Connect with us
Publicitate

Abrud

Petiție: Moții din Lupșa acuză ilegalități în procesul de cadastrare a terenurilor și cer anularea lui. Pichetare la Alba Iulia

Publicat

Mai mulți locuitori din Lupșa cer anularea întregului proces de cadastrare derulat în comună, spun ei, ilegal.

Într-o petiție adresată autorităților naționale și județene, oamenii cer inițierea unor anchete interne, inclusiv prin sesizarea organelor de cercetare penală, pentru investigarea faptelor invocate de ei. 

Aceștia spun că procesul de cadastrare sistematică, mai precis identificarea imobilelor, s-a făcut fără deplasare în teren de către reprezentanții firmei angajate să facă acest lucru. ”Am fost chemați abia în procesul de depunere a cererilor de rectificare să identificăm terenurile care ne aparțineau” au trasmis oamenii.

Nemulțumire cu privire la terenurile din perimetrul Cupru Min

În petiția transmisă autorităților, oamenii vorbesc despre cadastrarea unor suprafețe în favoarea Cupru Min Abrud, pentru care această societate nu ar deține decrete de expropriere nici definitive nici cu caracter temporar.

Suprafața estimată este de aproximativ de 500 de hectare, care ar trebui, mai spun ei, să revină UAT Lupșa sau proprietarilor persoane fizice.

”Cadastrarea unor suprafețe în favoarea Cupru Min pe sub care trec conductele de apă ale societății, între Stația de Pompare din albia Râului Arieș și Uzina din Dealul Piciorului, pentru care această societate nu deține documente doveditoare cu privire la deținerea legală a suprafețelor.

Este important de menționat că orice rețea de utilități care afectează proprietatea altor persoane nu poate constitui motiv de suprimare a drepturilor de proprietate asupra suprafețelor pe care acestea sunt amplasate” au scris oamenii în petiție.

”Să precizați care sunt decretele de expropriere care stau la baza întregului perimetru CUPRUMIN și să ni le puneți la dispoziție, inclusiv a extraselor de carte funciară aferente suprafețelor deținute de către această societate.

Să precizați care sunt documentele suport, altele decât decrete de expropriere (unele dintre acestea fiind temporare), de natura adeverințelor sau alte înscrisuri, care au stat la baza cadastrării întregii suprafețe a CUPRUMIN”, se mai arată în petiția amintită.

  • ”Cererile de rectificare nu au fost toate luate în calcul, suprapunerile dintre suprafețele învecinate fiind de domeniul unui absurd absolut, consecință a unor lucrări de așa-zisă cadastrare sistematică care numai cadastrare nu a fost”.

Pichetare la Alba Iulia

Călcați în picioare de sistemul jupănesc, lupșenii au făcut o vizită la OCPI și Prefectura Alba. Nu au fost strigături sau îmbrânceli.

Oamenii, având încă filonul istoriei în fibra lor, au cântat, și-au spus oful, legat de cadastrarea făcută pentru interese străine de ale comunității și de ale României: terenuri furate, lucrări de cadastrare dubioase, o comunitate bulversată total!

Cei 40 de lupșeni au arătat că sunt o forță, că speranța și lupta împletite pot da roade” scris pe contul său de Facebook, Irimie Popa, unul dintre inițiatorii petiției.

Petiție online, lansată de localnicii din Lupșa

Subsemnații, proprietari de terenuri în Comuna Lupșa, Jud. Alba, localitate  cuprinsă în proiectul de cadastrare sistematică : „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România” , finanțat prin POR 2014-2020, prin prezenta,

Vă aducem la cunoștința domniilor voastre următoarele aspecte care privesc procesul de cadastrare sistenmatică dun cadrul UAT Lupșa:

1. Identificarea imobilelor s-a făcut fără deplasare în teren de către reprezentanții societății prestatoare a serviciilor;

2. Am fost chemați abia în procesul de depunere a cererilor de rectificare să identificăm terenurile care ne aparțineau;

3. În acest scop, al identificării terenurilor și al măsurării acestora, locuitorii comunei au trebuit să cheltuiască sume importante de bani pentru realizarea pe cont propriu a unor măsurători și realizarea unor minime documentații cadastrale care să fie prezentate… comisiei din care conform legii, în perioada depunerii cererilor de rectificare făceau parte câte un reprezentant al prestatorului, al UAT Lupșa și al OCPI Alba.

4. Constatăm acum că cererile de rectificare nu au fost toate luate în calcul, suprapunerile dintre suprafețele învecinate fiind de domeniul unui absurd absolut, consecință a unor lucrări de așa-zisă cadastrare sistematică care numai cadastrare nu a fost.

5. Nerespectarea legii privind cadastrarea sistematică, la Lupșa a constat în:

a. Ignorarea cerințelor tehnice privind realizarea măsurătorilor și identificarea imobilelor care trebuiau să facă obiectul cadastrării sistematice;

b. Marcarea unei linii roșii care, apriori, a fost considerat perimetrul CUPRUMIN, locație pentru care au fost respinse cereri de rectificare ale proproetarilor de terenuri din acest perimetru, marcat abuziv ca ”zonă roșie” fiindu-le transmis că nu vor fi operate modificări/ rectificări. Aceasta în condițiile în care un proces de depunere a cererilor de rectificare se adresează tuturor posesorilor/proprietarilor de imobile;

c. Cadastrarea unor suprafețe în favoarea CUPRUMIN pentru care această societate nu deține decrete de expropriere nici definitive nici cu caracter temporar. Suprafața estimată este de aproximativ de 500 ha, care revin de drept UAT Lupșa sau proprietarilor persoane fizice care acum sunt deposedați , de facto de aceste suprafețe;

d. Cadastrarea unor suprafețe care au fost atribuite CUPRUMIN cu statut de drum pentru care această societate nu deține documente doveditoare cu privire la deținerea legală a suprafețelor;

d. Cadastrarea unor suprafețe în favoarea CUPRUMIN pe sub care trec conductele de apă ale societății, între Stația de Pompare din albia Râului Arieș și Uzina din Dealul Piciorului, pentru care această societate nu deține documente doveditoare cu privire la deținerea legală a suprafețelor.

Este important de menționat că orice rețea de utilități care afectează proprietatea altor persoane nu poate constitui motiv de suprimare a drepturilor de proprietate asupra suprafețelor pe care acestea sunt amplasate.

Acele suprafețe aparțin cetățenilor comunei Lupșa și sunt grevate de anumite obligații care revin proprietarilor, de a permite accesul pentru efectuarea de lucrări cu obligativitatea proprietarilor conductei de a readuce terenul la forma inițială, în urma unor intervenții;

e. Obligarea cetățenilor comunei Lupșa, care au primit extrase de carte funciară, să cheltuiască sume de bani pentru remăsurarea proprietăților, cheltuieli avocațiale sau notariale pentru a îndrepta ”erori” cu statut de generalitate, izvorâte din nesocotirea legii și disprețuirea unei întregi comunități- lupșenii simpli.

f. Efectuarea unor măsurători ”… realizate de către prestator în prezența proprietarilor/prestatorilor cu participarea pe parcursul acestora a reprezentanților Primăriei Lupșa, ai instituțiilor publice, a marilor proprietari CNAIR, ROMSILVA, ANAR ABA Mureș, ELECTRICA SDE, CUPRUMIN, Composesorate), așa cum, chiar directorul OCPI ALBA, recunoaște în răspunsul la o petiție remis subsemnatului sub numărul 117/21 02 2022.

Prin urmare s-a comis nesocotirea principiului egalității de tratament a marilor și a micilor proprietari.

g. Suprapunerea proprietăților vecinilor, unii ajungând să constate că sunt deposedați de terenuri sau case, respectiv mutarea ampasamentelor imobilelor ăn alte locații decât cele care aparțin de facto proprietarilor/ posesorilor.

6. Dată fiind finanțarea cadastrării sistematice, care s-a realizat dintr-un proiect cu finanțare europeană, și încălcarea legii (activitățile din proiect neputând contraveni legii), atragem respectuos atenția asupra faptului că sunt constituite condițiile pentru a considera că fapte de natură penală au avut loc în acest proces.

A fost încălcată legea Legii7/1996 și există părți prejudiciate: UAT Lupșa și proprietarii mici dar cei mai numeroși ale căror prejudicii sunt cuantificabile.

De asemenea, conform regulamentelor europene și legislației naționale, date fiind faptele indicate mai sus, sunt întrunite premisele unor fraude privind bugetul Uniunii Europene, prin decontarea unor cheltuieli pentru activități susceptibil neprestate sau presatate defectuos.

Petiția și solicitările oamenilor pot fi consultate AICI.

Foto/video: Irimie Popa

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    vineri, 07.10.2022 at 13:27

    Oare cine o fi în spatele acestei firme penibule de cadastrare ? Aşa am păţit şi noi cu exproprierile la A 10. Au trebuit multe refăcute.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate