Administrație
Peste 250 de locuinţe din Alba Iulia vor fi reabilitate termic. Investiţie de 1,44 milioane lei din fonduri Regio. Cheltuielile proprietarilor
Peste 250 de locuinţe din Alba Iulia vor fi reabilitate termic prin intermediul unui contract semnat luni de primarul Mircea Hava şi directorul ADR Centru, Simion Creţu, cu o valoare de 1,44 milioane lei, ce provin din fonduri nerambursabile Regio. Investiţia totală este de 2,77 milioane lei şi va fi parţial suportată de beneficiari. Suma medie pe care proprietarii apartamentelor trebuie să o achite este de 2.500 de lei, care poate fi plătită în termen de cinci ani.
Programul ce prevede ”Creșterea performanței energetice a unor blocuri de locuințe din Municipiul Alba Iulia” a fost depus spre finanțare către Primăria Municipiului Alba Iulia și are o valoare totală de 2,77 milioane lei, din care 1,44 milioane lei reprezintă finanțarea nerambursabilă solicitată, iar diferența dintre cele două sume reprezintă cofinanțarea asigurată de către beneficiarii proiectului.
Finanţarea este asigurată din bugetul Programului Regio, derulat la nivel regional de ADR Centru, prin DMI 1.2 – Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe.
Fondurile sunt solicitate pentru reabilitarea a 264 apartamente amplasate în cele șase scări ale blocurilor de pe Bulevardul Transilvaniei, respectiv Nr. 17 – Bl. 16, Nr. 13 – Bl. 18, Nr. 19 – Bl. 20. Pentru îmbunătățirea condițiilor de locuit a locatarilor și implementarea cu succes a acestui proiect de investiții, Primăria Alba Iulia a estimat că sunt necesare 9 luni de activitate.
Conform declarațiilor făcute de către primarul municipiului Alba Iulia, schema de finanțare pentru reabilitare este de 60% Uniunea Europeană, 20% Consiliul Local și 20% cetățeanul. În medie, suma se ridică la 2.500 de lei. Lucrările care se vor efectua vor fi lucrări de calitate, care rezolvă toate problemele blocului, inclusiv acoperișul, subsolul, ușa de la intrare, etc., iar care la sfârșit vor beneficia de certificat energetic, potrivit sursei citate. Cei care au spații comerciale la parterul acestor blocuri (22 proprietari) vor suporta integral valoarea lucrărilor. De asemenea, celor cu venituri reduse, care se apropie de venitul minim pe economie, li s-ar putea acorda o subvenție pentru acoperirea a 20% din investiţie. Suma de 2.500 de lei poate fi plătită în termen de cinci ani.
Din fondurile alocate se vor executa lucrări de termoizolare pereți exteriori, termo-hidroizolare terasă, înlocuire tâmplărie în apartamente și casa scării, lucrări de demontare și remontare instalații de pe fațada clădirii, lucrări de refacere finisaje anvelopă-cortină, lucrări de reparații ale fațadelor. De asemenea, proiectul mai prevede ca în zonele ce prezintă un potențial pericol de desprindere, de exemplu zona băilor sau plăcilor balcoanelor, să se efectueze lucrări conexe și totodată să se realizeze trotuarele.
”Prin această schemă de finanțare sunt vizate blocurile construite în perioada 1950 – 1990, ce au un regim minim de înălțime de P+3, iar în cazul acestui proiect depus de Primăria Alba Iulia, avem trei blocuri de zece etaje, subsol și parter. La nivel regional, din bugetul disponibil de 9,55 milioane euro fonduri nerambursabile, avem deja 6 contracte de finanțare nerambursabile semnate. Acest domeniu a fost introdus în cadrul Programului Regio doar în 2012 și asta se datorează, în primul rând faptului că au fost economii pe alte proiecte contractate, iar în al doilea rând faptului că reabilitarea fațadelor de blocuri pentru reducerea consumului de energie termică, a fost de nenumărate ori discutată și am încercat mereu să identificăm surse de finanțare. Aceste investiții în reabilitarea fațadelor de blocuri și eficiența energetică a locuințelor, contribuie la reducerea costurilor cu încălzirea, în special pentru familiile cu venituri reduse și sperăm să le continuăm și pe vitoarea perioadă de fonduri nerambursabile 2014 – 2020”, a declarat directorul ADR Centru, Simion Crețu.
”Acest proiect elaborat de Primăria Municipiului Alba Iulia face fericiți locatarii a 264 de apartamente din cele trei blocuri situate pe B-dul Transilvaniei. Sunt mulțumit că fondurile europene sprijină în mod direct calitatea vieții cetățenilor din Alba Iulia, precum și cea a factorilor de mediu. Prin soluțiile tehnice propuse de proiectantul lucrărilor de reabilitare, locatarii vor beneficia de o reducere a facturilor la energie de aproximativ 45%, economii care vor îmbunătăți nivelul de trai al celor care locuiesc în aceste blocuri. În egală măsură, confortul și siguranța locuirii sunt acompaniate de îmbunătățirea estetici ansamblului locativ aferent uneia din cele mai populate zone din municipiu”, a declarat Mircea Hava, primar al municipiului Alba Iulia.
La nivelul Regiunii Centru, un număr de 14 proiecte au fost depuse din decembrie 2012 spre finanțare nerambursabilă pe acest domeniu. Prin cele 7 proiecte contractate până în prezent, au fost alocate reabilitării de locuințe 5,3 milioane euro din fonduri nerambursabile. În prezent, mai sunt două proiecte în etapă precontractuală, acestea urmând a semna contractele de finanțare în perioada următoare, mai precizează iniţiatorii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
eu
marți, 07.10.2014 at 09:41
si prostii care ne-am facut singuri pe banii nostri, ce facem? trebuie sa va dam in judecata, pt ca doar unii au facilitati in alba iulia , desi si noi fraierii platim taxe si impozite.
@eu
marți, 07.10.2014 at 19:09
Te-a obligat cineva sa iti izolezi casa? Nu cred…