ai copiilor minori);

• persoanele aflate în tranzit. Itinerarul tranzitului va fi stabilit de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră;

• persoanele care atestă prin documente justificative prezența la proceduri judiciare în Republica Moldova, precum şi reprezentanţii legali ai acestora;

• persoanele care deţin un document justificativ care atestă efectuarea vaccinului anti- Covid-19, redactat în limba română, engleză sau rusă.

Cu privire la tranzit, autoritățile din Republica Moldova au precizat că acesta este permis, în următoarele condiții:

– durata tranzitului să nu fie mai mare de 48 de ore;

– se vor utiliza exclusiv următoarele culoare de tranzit și puncte de trecere a frontierei: Giurgiulești – Galați rutier, Giurgiulești – Reni rutier; Aeroportul Internațional Chișinău aerian, Leușeni – Albița rutier; Aeroportul Internațional Chișinău aerian, Criva – Mamalîga rutier; Aeroportul Internațional Chișinău aerian, Palanca – Maiaki – Udobnoe rutier.

Sunt deschise următoarele puncte de trecere a frontierei cu Republica Moldova, pe cale rutieră: Sculeni-Sculeni; Albița-Leușeni; Galați-Giurgiulești; Stânca-Costești.

Situație critică în Republica Moldova din cauza COVID

Situaţia în domeniul sănătăţii este critică în acest moment în Republica Moldova din cauza COVID-19, trag un semnal de alarmă experţi în sănătate de la Chişinău, citaţi vineri de publicaţia Ziarul de Gardă de peste Prut, anunță AGERPRES.

Aproape toate locurile din spitalele de pe întreg teritoriul republicii sunt ocupate, iar secţiile de reanimare şi terapie intensivă sunt arhipline cu pacienţi în stare gravă şi foarte gravă, au atenţionat ei în cadrul unei emisiuni televizate joi seara la JurnalTV.

„Centrul pentru bolnavii de COVID-19 de la Moldexpo nu mai primeşte ambulanţe la această oră. Timpul de deplasare a unei ambulanţe la o solicitare durează mai mult de o oră.

Mi-a telefonat o persoană care mi-a spus că are o rudă cu o saturaţie de oxigen sub 40% şi îmi semnalează că ambulanţa nu vine la solicitare. Dar ambulanţa, din păcate, nu mai poate să vină, sistemul este suprasolicitat”, a afirmat consiliera prezidenţială în domeniul sănătăţii Ala Nemerenco.

Ea spune că bolnavii nu mai sunt transportaţi la centrul de triere, ci direct la spital, unde mai poate fi găsit un pat. „Situaţia este destul de critică”, a recunoscut Nemerenco.

Ninel Revenco, coordonatoarea Programului naţional de imunizări, a declarat în aceeaşi emisiune că aproape toate locurile din spitalele de pe întreg teritoriul Republicii Moldova sunt ocupate, iar secţiile de reanimare şi terapie intensivă sunt arhipline cu pacienţi în stare gravă şi foarte gravă.

„La nivel de ţară situaţia este la fel de îngrijorătoare. Practic toate locurile din spitale sunt ocupate, dar şi mai grav este că şi secţiile de reanimare şi terapie intensivă sunt arhipline cu pacienţi gravi şi foarte gravi. În fiecare zi înregistrăm decese.

Se înregistrează decese şi în rândul lucrătorilor medicali”, a adăugat Revenco.

Potrivit ei, „dacă anul trecut erau mai multe persoane cu vârsta de peste 60, 70, 80 de ani, din februarie avem persoane tinere, cu vârsta de 29, 32, 42, 52 de ani”.

„Anul trecut au fost multe forme asimptomatice. Acum, după o perioadă de relaxare, se înregistrează această situaţie. Spre exemplu, la Spitalul Clinic Republican, când se eliberează un pat, este imediat ocupat”, mai spune Ninel Revenco.

Chişinăul a raport vineri alte 1.788 de cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore în Republica Moldova, dintre care 77 în rândul lucrătorilor medicali, şi 22 de decese. Astfel, bilanţul îmbolnăvirilor a ajuns la 192.985, iar cel al deceselor, la 4.071, relatează Radio Chişinău.

Primul lot de 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19 livrate gratuit prin intermediul platformei globale COVAX a ajuns joi seara în Republica Moldova, care a devenit astfel prima ţară din Europa care primeşte doze de vaccin prin acest mecanism, potrivit MOLDPRES.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat prima livrare COVAX către Republica Moldova.

„O primă livrare COVAX de vaccinuri a sosit în această seară (joi) la Chişinău. 14.400 de vaccinuri vor fi date populaţiei. Vor veni mai multe. Mă bucur că Echipa Europa, unul dintre ce mai mari contribuitori COVAX, poate face parte din acest exerciţiu.

Asta înseamnă solidaritate globală în acţiune”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter, potrivit Ziarului de Gardă de la Chişinău.

Anterior, România a trimis 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca la Chişinău, făcând posibilă începerea campaniei de vaccinare marţi în Republica Moldova.

Sursa: Mediafax, Agerpres

Foto: pixabay

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement