Eveniment
Persoanele cu arsuri vor beneficia de concedii medicale inclusiv pentru perioada de recuperare. Ordonanță adoptată de Guvern
Pacienţii cu arsuri vor putea beneficia de concedii medicale pe toată perioada necesară tratamentului şi recuperării medicale.
Ordonanța a fost adoptată luni de Guvern.
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a precizat că actul normativ modifică Ordonanţa 158/2005 şi oferă cadrul legal pentru acordarea de către medicul curant a concediului pentru incapacitate temporară de muncă, pentru toată perioada necesară tratamentului şi recuperării medicale a pacientului cu arsuri.
„Este, practic, o completare a listei de afecţiuni pentru care se acordă aceste concedii medicale care depăşesc perioada obişnuită de acordare a concediilor medicale”, a spus ea.
Legat de acest subiect, pe 20 august, Ioana Mihăilă declara că urmează să fie adoptate modificările necesare, astfel încât pacienţii care au nevoie de recuperare post-operatorie şi tratament din cauza arsurilor să poată beneficia de zile de concediu medical peste limitele obişnuite.
Ministrul arăta atunci că medicul Cătălin Denciu, din Piatra Neamţ, care a salvat mai mulţi pacienţi în timpul unui incendiu, va putea beneficia de concediu medical peste limitele obişnuite, după modificarea ordonanţei de urgenţă.
Indemnizația brută lunară pentru incapacitate temporară de muncă determinată de arsurile grave, inclusiv pentru perioada de recuperare, va fi de 100% din baza de calcul stabilită conform legii.
Tot în şedinţa de luni a Executivului, a fost adoptată şi o altă ordonanţă simplă care modifică şi completează Legea 134/2019, care reglementează modul de funcţionare a Agenţiei Naţionale a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale din România.
„Practic, s-a completat domeniul de activitate al Agenţiei cu câteva activităţi noi, pe care urmează să le realizeze ca urmare a intrării în vigoare a noilor regulamente europene referitoare la dispozitivele medicale”, a precizat Ioana Mihăilă.
Potrivit acesteia, au fost reglementate atribuţii ale Agenţiei Naţionale a Medicamentului, care va fi abilitată să ia măsuri pentru retragerea, interzicerea sau restrângerea introducerii pe piaţă a anumitor medicamente şi dispozitive medicale. Totodată, se prevede în mod explicit faptul că Agenţia poate percepe tarife pentru activităţile pe care le desfăşoară.
sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News