Connect with us
Advertisement

Actualitate

Peste 7000 de angajaţi MAI au ieşit la pensie de la începutul anului, pentru a beneficia de sume mai mari decât salariile

Publicat

IMG_6185Din datele Ministerului Afacerilor Interne, aproximativ 7.200 de angajaţi MAI au ieşit la pensie, de la începutul anului, până la mijlocul lunii septembrie. Au beneficiat astfel de prevederile legii pensiilor militare, ce permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul.

„În urma centralizării, s-a constatat că de la începutul anului până la data de 14 septembrie a.c., data până la care s-au aplicat prevederile legii pensiilor militare, care permiteau ca pensia să fie mai mare decât salariul, au ieșit la pensie aproximativ 7.200 de angajați MAI, față de 12.500 în anul 2016.

Dintre cei 7.200, 4.000 sunt de la Poliția Română, 1.100 de la Jandarmerie, 700 de la Poliția de Frontieră, 680 de la Pompieri, iar restul de la alte structuri ale MAI”, a declarat, vineri, Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef de poliție Monica Dajbog.

Vezi şi OFICIAL: 33 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba s-au pensionat în ultima lună. O treime au deținut funcții de conducere

Deficitul de personal s-a accentuat constant încă din 2015, ajungând la acest moment la 23.000 de oameni, potrivit sursei citate.

“Practic, funcționăm cu 85% din numărul de funcții – din 150.000 de posturi, fiind în plată aproximativ 127.000”.

Reprezentantul MAI a mai precizat că în anul 2015 au intrat în sistem 1.700 de angajați și au ieșit aproape 3.000, iar în anul 2016 au intrat 5.000 și au ieșit 12.500. În 2017, au intrat în sistem 5.300 și au ieșit 8.000 (dintre care 7.200 cu drept la pensie).

“Este evident că orice pierdere de personal, în condițiile unui deficit consistent, deja existent în sistem, se reflectă în activitatea ministerului.

Însă asta nu înseamnă că instituțiile din MAI – Poliția, Jandarmeria, Poliția de Frontieră sau Pompierii nu își desfășoară misiunile de zi cu zi cu responsabilitate și eficiență.

Spre exemplu, infracționalitatea la nivel național nu a crescut, ci menține, cel puțin pentru semestrul I al acestui an, un trend descendent”, a precizat Dajbog.

Pe termen scurt și mediu, ministrul afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, a aprobat un pachet de măsuri pentru reducerea deficitului de personal și întărirea autorității polițistului.

Unele dintre aceste măsuri sunt deja în aplicare, fiind suplimentate locurile din școlile de agenți și subofițeri într-o modalitate în care vom putea pregăti 2 promoții în fiecare an, alternând perioadele de scoală cu cele de practică.

În acest fel vor fi între 2.800 și 5.600 de agenți și subofițeri care vor termina școlile noastre, față de 1.500 în prezent.

“Cele două promoții se vor afla în școală și în practică în mod alternativ. Astfel, când o promoție se află în școală pentru pregătirea teoretică, cealaltă se va afla în practică la unitățile operative.

Creșterea cifrei de școlarizare va permite ca încadrarea din sursă externă să se facă doar pentru ocuparea acelor funcții specializate pentru care nu asigurăm pregătire în școlile MAI”, a precizat purtătorul de cuvânt MAI.

De asemenea, perioada de școlarizare în școlile de agenți de poliție și subofițeri a fost redusă de la 2 ani la 1 an.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement