Eveniment
Peste 12,3 milioane de lei pentru reabilitarea acoperișurilor și planșeelor la corpurile Palatului Principilor din Alba Iulia
Acoperișurile și planșeele peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G din cadrul ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia vor fi reabilitate printr-o investiție de peste 12,3 milioane de lei.
Primăria Alba Iulia a lansat marți, 18 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare/restaurare pentru obiectivul de investiție „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia – reabilitarea acoperișurilor și planșeelor peste etaj la corpurile A, B, C, D, F și G”.
Citește și VIDEO REPORTAJ: Incursiune în Palatul Principilor din Alba Iulia. Stadiul lucrărilor și când ar putea fi terminată restaurarea
Valoarea totală estimată este de 12.398.647,95 de lei, fără TVA.
Intervențiile propuse la corpurile A, B, C, D, F si G ale Palatului Principilor, se referă la:
- eliminarea cauzelor de infiltrații de apă meteorică (înlocuire învelitori , înlocuire sistem de colectare și evacuare ape meteorice etc.),
- eliminarea atacului biologic la nivelul tuturor subansamblurilor structurale și nestructurale,
- reabilitarea și consolidarea zidăriilor de la nivelul podului și a șarpantei,
- înlocuirea planșeelor din lemn degradate,
- reabilitarea acceselor și scărilor din pod.
Necesitatea realizării acestei investiții rezultă din starea tehnică actuală a acoperișurilor și implicit a elementelor arhitecturale și de rezistență asupra cărora nu s-a mai intervenit de o perioadă mare de timp.
Pentru reabilitarea/restaurarea acoperișurilor prin proiect se propun următoarele lucrări principale de bază:
- eradicarea atacurilor biologice
- consolidarea elementelor structurale existente
- demolarea parțială a unor elemente structurale existente
- introducerea unor elemente structurale suplimentare
Potrivit caietului de sarcini, în prezent starea de conservare a șarpantei la diferite corpuri prezintă diferențieri semnificative. Corpurile C, G și F prezintă cea mai bună stare de conservare. La aceste corpuri degradările biologice au fost produse de fungi și apar cu precădere în zona doliilor și hornurilor.
La corpurile A și B se întâlnesc cele mai extinse zone degradate produse de fungi. Lipsa de ventilație și de încălzire din aceste spații a contribuit la evoluția atacurilor și a dus la prăbușirea planșeelor. De la nivelul planșeelor atacul s-a extins în zidăria de cărămidă situată sub cosoroabe și apoi la lemnul din cosoroabe, grinzișori, capete de corzi. Cosoroabele sunt cele mai afectate elemente ale șarpantei, iar modul lor de așezare pe zidăria de cărămidă și esența din care sunt confecționate le-a crescut vulnerabilitatea.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News