Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Persoanele cu handicap beneficiază de transport gratuit interurban. Cum poate fi obținută legitimația de călătorie

Publicat

scaun rotile dizabilitati handicap

Persoanele cu orice tip de handicap, asistenții sociali, însoțitorii beneficiază și în 2019 de transport gratuit interurban. Beneficiarii vor putea călătorii cu trenul, autocarul sau navele pentru transport fluvial. Eliberarea biletului de călătorie gratuită se face de către DGASPC numai în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens.

Hotărârea a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2019, iar biletele de călătorie gratuită aferente anului 2018 vor putea fi utilizate și în luna ianuarie a anului 2019. 

Beneficiază de gratuitatea transportului interurban, în România, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, următoarele categorii de persoane:

a) persoanele cu handicap grav;

b) persoanele cu handicap accentuat;

c) însoțitorii persoanelor cu handicap grav, numai în prezența acestora;

d) asistenții personali ai persoanelor cu handicap grav;

e) însoțitorii copiilor cu handicap accentuat, numai în prezența acestora;

f) persoanele cu afecțiuni renale care necesită hemodializă;

g) asistenții personali sau însoțitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.

În situația în care documentul de încadrare în grad de handicap grav cuprinde mențiunea: “cu asistent personal”, beneficiarii sunt cei prevăzuți la lit. a), c), d), f) și g), în funcție de opțiunea exprimată conform legii.

În situația în care documentul de încadrare în grad de handicap grav nu cuprinde mențiunea: “cu asistent personal”, beneficiarii sunt cei prevăzuți la lit. a), c) și g) doar în ceea ce privește însoțitorii persoanelor cu handicap care necesită hemodializă.

Operatorul de transport interurban este operatorul de transport public feroviar, rutier sau naval, care efectuează transport public de călători, interurban, județean și interjudețean, respectiv pe apele naționale navigabile, sau reprezentanții autorizați ai acestuia. 

Legitimațiile de călătorie
– Începând cu data de 1 ianuarie 2019 pentru transportul public interurban feroviar, rutier sau naval de călători pe teritoriul României, persoanele beneficiare vor utiliza același tip de bilet, denumit în continuare bilet de călătorie gratuită.

– La transportul interurban feroviar, biletele de călătorie gratuită sunt valabile pentru călătoria gratuită cu tren regio, clasa a II-a, și tren interregio, clasa a II-a. Folosirea acestor bilete la o clasă superioară sau la trenuri de rang superior, la vagon de dormit, vagon cușetă se face numai cu plata diferențelor tarifare corespunzătoare, inclusiv a tarifelor de rezervare, de către persoana care circulă.

– Același bilet de călătorie gratuită poate fi utilizat astfel încât călătoria dus să poată fi efectuată cu un operator de transport interurban, iar călătoria întors cu alt operator de transport interurban.

– Prin călătorie dus se înțelege călătoria efectuată din localitatea/stația X în localitatea/stația Y, iar prin călătorie întors se înțelege călătoria efectuată din localitatea Y în localitatea X, indiferent de denumirile stațiilor. Călătoria întors între localitățile/stațiile Y și X poate avea loc pe un alt traseu decât călătoria dus între localitățile/stațiile X și Y.

– Beneficiarul poate efectua călătoria dus între localitățile/stațiile X și Y pe întreaga distanță cu un singur operator de transport interurban care va reține cuponul dus și, dacă este cazul, cupoanele anexă dus. La călătoria întors, beneficiarul va folosi, de asemenea, un singur operator de transport interurban pe întreaga distanță cuprinsă între localitățile/stațiile Y și X, pentru care operatorul reține cuponul întors și, dacă este cazul, cupoanele anexă întors. 

Eliberarea biletelor
– Eliberarea biletului de călătorie gratuită se face de către DGASPC numai în baza cererii persoanei cu handicap, reprezentantului legal sau altei persoane cu împuternicire notarială în acest sens dată de către persoana cu handicap/reprezentantul legal, după caz, pentru categoriile de persoane prevăzute la lit. a) -c), e) și f) sau în baza cererii asistentului personal prevăzut la lit. d) și g) din lista de la începutul materialului nostru.

– Pe baza cererii, DGASPC eliberează numărul de bilete de călătorie gratuită cuvenit, stabilind valabilitatea acestora.

– Biletul de călătorie gratuită este nominal și netransmisibil.

– Pe baza documentelor de încadrare aflate în termen de valabilitate, persoana îndreptățită poate solicita biletele de călătorie gratuită pentru anul calendaristic, până la data de 31 decembrie a anului în curs.

– Numărul de bilete de călătorie gratuită stabilit potrivit legii este acordat de DGASPC proporțional cu numărul de luni calendaristice cuprinse în perioada de valabilitate a documentului de încadrare.

– Pentru persoanele cu handicap cu afecțiuni renale care necesită hemodializă în alte localități decât cele de domiciliu, numărul de bilete de călătorie gratuită poate fi mai mare, în funcție de recomandarea centrului de dializă.

– În cazul în care persoana cu handicap schimbă domiciliul/reședința dintr-un județ/sector în altul, DGASPC care preia dosarul poate returna la DGASPC de unde s-a transferat dosarul eventualele bilete de călătorie gratuită valabile și neutilizate integral, în vederea anulării.

– Persoana cu handicap, reprezentantul legal al acesteia și/sau, după caz, asistentul personal al persoanei cu handicap va returna biletele de călătorie gratuită nefolosite integral sau parțial, în următoarele situații:

a) decesul persoanei cu handicap;

b) încetarea contractului individual de muncă al asistentului personal;

c) obținerea unui document de încadrare ulterior celui pe baza căruia au fost eliberate biletele de călătorie gratuită, care stabilește un grad de handicap care nu se încadrează în lista din Norme;

d) schimbarea opțiunii privind angajarea unui asistent personal sau acordarea indemnizației lunare prevăzute, ulterior eliberării biletelor de călătorie gratuită;

e) schimbarea domiciliului/reședinței în alt județ sau sector.

În cazul în care DGASPC constată că s-au efectuat călătorii în baza unor bilete de călătorie gratuită care nu au fost returnate, DGASPC va recupera contravaloarea călătoriei de la persoanele respective.

sursă:legestart.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax