Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 60 de cazuri confirmate de abuz şi neglijare a copiilor în Alba, în primul trimestru al anului. Măsuri DGASPC

Publicat

Peste 60 de cazuri de abuz, neglijare sau exploatare a copiilor au fost confirmate de DGASPC Alba, în primul trimestru al anului, în urma sesizărilor primite. Pe 12 iunie se sărbătoreşte Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor, astfel încât se atrage încă o dată atenţia asupra drepturilor minorilor.

În  primul trimestru al anului 2018, la Telefonul copilului și/sau la telefonul DGASPC Alba a fost înregistrat un număr total de 145 de sesizări făcute de profesionişti, de persoane fizice, autosesizări sau de copilul în cauză.

Pentru toate sesizările, specialiştii DGASPC Alba au făcut verificări în vederea stabilirii veridicităţii aspectelor semnalate, întocmind un raport de evaluare iniţială, atât copilului, cât şi familiei.

În urma analizării acestor sesizări, specialiştii Direcţiei au identificat 67 de copii, victime ale abuzului, neglijării sau exploatării, 78 de sesizări fiind infirmate.

Din totalul de 67 cazuri confirmate în perioada menţionată, 66 cazuri au fost de neglijare și un caz de abuz sexual. Din cele  67 de situaţii/cazuri  confirmate, 45 sunt din mediul urban şi 22 din mediul rural.

Copiii au beneficiat de servicii de informare, consiliere psihologică, consiliere juridică/asistenţă, servicii educaţionale şi servicii medicale, în funcţie de situaţie;  pentru un număr de 14 minori s-a dispus instituirea plasamentului în regim de urgenţă prin dispoziţia directorului general al DGASPC Alba, iar pentru 14 copii s-a dispus plasamentul prin hotărârea Comisiei pentru Protecţia Copilului Alba sau prin instanţă de judecată.

12 iunie, Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Convenția privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor şi acţiunea imediată în vederea eliminării lor a fost adoptată, în anul 1999, la cea de a 87-a sesiune a Conferinței  Generale a Organizaţiei Internaţionale a Muncii convocată la Geneva de Consiliul de administraţie al Biroului Internaţional al Muncii, iar la 15 noiembrie 2000, Parlamentul României adoptă Legea nr. 203 prin care se ratifică această Convenţie.

În România, conform Legii 272/2014 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, (republicată) situaţiile de exploatare economică, abuz, neglijare şi a oricărei forme de violenţă trebuie semnalate serviciului public de asistenţă socială sau direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului în a cărei rază teritorială a fost identificat cazul respectiv.

La nivelul județului Alba este constituită, prin hotărârea Consiliul Județean Alba, Echipa Intersectorială Locală pentru prevenirea și combaterea exploatării prin muncă a copiilor – echipă multidisciplinară şi interinstituţională, ce are misiunea de a identifica/ referi/ monitoriza situaţiile de violenţă asupra copilului şi violenţă in familie, copiii exploataţi şi aflaţi sub risc de exploatare prin muncă, copiii victime ale traficului de persoane, precum şi copii români migranți, victime ale altor forme de violenţă pe teritoriul altor state. EIL Alba este coordonată de DGASPC Alba și este formată din reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor relevante angajate în combaterea exploatării copiilor prin muncă.

Orice profesionist care lucrează în sistemul de protecţie a copilului – în servicii publice şi/ sau private – trebuie să cunoască problematica muncii copilului şi să intervină activ în prevenirea şi eliminarea acesteia. Pe lângă asistenţii sociali, educatorii, psihologii, asistenţii maternali din serviciile specializate, Legea nr. 272/2004 menţionează expres grupurile profesionale care au responsabilitatea de a identifica şi sesiză autorităţile competente despre situaţiile de risc şi de dificultate în care se pot afla copiii şi familiile lor – inclusiv în situaţiile de exploatare prin muncă: cadrele didactice, personalul medical, poliţiştii, juriştii, preoţii, precum şi angajaţii altor instituţii care vin în contact cu copilul.

Un rol important în aceste demersuri îl are Telefonul Copilului din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba unde sunt sesizate cazurile de violenţă şi abuz asupra minorilor, dar şi cele de exploatare sub orice formă prin linia telefonică gratuită, disponibilă 24 ore din 24 ore, la numărul de telefon: 0800 820 010.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax