Eveniment
Peste 4.200 de persoane cu situaţii sociale speciale vor beneficia gratuit de cursuri de formare profesională
Peste 4.200 de persoane din categorii sociale speciale vor beneficia gratuit de cursuri de formare profesională. Sunt vizate persoane care provin din familii monoparentale sau cu peste 2 copii, tineri peste 18 ani care părăsesc sistemul instituționalizat de protectie a copilului, persoanele de etnie romă, persoanele cu dizabilităti, persoane foste dependente de droguri, deținuți, victime ale traficului de persoane sau suferind de boli ce le afectează viața (HIV/cancer).
Cursurile se încadrează în campania „Descoperă omul potrivit la locul potrivit” , parte din proiectul „Centre de incluziune socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile”.
Toate persoanele din categoriile amintite se pot adresa pentru a găsi un loc de muncă sau pentru a realiza un curs de formare profesională Centrului de Incluziune Socială. Acesta organizează cursuri pentru specializările: confecționer asamblor articole textile, lucrător în comerț, lucrător în creșterea animalelor, lucrător social și operator date.
Toate aceste activități de integrare pe piața muncii a acestor persoane sunt organizate de Asociația „Pro Tinerețe” şi Institutul pentru Politici Sociale București – partener principal, Fundația „Solidaritate și Speranță” Iași, Asociația „Glasul Romilor Pro-Europa”, Asociația „Vasiliada” Craiova și Fundația „Filantropia” Timișoara .
„Proiectul vine în întâmpinarea unor persoane vulnerabile, dezavantajate, care nu au aceeași egalitate de șanse pe piața muncii. Angajatorii trebuie să ştie că pot angaja astfel de persoane cu dizabilități și că, de cele mai multe ori, acestea au o experiență vastă și sunt loiale, cu toate că nu ajung să dovedească aceste aspecte, dacă nu au egalitate de șanse”, a declarat coordonatorul regional al proiectului, Ciprian Cazan.
Iniţiatorii proiectului doresc să-i ajute pe acești oameni să pornească sau să repornească pe drumul profesional prin întocmirea unor CV-uri, consiliere psihologică, pregătirea unui interviu și sprijin în orientarea profesională.
Prezent la evenimentul de lansare a campaniei, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat că susţine astfel de proiecte „pentru faptul că sunteți dornici să acordați încredere unor astfel de persoane vulnerabile. Din păcate, statul nu a mai avut grijă de această categorie de oameni, după `90. Eu știu că înainte lucrau astfel de persoane în cooperații. Poate ar trebui să existe o modificare și la capitolul legislativ, având în vedere că angajatorii au o portiță de scăpare, ar trebui să schimbăm mentalitățile oamenilor”.
Proiectul „Centre de Incluziune Socială – oportunitate pentru facilitarea participării pe piața muncii a grupurilor vulnerabile” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziuni sociale”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News