Connect with us
Publicitate

Actualitate

Peste 700 de firme deschise de studenţi şi tineri în judeţul Alba, anul trecut. Care sunt facilităţile pentru SRL-D şi cei care încep afaceri de pe băncile şcolii

Publicat

afaceriPeste 700 de firme au fost deschise de studenţi şi tineri din judeţul Alba, până în luna noiembrie 2015, beneficiind de facilităţile date de stat pentru aceste categorii de afaceri. Pentru înfiinţarea unei societăţi cu răspundere limitată-debutant, tinerii sunt scutiţi de taxe şi pot primi până la 10.000 de euro finanţări nerambursabile de la stat sau chiar mai mult, prin garantarea creditelor.

Comparativ, la nivel naţional, Clujul conduce topul judeţelor cu cele mai multe SRL-D înfiinţate, peste 3000, anul trecut. Un număr similar de firme din această categorie funcţioneatză în Bucureşti.

În Alba, sunt 365 de SRL-D înfiinţate, până în luna noiembrie 2015, însă din acestea sunt funcţionale, în curs de înfiinţare sau cu denumiri rezervate 361. În ţară, cele mai multe firme din acest segment au fost deschise cu activitate în domenii ca transporturi rutiere de mărfuri, lucrări de construcţii, service auto, comerţ pe internet, restaurante, coafor şi salonuri de înfrumuseţare, comerţ cu amănuntul predominant produse alimentare, ativităţi de consultanţă, fabricarea pâinii, prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie, soft la comandă, activităţi recreative. Alte exemple sunt baruri, agenţii de publicitate, comerţ cu haine, inginerie şi consultanţă tehnică, fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, asistenţă stomatologică, prelucrarea datelor, administrarea paginilor web şi activităţi conexe, activităţi fotografice şi design, comerţ cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule, transporturi cu taxiuri, lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, activităţi de întreţinere corporală şi alte forme de învăţământ.

Tinerii şi-au mai deschis firme de curăţenie a clădirilor, dar şi de arhitectură, de facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată, de curierat, fitness, repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice ori consultanţă în tehnologia informaţiei, activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor şi tăierea şi rindeluirea lemnului şi exemplele pot continua.

Pentru deschiderea unui SRL-D, potrivit O.U.G. nr. 6/2011 de către întreprinzători cu capacitate de exerciţiu deplină, care îndeplinesc următoarele condiţii: au capacitate juridică deplină de exerciţiu; anterior datei înmatriculării societăţii în Registrul Comerţului nu au mai deţinut şi nu deţin calitatea de acţionar sau asociat al unei întreprinderi constituite în spaţiul economic european; înfiinţează pentru prima dată o societate comercială cu răspundere limitată în condiţiile Legii societăților nr. 31/1990 şi ale OUG nr. 6/2011; declară pe propria răspundere, sub sancţiunea legii penale pentru declaraţii mincinoase, că îndeplinesc condiţiile necesare, pe care o depun la Registrul Comerţului odată cu cererea de înmatriculare a societăţii.

Societatea înfiinţată trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: este societate cu răspundere limitată (SRL), care funcţionează pe durată nedeterminată, în condiţiile legislaţiei în vigoare, se încadrează în categoria microîntreprinderilor, este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 (cinci) întreprinzători debutanţi asociaţi. De asemenea, firma trebuie să aibă în obiectul de activitate cel mult 5 (cinci) grupe de activitate prevăzute de clasificarea CAEN.

În cele 5 (cinci) grupe de activitate nu pot fi incluse ca obiect de activitate al societăţii următoarele: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, precum şi activităţile excluse de normele europene pentru care nu se poate acorda ajutor de stat (activităţi de pescuit şi acvacultură, activităţi legate de producţia primară a produselor agricole, ajutoarele destinate agenţilor economici care activează în sectorul carbonifer, ajutoarele pentru achiziţionarea vehiculelor de transport rutier de marfă acordate agenţilor economici care au ca obiect de activitate prestarea de servicii de transport rutier de marfă contra cost; activităţi de procesare şi marketing ale produselor agricole, de export, toate în anumite cazuri)

Microîntreprinderea aparţinând întreprinzătorului debutant (SRL – D) beneficiază de următoarele facilităţi:

– scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori (CAS angajator – pentru condiţii normale de muncă, 20,8%), pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariaţi, angajaţi pe perioadă nedeterminată; aceasta perioadă constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru calculul drepturilor se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar

– acordarea de către AIPPIMM a unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare. Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economiei;

garanţii acordate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii – S.A. – I.F.N. (F.N.G.C.I.M.M.) pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri acceptate de A.I.P.P.I.M.M., cu respectarea condiţiilor prevăzute în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit şi ale F.N.G.C.I.M.M., până la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, în limita sumei de 80.000 euro sau echivalentul în lei;

– scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului pentru înregistrarea microîntreprinderii, precum şi de la plata tarifului pentru publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a;

– consiliere, instruire şi sprijin din partea O.T.I.M.M.C. al A.I.P.P.I.M.M. în a cărui rază de competenţă îşi are sediul social

Reprezentanții S.R.L.-D.-urilor care au împlinit termenul de 3 ani de la data înființării, începând cu 1 ianuarie 2015 trebuie să facă demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei S.R.L.-D. în S.R.L. sau să opteze pentru altă formă juridică.

În ceea ce priveşte firmele deschise de studenţi, în judeţul Alba au fost deschise 364 de astfel de afaceri însă funcţionează sau sunt în curs de înfiinţare doar 231, restul fiind radiate. Tot Clujul conduce clasamentul la nivel naţional, cu 1690 de firme deschise de studenţi, mai multe ca în Bucureşti (1479).

Potrivit prevederilor HG nr. 166/2003, studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază de scutiri de la plata taxelor şi tarifelor:

– tarifele pentru serviciile de asistenţă prestate de oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale;

– taxele şi tarifele pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale;

– taxele şi tarifele pentru autorizarea funcţionării solicitate comercianţilor la constituire;

– taxele şi tarifele pentru obţinerea de la administraţia publică locală a autorizaţiei de desfăşurare a unor activităţi economice în mod independent;

– tarifele pentru publicarea , în extras, în Monitorul Oficial al României Partea a IV-a, a încheierii de înmatriculare pronunţată de judecătorul delegat la oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunal;

– taxa de timbru pentru activitatea notarială, în cazul actelor a căror încheiere în formă autentică este obligatorie.

Excepţii: taxa de verificare şi/sau rezervare firmă şi/sau emblemă; taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, studentul care înfiinţează o afacere proprie trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

– să urmeze cursurile unei forme de învăţământ superior la o instituţie de învăţământ acreditată;

– să fie cel puţin în anul II de studiu şi să fi promovat toate obligaţiile prevăzute de senatul universităţii;

– să nu fi depăşit vârsta de 30 ani.

Îndeplinirea acestor condiţii legale trebuie să fie atestată printr-un act doveditor emis de instituţia de învăţământ superior acreditată al cărei student este solicitantul.

Aceste facilităţi fiscale se acordă o singură dată şi pentru constituirea unei singure firme, individual sau împreună cu alţi studenţi care îndeplinesc condiţiile legale menţionate.

Astfel, facilităţile fiscale se acordă numai pentru constituirea unei firme, nu şi în cazul dobândirii acesteia prin cesiunea părţilor sociale de la o altă persoană.

Beneficiază de aceste condiţii studenţii români ai instituţiilor de învăţământ superior acreditate, de stat sau particulare, indiferent dacă urmează specializări acreditate sau autorizate, de lungă sau de scurtă durată, dacă se află la studii aprofundate şi de masterat şi indiferent de forma de învăţământ pe care o urmează.

Dacă, în termen de 3 ani de la înmatricularea societăţii intervine cesionarea parţială sau totală a părţilor sociale sau acţiunilor, societatea este obligată să restituie integral sumele pentru care s-a acordat scutirea de plată.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate