Connect with us
Publicitate

Actualitate

Peste 130 milioane de euro din bugetul CNAS, pentru tratamentul românilor în străinătate. Cum se decontează serviciile medicale primite în UE

Publicat

Peste 130 de milioane de euro din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe 2014 au fost rezervați pentru tratamentul românilor în străinătate. Românii pot beneficia de servicii medicale în statele membre ale UE, iar cheltuielile sunt decontate de CNAS la valoarea pe care acestea o au în România, restul fiind suportat de către pacienți din buzunarul propriu. Cei mai mulți români care se tratează în străinătate aleg Turcia, Austria sau Germania, cel mai adesea pentru a se trata de cancer sau pentru servicii de chirurgie pediatrică, neurochirurgie, transplant sau chirurgie cardiovasculară.

Pe lângă acești bani, românii cheltuiesc cel puţin 100 de milioane de euro din banii proprii, pentru terapii în străinătate, potrivit unei estimări ZF. Numărul celor care aleg să beneficieze de tratament în alte state este tot mai mare în condiţiile în care alternativele private sunt puţine în ţară, iar spitalele publice sunt sufocate de numărul cazurilor.

Este bine de știut că românii au acces la servicii medicale de urgenţă în statele Uniunii Europene în cazul în care sunt în concediu, studiază în străinătate sau muncesc în afară dacă sunt asiguraţi în România ș pot prezenta un card de sănătate, emis de către casele judeţene de asigurări. Pentru aceștia, tratamentul este plătit în întregime de statul român.

Totodată românii mai pot avea acces la tratament în străinătate dacă li se aprobă dosarul de către casele de sănătate.

Românii pot alege să se trateze în orice stat din Uniunea Europeană, potrivit unei directive europene din 2011, iar în acest caz statul român decontează serviciile la nivelul tarifelor din România (de exemplu dacă o hernie de disc costă 1.000 de lei în România, iar în afară costă 1.500 de lei, statul decontează doar 1.000 de lei). Diferenţa de bani între costul integral al tratamentului şi suma decontată este suportată din buzunarul propriu al pacienţilor şi atinge mii sau zeci de mii de euro.

Români la tratament în străinătate

Cei mai mulți români care aleg să se trateze în străinătate o fac pentru afecţiuni grave oncologice, neurochirurgie, chirurgie cardiovasculare, transplant sau chirurgie pediatrică.

Cei care caută servicii din domeniul oncologiei o fac pentru serviciile de radioterapie, aparatele de profil din România fiind extrem de puţine, iar centrele de profil aglomerate de numărul mare de pacienţi.

Până în prezent, nu există statistici disponibile despre numărul total al românilor care merg pentru tratament în străinătate.

Cei mai mulți românii merg în Austria, Germania sau Turcia

În 2013 aproximativ 6.000 de români au mers pentru tratament în spitalele din Turcia, potrivit autorităţilor turce. În spitalele din Turcia, costul mediu al unui tratament de oncologie medicală (chimioterapie) se situează între 1.000 şi 2.700 de euro, iar un tratament de radioterapie care cuprinde 30 de şedinţe ajunge în medie la 11.000 de euro. Astfel, dacă se consideră că minimum 10.000 de români pleacă în străinătate şi cheltuiesc cel puţin 10.000 de euro pentru terapii, înseamnă că suma totală cheltuită este de peste 100 mil. euro.

Austria este una dintre principalele ţări în care românii merg pentru tratament, cel mai cunoscut centru fiind spitalul AKH din Viena (Allgemeines Krankenhaus der Stadt Wien – Spitalul general din Viena). Date din 2011 arată că aici au mers aproximativ 600 de români pentru tratament. În cadrul spitalului, controlat de municipalitatea din Viena, taxele pentru o zi de îngrijiri pot ajunge şi la 1.200 de euro în cazul pacienţilor străini.

Clinicile şi spitalele germane atrag la rândul lor un număr mare de pacienţi români, însă în acest caz datele despre numărul de români trataţi sunt extrem de puţine.

Românii se pot trata în străinătate în următoarele situaţii

Pentru urgenţe medicale apărute în timpul concediilor, pentru cei care studiază sau lucrează în străinătate, pe baza cardului european de asigurări de sănătate

Pentru tratament planificat aprobat de casele de sănătate, în condiţiile în care serviciul solicitat este inclus în pachetul de bază din România, dar nu i se poate acorda în România „într-un termen justificat din punct de vedere medical”.

În cazul unei opţiuni personale, pe cheltuiala proprie. Pentru asiguraţi, casa de sănătate decontează serviciile la nivelul tarifelor practicate în România.

Cei mai mulți români merg în străinătate ppentru a se trata de cancer, pentru servicii medicale de chirurgie pediatrică, neurochirurgie, transplant, chirurgie cardiovasculară.

Sursa: Ziarul Financiar

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate