Actualitate
Persoanele cu handicap din zona Munților Apuseni își vor putea obține certificatele cu un singur drum în Alba Iulia
Persoanele cu handicap din județul Alba, în special cele din zona Munților Apuseni vor putea beneficia de un regim birocratic mult mai simplu pentru obținerea indemnizației de la stat. În loc de a fi nevoiți să călătorească de trei ori până în Alba Iulia pentru obținerea certificatului de handicap, așa cum se întâmplă în prezent, aceștia vor veni o singură dată în Alba Iulia, pentru evaluarea gradului de handicap, iar restul problemei se va rezolva local. Acesta este obiectul unui proiect inițiat de vicepreședinții Consiliului Județean Alba, Florin Roman și Alin Cucui, pentru „debirocratizarea” formalităților pe care trebuie să le îndeplinească aceste persoane pentru a primi banii la care au dreptul.
„Până în prezent, persoanele cu handicap erau nevoite să facă trei drumuri la Alba Iulia, să stea în condiții rușinoase și jenante pentru noi, dificile din punct de vedere material pentru ei, dar și al handicapului pe care îl dețin: o dată pentru a fi evaluați sau reevaluați anual pentru obținerea certificatului de handicap, mai făceau un drum dus-întors pentru depunerea dosarului și mai făceau un drum dus-întors pentru ridicarea certificatului. Am luat decizia să modificăm această procedură și am găsit soluția ca aceste persoane cu handicap să nu mai facă trei drumuri la Alba Iulia, ci un singur drum”, a explicat Florin Roman.
Cum se va simplifica procedura
Toate dosarele pentru persoane cu handicap se vor putea depune la primăriile din localitățile de domiciliu ale persoanelor cu handicap. Dosarele trebuie depuse cu două săptămâni înainte de expirarea certificatelor. În continuare, acestea vor fi transportate de către personalul administraţiilor locale la Primăria Cîmpeni sau la DSS Abrud. Săptămânal, reprezentanții Direcției de Protecție a Copilului se vor deplasa la Primăria Cîmpeni și la DSS Abrud, de unde vor ridica aceste dosare. Certificatele de handicap, eliberate de comisia din Alba Iulia în urma evaluării gradului de handicap, vor fi duse la Primăria Cîmpeni sau la DSS Abrud, de unde vor fi ridicate și transportate la primăriile din localitățile de domiciliu și vor fi înmânate persoanelor cu handicap.
„Prin această procedură, îi scutim pe cei care sunt cu handicap să facă un drum la Alba Iulia pentru depunerea dosarului. Astfel, reducem cheltuielile pe care acești oameni, dintre care mulți sunt săraci, le au cu transportul, evităm situații penibile în care persoane cu infirmități serioase să fie puse într-un mijloc de transport. Tot săptămânal, reprezentanții DSS stabilesc programări pentru evaluare, pentru ca oamenii să nu mai stea la cozi interminabile”, a precizat Roman.
Aproape 5% din populația județului Alba, aproximativ 18.000 de persoane, sunt posesoare ale unui certificat de handicap. Proiectul de hotărâre va fi introdus pe ordinea de zi a următoarei ședințe de Consiliu Județean. Acesta este un proiect pilot pe zona Munților Apuseni, care, dacă se va dovedi eficient, va fi extins în mai multe zone din județul Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
ton nicolae
vineri, 01.02.2013 at 14:58
Buna ziua,
Ma numesc Ton Nicolae, de profesie jurist, avand si calitatea de presedinte al Sindicatului Asistentul Personal Aiud.
In primul rand vreau sa felicit initiativa si totodata in calitatea mea de presedinte al sindicatului Asistentul Personal Aiud, infiintat de mine in anul 2001 si avand si o vasta experienta in domeniul legislativ in general si in mod special in ceea ce priveste legislatia aplicata persoanelor cu handicap si in acelasi timp cunoscand si ceea ce inseamna cu adevarat persoana cu handicap si in special cele cu handicap grav, cred ca ar fi bine ca acest proiect sa se extinda la toate primariile din judet. Cred ca administratia judeteana cunoaste situatia din judet, asa cred, ca sunt unele primarii care de luni de zile, chiar de ani de cand asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav nu si-au mai primit salariile, iar acolo unde i-au prostit pe persoanele cu handicap grav sa primeasca indemnizatie in loc de a beneficia de asistent personal, nici aceasta indemnizatie nu a primit-o.
pe aceasta cale va solicit sa faceti o analiza la nivel de judet pentru a intervenii financiar acolo unde primariile nu pot face fata, acesta este ajutorul de care au nevoie persoanele cu handicap, ci nu gargara facuta in massmedia scrisa si audio-vizuala. Persoanele cu handicap grav s-au saturat de demagogii ieftine. Sunt primarii care serviciile sociale din cadrul lor ii ignora total pe persoanele cu handicap grav, ca acestea au nevoie de serviciile lor, avand in vedere ca asistentul personal sau indemnizatia se platesc de administatiile locale.
Un alt aspect grav care se intampla la ora actuala la Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Alba, ude presedintele comisiei este d-na medic Marghidan Teodora, din plangerile persoanelor cu handicap care se prezinta la comisie, mi s-a spus ca, aceasta doamna, presedinta ,,nu mai face parte din comisie,, , adica este undeva cocotata intr-un birou pe sus, la etajul 1 al cladirii, si ca aceasta nu mai vede persoanele cu handicap care se prezinta la comisie si ca aceasta doamna doar aproba sau respinge ceea ce medicii specialisti in diverse specialitati, care vad atat persoan cu handicap cat si actele medicale. Regretabil este faptul ca d-na medic Marghidan Teodora, care are functia de presedinte al comisiei, nu cunoaste lucuri elementare ale desfasurarii comisiei, respectiv domnia sa ar trebui sa deschida si sa inchida dezbaterile comisiei si sa se puna de acord cu membrii comisiei, deoarece asa cum opereaza dansa dosarele la momentul de fata sunt nelegale, sau poate ii place monologul. Asa cum am spus de la inceput, sunt de profesie jurist, iar cand ma dus in instanta, sedintele acestara sunt prezidate de un presedinte care in apel sau recurs, fiind mai multi judecatori in complet (comisie) se consulta in timpul dezbaterilor. Cred ca asa ar trebui sa se desfasoare si sedintele comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap.
De aceea se dau multe certificate de respingere a persoanelor cu handicap, deoarece ce propune comisia de jos de la pareter, ,,comisia de sus,, formata doar din doamna medic Marghidan, inchisa intr-un birou, respinge, purtand bietii oameni sa mai cheltuieasca bani si timp pierdut pentru a contesta la Comisia Superioara de la Bucuresti si uneori chiar in instanta, spun aceasta deoarece multe persoane cu handicap ni s-au adresat, astfel incat am contestat certificatele emise de comisia monologa de la etaj, atat la Comisia Superioara cat si in instanta, astfel incat persoanele cu handicap si-au re/dobandit drepturile cuvenite de legislatia in vigoare.
consider ca ar trebui luate unele masuri in coborarea ,,comisiei monologe,, de la etaj, la parter, acolo unde sunt toti ceilalti membrii ai comisiei, nu de alta, nu-i sfideaza numai pe membrii comisiei ci sfideaza in mod jalnic persoanele cu handicap care vin de la zeci si sute de km. si consider ca acestor persoane trebuie sa li se acorde tot respectul de la toate institutiile statului in general si in mod cu totul special de la serviciile sociale locale si judetene, care daca nu ar fiaceste persoanele cu handicap nu ar mai avea obictul muncii.
As avea multe de spus, dar ma opresc aici pentru a nu plictisi pe cineva.
Cu deosebit respect
Presedintele Sindicatului Asistentul Personal Aiud,
jurist Ton Nicolae