Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 40% din crenvurştii din magazine sunt coloraţi cu carmin. Cum se aleg cele mai sănătoase sortimente


Publicat

crenvurstiUn studiu realizat de Asociația Pro Consumatori (APC) arată că 42% dintre sortimentele de crenvurşti puse la vânzare în magazinele din România sunt colorate cu carmin. Analiza a cuprins 43 tipuri de crenvurști, cumpărate din supermarketuri şi a vizat atenţionarea în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Potrivit cercetării, carnea folosită s-a regăsit în proporţii diferite, astfel: pieptul de pui între 23% şi 80%, carnea de pui între 13% şi 88%, carnea de porc între 17% şi 93%,carnea de vită între 8% şi 79%, carnea de curcan între 4% si 96%, pieptul de curcan 53%, carnea separată mecanic între 50% şi 79%.

La 7% din produsele analizate nu apare menţionată în lista ingredientelor cantitatea de carne din reţeta folosită la fabricarea crenvurştilor.

Ceea ce este îngrijorător este faptul că la 26% dintre produsele analizate s-a folosit carne separată mecanic (carne de pasăre separată mecanic, carne de pui şi curcan separată mecanic, carne de pui separată mecanic şi carne de curcan separată mecanic). În jargonul specialiştilor are chiar denumirea de „mâzgă“ sau „noroi“: „noroi alb – white slim, engl.“ (când e vorba de carne de pasăre). Procesul presupune măcinarea carcasei şi pasarea pastei (care cuprinde măcinătura de os, măduva osoasă şi celelalte ţesuturi comestibile) sub presiune.

Cum se aleg crenvurștii

„La alegerea unui sortiment de crenvurşti trebuie să aveţi în vedere cantitatea de carne din respectivul produs şi principalii nutrienţi menţionaţi în declaraţia nutriţională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi graşi saturaţi, conţinutul de sare,evitându-se acei crenvurşti care au în compoziţie aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul şi nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitaţi crenvurștii obţinuţi din carne separată mecanic (resturi de ţesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si ţesut conjunctiv) cu adaosuri de  zaharuri, făină de grâu, griş de grâu, fibre de soia, fibre de mazăre, fibre vegetale, proteină animală, proteină vegetală hidrolizată, proteină hidrolizată din drojdie, gelatină şi amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Totodată, verificaţi termenul de valabilitate şi condiţiile de păstrare din spaţiul de comercializare. Din cauza conţinutului ridicat de sare şi a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, crenvurştii nu trebuie să facă parte din alimentaţia copiilor şi a adulţilor cu afecţiuni cardiovasculare”, transmite Costel Stanciu, preşedinte al APC România.

Care sunt sortimentele cele mai sănătoase găsite în magazine

Top 10 mărci de crenvurşti după conţinutul de carne cuprinde Pikok/Polonia cu 93% carne din pulpă de porc şi fără aditivi, Golfera/Italia cu 88% carne de pui şi 2 aditivi, AIA/Italia cu  88% carne de curcan şi pui, dar cu 5 aditivi, Dulano/Germania cu 87% carne de porc şi 2 aditivi, Aldis/România cu 87% carne (60% piept de pui şi 27% carne lucru pui) cu 3 aditivi, Martinel/Reinert/România cu 85% carne de porc şi 3 aditivi, Pikok/Polonia cu 85% carne (72% piept de pui si 13% carne din pulpă de pui) şi 9 aditivi, Perfect Poultry/Slovenia cu 82% carne de pui şi 5 aditivi, Agil/România cu 80% piept de pui şi fără aditivi și Zimbo/Ungaria cu 80% carne (60% carne de porc si 20% carne de vită) şi 5 aditivi.

După numărul de aditivi alimentari topul este condus de Campofrio cu 11 aditivi, Caroli/Familia cu 10 aditivi, Pikok, Caroli, AIA,  cu 9 aditivi, Casa Gruia, Banat Bun cu 8 aditivi, Carrefour, Fox, Meda, Auchan cu 7 aditivi, Baroni, Casa Gustului, Cris-Tim, Elit, Cora cu 6 aditivi, AIA, C+C, Zimbo, Agil, Auchan, Perfect Poultry, Baroni, Cris-Tim cu 5 aditivi.

În topul 3 APC al mărcilor de crenvurşti fără aditivi alimentari se găsesc Pikok cu 93% carne din pulpă de porc, Agil cu 80% piept de pui și Forzoso cu 59% carne pui şi 29% piele pui.

Potrivit APC, 93% din produsele analizate conţin aditivi alimentari, adică E-uri, de la doi aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari, deci numai 7% dintre produsele analizate nu conţin aditivi alimentari. La 91% din produsele analizate s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant alimentar care poate genera anumite afecţiuni medicale dacă produsul alimentar este pregătit pentru consum prin prăjire. 42% dintre produsele analizate sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic un colorant roşu strălucitor obţinut dintr-o specie de insectă numită coşenilă. La 44% dintre produsele analizate gustul şi aroma au fost potenţate cu monoglutamat de sodiu. La 9% dintre produsele analizate s-a folosit caragenan, un agent de îngrosare suspect de apariţa anumitor afecţiuni medicale.

surse: digi24.ro, apc-romania.ro



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Amenzi de 5.000 – 10.000 lei pentru cluburi şi federaţii dacă nu asigură o distanţă de 2 metri între sportivi în săli

Publicat

Cluburile, federaţiile şi alte structuri sportive riscă amenzi între 5.000 şi 10.000 de lei dacă nu vor asigura o distanţă de minimum 2 metri între sportivi în sălile de sport, conform regulamentului privind reluarea începând cu 1 iunie a activităţilor de pregătire fizică organizate în spaţii închise.

„Nerespectarea prevederilor literei C din prezenta anexă, în ceea ce priveşte organizarea spaţiului de pregătire fizică, astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7 mp, constituie contravenţie (n.r. – din partea persoanelor juridice în cauză) şi se sancţionează în conformitate cu prevederile art. 30 lit. h) din Hotărârea Guvernului nr. 857/2011 (n.r. – amenda de la 5.000 la 10.000 de lei) privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către personalul împuternicit din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al Serviciului control în sănătate publică din cadrul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti”, se arată în documentul citat.

Structurile sportive care organizează activitatea de pregătire sportivă îşi pot modifica normele şi regulamentele specifice ramurii de sport pentru a se adapta la situaţia creată de criză, cu condiţia ca acestea să nu vină în contradicţie cu normele legale în vigoare.

De la 1 iunie, pentru reluarea pregătirilor în sălile de sport de către sportivii de performanţă purtarea măştii (medicale/nonmedicale) este obligatorie. Pentru o protecţie eficace, aceasta trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Prin excepţie, activităţile fizice intense se pot face fără a purta masca pe figură. Îîn cazul în care o persoană prezintă simptomatologie de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, febră, stare generală alterată), aceasta se va izola la domiciliu. În cazul în care o persoană a venit în contact cu un caz suspect sau confirmat de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, se va izola la domiciliu şi va respecta măsurile în vigoare.

Măsuri care privesc organizarea activităţii de pregătire sportivă în spaţii închise:

– organizarea spaţiului de pregătire sportivă astfel încât să permită menţinerea distanţei de minimum 2 m între oricare două persoane şi un spaţiu pentru fiecare persoană de 7mp;

– triajul observaţional zilnic la intrarea în sală. Nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, stare generală alterată) şi febră mai mare de 37,3°C;

– plasarea recipientelor cu soluţii dezinfectante pentru mâini la intrarea în sală;

– în cazul încăperilor climatizate prin recircularea aerului, se efectuează nebulizarea o dată pe săptămână, în afara programului de lucru şi se efectuează dezinfecţia instalaţiei de climatizare conform instrucţiunilor producătorului;

– suprafeţele şi spaţiile comune vor fi dezinfectate frecvent (cel puţin o dată la 4 ore);

– asigurarea unei ventilaţii adecvate a tuturor încăperilor sau aerisirea lor periodică, cel puţin o dată la 4 ore.

Accesul sportivilor va fi permis doar în urma triajului epidemiologic şi termometrizării, iar acesta trebuie să se facă numai în baza unei programări prealabile. Numărul de sportivi care se antrenează la un moment dat va fi limitat, în funcţie de capacitatea sălii, pentru a se putea menţine distanţa fizică de minimum 2 m între oricare două persoane şi 7 mp/persoană.

Sportivii vor fi instruiţi să îşi spele mâinile înainte şi după terminarea antrenamentului. În cazul în care sala este prevăzută cu aparate sportive, se va evita utilizarea acestora în regim de circuit şi se va încuraja utilizarea unui singur tip de aparat în cadrul aceleiaşi sesiuni de antrenament. Se delimitează spaţiile de exerciţii, cu menţinerea distanţei fizice de minimum 1,5 m între oricare două persoane şi asigurarea unui spaţiu de minimum 7 mp/persoană. Se va asigura aceeaşi distanţă inclusiv între sportiv şi personalul tehnic (antrenor, medic etc.). Se limitează durata antrenamentelor, astfel încât să se poată stabili un orar clar pentru dezinfecţia şi aerisirea riguroasă a sălii. Aparatele sportive vor fi dezinfectate înainte şi după fiecare utilizator. Cu excepţia perioadei de desfăşurare a activităţilor fizice intense, purtarea măştii este obligatorie pe toată durata prezenţei în sală.

Regulamentul interzice folosirea în comun a duşurilor, saunei şi altor zone cu risc mare de transmitere a virusului. Vânzarea şi/sau oferirea de gustări/băuturi în regim de auto-servire nu este permisă; prin excepţie, se permite funcţionarea automatelor de băuturi răcoritoare şi mâncare ambalată, cu condiţia ca acestea să fie consumate în aer liber.

În cazul în care o persoană care participă la activitatea de antrenament este suspectă/confirmată cu COVID-19 se realizează operaţiuni de dezinfecţie a încăperilor respective de către unităţi de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare autorizate.

Începând cu data de 1 iunie se permite desfăşurarea, de către sportivii profesionişti, a activităţilor de pregătire fizică în spaţii închise (cu excepţia sporturilor de contact), cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minim 7 mp/persoană şi cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

sursă agerpres.ro.

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VELA: De luni NU este deschisă activitatea ştrandurilor, piscinelor, bazinelor, sub nicio formă

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, că ştrandurile, bazinele şi piscinele, deschise sau închise, nu vor putea funcţiona începând din 1 iunie, ci doar plajele, în anumite condiţii.

“În bazinele descoperite sau acoperite sau în piscine sunt interzise activităţile de la 1 iunie. Dacă situaţia epidemiologică, statistica medicală vor fi de bun augur, după analizele făcute de specialişti înainte de 15 iunie, evident că se va lua în calcul şi această posibilitate.

Dar, de luni, nu este deschisă activitatea ştrandurilor, piscinelor, bazinelor, sub nicio formă”, a declarat Vela.

Marcela Vela a amintit că tot de la 1 iunie nu se va mai completa declaraţia pe propria răspundere pentru ieşirea din localitate sau din zona metropolitană.

Reamintim că de la 1 iunie se deschid plajele turistice de pe litoralul românesc. Totuși, accesul pe plaja se va face după un set de reguli care a fost stabilit de autorități și care trebuie respectat întocmai de cei care merg la plajă, dar și de operatorii economici.

CITEȘTE ȘI: De la 1 iunie, la plajă pe litoralul românesc, cu respectarea distanțării sociale între șezlonguri

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măsuri speciale de protecție a pacienților oncologici, împotriva îmbolnăvirii cu COVID-19, la spitalul din Alba Iulia

Publicat

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a acordat, pe timpul evoluției pandemiei de COVID-19, o atenție deosebită pacienților oncologici, plecând de la concluzia certă că aceștia prezintă un risc mult mai mare de a dezvolta foarte rapid complicații respiratorii severe, îndeosebi dacă au suferit intervenții chirurgicale sau au efectuat chimioterapie în săptămânile precedente.

Astfel, au fost adoptate toate măsurile recomandate de către autorităților de sănătate publice pentru a reduce impactul epidemiei de COVID-19 asupra asistenței medicale oncologice. Între acestea enumerăm:

– Personalul medical beneficiază de măsuri sporite de protecție pentru a evita contaminarea / îmbolnăvirea. Din fericire, nici un cadru medical al secției de Oncologie nu a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus SARS-CoV-2 până la această dată;

– Scurtarea la maximum a interacțiunii între medic/personal sanitar si pacientul oncologic, respectiv a contactului între pacienţii veniţi în spital, inclusiv prin reducerea aglomerării, cu programări corespunzătoare, în cadrul secției de oncologie;

– Evitarea contaminării şi scurtarea timpului în sălile de aşteptare (consultaţie), prin purtarea echipamentelor sanitare de protecție, păstrarea distanței de minimum 2 metri, recoltarea analizelor etapizat, pe ore, în aşa fel încât să nu existe simultan în sala de aşteptare sau în zona de spitalizare de zi mai mulţi pacienţi.

De asemenea, în curtea SJU Alba Iulia a fost amenajat un punct de triaj și unul de recoltare probe, în vederea depistării noului coronavirus SARS-CoV-2, exclusiv pentru pacienții oncologici. Înainte cu o zi de programarea efectuării tratamentului, pacienții oncologici sunt chemați pentru recoltare de probe biologice, în vederea depistării noului coronavirus, iar seara sunt informați cu privire la rezultatele analizelor. De la începutul evoluției acestei boli, dintre cele peste 800 de teste efectuate la pacienții oncologici, doar trei cazuri au ieșit pozitive (2 cazuri s-au vindecat între timp; 1 caz primește îngrijiri medicale de specialitate și este sub atentă monitorizare), toate celelalte fiind negative.

Pentru prevenirea apariției de focare epidemice și, în egală măsură, pentru a lua toate măsurile astfel încât pacienți cu diferite patologii, care se tratează în spital, să nu contacteze boala, în actualul context epidemiologic, SJU Alba Iulia a avut nevoie de un ”izolator” – o secție de îngrijire a pacienților ale căror probe biologice sunt în lucru. Astfel, secția de oncologie, care are intrare separată, a fost mutată la etajul 3, în locul fostei secții de gastroenterologie, unde pacienții au aceleași condiții de spitalizare continuă și tratament. Clădirea în care funcționa oncologia deservește astăzi pacienții în cazul cărora nu există certitudinea că sunt negativi și unde cadrele medicale lucrează cu maximă prudență și măsuri de protecție pentru a preveni infectarea și răspândirea bolii.

Totodată, în această perioadă, au continuat consultațiile ambulatorii și spitalizarea de zi, în locul fostei secții ORL de la parter, dar și intervențiile chirurgicale oncologice, cu respectarea tuturor măsurilor și restricțiilor impuse în contextul pandemiei.

În acest răstimp, pacienții oncologici nu au suferit pauze terapeutice și au fost respectate schemele de tratament. Reamintim că la SJU Alba Iulia funcționează singura secție de oncologie din județul Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ce amendă a primit Ludovic Orban după apariția pozei în care fuma și nu purta mască de protecție în spațiu închis

Publicat

Ludovic Orban, premierul României, a achitat sâmbătă două amenzi în valoare totală de 3.000 de lei prin intermediul platformei www.ghiseul.ro. Acesta a fost sancționat în urma apariției pozei, în care apărea nepurtând mască și fuma într-un spațiu închis dintr-o instituție publică.

”Prim-ministrul Ludovic Orban a achitat astăzi, 30 mai a.c., prin intermediul platformei www.ghiseul.ro, două amenzi în valoare cumulată de 3000 de lei, la cuantumul maxim prevăzut de lege, pentru fumat și nepurtarea măștii în spații închise.

Premierul consideră că regulile trebuie respectate în aceeași măsură de către orice cetățean, indiferent de poziția pe care o ocupă, iar în cazul în care acestea sunt încălcate trebuie aplicate sancțiunile stabilite de lege, fără a face distincție”, au transmis, sâmbătă, reprezentanții Guvernului.

Premierul Ludovic Orban a declarat pentru Libertatea că fotografia în care apar mai mulți membri ai Guvernului, în timp ce fumează și consumă băuturi alcoolice, a fost făcută în biroul său, luni, de ziua sa. El a mai spus că în încăpere mai erau „trei colegi care nu se văd în poză”. Întrebat cine a făcut fotografia, premierul a spus că „eventual, cine ne-a servit putea să o facă”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate