Connect with us
Advertisement

Actualitate

Peste 140 de cazuri de rujeolă în Alba. În ţară, 27 de tineri şi copii au murit din cauza acestei boli. Ce măsuri a luat Guvernul privind vaccinurile

Publicat

harta rujeola 19 mai De la începutul epidemiei de rujeolă, în România şi-au pierdut viaţa 27 de oameni din cauza complicaţiilor bolii. Numărul de cazuri confirmate este de peste 5.700.

În judeţul Alba, la mijlocul lunii mai, au fost înregistraţi 145 de pacienţi cu rujeolă, faţă de 135 la sfârşitul lunii aprilie, respectiv 96, anterior, potrivit celor mai recente date ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Cele mai multe cazuri, la nivel naţional, sunt la copii cu vârste între 1 an şi 4 ani.

La nivel naţional, au fost confirmate 6.124 cazuri de rujeolă (faţă de 5.119, până la sfârşitul lunii aprilie).

Au fost  înregistrate 26 decese, cele mai multe (8) în Timiș, câte cinci în Arad şi Dolj, trei în Caraș-Severin şi câte unul în Bihor, Călărași, Satu Mare, Vaslui și București. Cel mai recent deces a fost al unui bebeluş de cinci luni, din judeţul Vaslui. Potrivit Ministerului Sănătăţii, numărul actualizat al deceselor este de 27.

S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 40 de județe, astfel că epidemia s-a extins:

Judeţ / Cazuri confirmate rujeolă

Timiş 1059

Caraş Severin 1045

Arad 890

Dolj 418

Satu Mare 392

Mureş 381

Sibiu 292

Călăraşi 187

Hunedoara 165

Alba 145

Bistriţa Năsăud 129

Braşov 129

Gorj 120

Bihor 110

Cluj 109

Olt 102

Mehedinti 81

Dîmboviţa 67

Sălaj 44

Bucureşti 41

Suceava 39

Harghita 35

Brăila 32

Iaşi 20

Vaslui 15

Valcea 14

Buzău 10

Neamţ 8

Ilfov 7

Giurgiu 7

Teleorman 6

Ialomiţa 5

Argeş 4

Bacău 4

Prahova 4

Constanţa 3

Covasna 2

Maramureş 1

Botoşani 1

Vrancea 1

Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă care adesea duce la complicații. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală.
Vaccinul împotriva rujeolei (pojarului) protejează copiii împotriva acestei boli. În România 9 din 10 părinți își vaccinează copiii, potrivit CNSCBT.

Măsuri la Guvern

După şedinţa de joi, Guvernul a decis înfiinţarea Departamentului de Monitorizare Implementare Program Național de Vaccinare, structură care va funcționa în subordinea directă a ministrului Sănătății. Această nouă structură, înființată prin reorganizarea ministerului, va avea atribuții cu privire la achiziționarea vaccinurilor, administrarea acestora și o mai bună informare a populației cu privire la beneficiile vaccinării.

Guvernul a stability şi înființarea Comitetului Interministerial de urgență pentru soluționarea disfuncționalităților din Programul Național de Vaccinare și asigurarea aprovizionării la timp cu vaccinurile necesare.

Comitetul va avea ca principal obiectiv identificarea unor soluții imediate pentru criza vaccinurilor începută în 2016. În acest sens, va elabora și va prezenta primului-ministru, până la finalul lunii mai, un plan de acțiune, iar implementarea acestuia se va realiza până la sfârșitul lunii septembrie 2017. De asemenea, va întocmi un raport care va fi prezentat premierului până la finalul perioadei de implementare.

Comitetul va putea face propuneri de modificare a cadrului legal, astfel încât, pe termen scurt, să permită achiziționarea în regim de urgență a dozelor de vaccin necesare, iar pe termen mediu, asigurarea stocurilor de vaccinuri în mod predictibil și continuu.

Comitetul interministerial va fi condus de ministrul Sănătății. Vor face parte secretari de stat și experți din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică-Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. dr. Matei Balș”, Agenția Națională pentru Achiziții Publice și Serviciul Român de Informații.

Începând de anul trecut, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă, care a afectat în special copiii cu vârste de până la 4 ani, situație generată de scăderea ratei de vaccinare în cazul vaccinului împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului.

Până în prezent, au fost înregistrate circa 5.700 de cazuri, dintre care 27 de copii și tineri au decedat.

La nivel național, în 2016, acoperirea națională cu vaccin împotriva ROR (Rubeolă-Oreion-Rujeolă) a fost de 86% pentru prima doză și de 67% pentru a doua doză, sub recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, de 95%.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală și vaccinarea persoanelor cu risc, România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement