Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Petiție pentru eliminarea festivității de premiere a elevilor cu rezultate bune: ”Copiii cu rezultate slabe sunt umiliți public”

Publicat

O profesoară din Bacău a lansat o petiție în mediul online prin care solicită renunțarea la premierea publică a elevilor, la finalul anului școlar.

Ideea acesteia este intens dezbătută în mediul online, existând atât păreri pro, cât și contra.

Printre argumentele pe care profesoara le aduce este și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, potrivit ziare.com.

Totodată, profesoara menționează și încălcarea datelor cu caracter personal:

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Bacău.

Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor.

Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil”, scrie în petiția lansată de profesoară, semnată de aproape 400 de persoane până luni dimineață, 13 iunie.

Și psihologii critică diplomele oferite elevilor: „Vorbim de fake, superficialitate și chiar corupție”

Psihologul Mihai Copăceanu, doctor în medicină, a tras, la rândul lui, un semnal de alarmă la finalul unei săptămâni în care rețelele de socializare au fost pline de poze cu elevi le festivitățile de premiere, alături de diplome care validau rezultatele acestui an școlar.

„Mi-e plin Facebook-ul de diplome. La ăștia mici. Mici de tot (6, 7,8, 10 ani). Diplome de la grădi.

Diplome în brațe și doamna învățătoare alături zâmbind larg. Domne, cât stres e că al meu nu a luat premiul întâi și cât stres pe doamna să dea la cât mai mulți premii și mențiuni (”dragă e băiatu domnului X, cu să nu-i dau premiu, fac cumva, modific, etc”).

Vă dați seama că și la acest nivel vorbim de fake, superficialitate și chiar corupție?”

Reacții împotriva renunțării la festivitățile de premiere

„Circulă cu spor o petiție care pretinde suprimarea festivităților de premiere la finalul anilor școlari. Aceste modalități de a sublinia performanța studioasă au apărut sub monarhie și au fost preluate chiar și în comunism.

Acum se manifestă o generație care nu mai suportă ideea că munca, inteligența, talentul și disciplina merită reliefate social.

Noul ideal e de fapt o utopie toxică: toți suntem la fel de buni, deci la fel de mediocri. A recompensa excelența – fie și simbolic – a devenit o formă de discriminare” a scris fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, pe contul său de Facebook.

Foto: Arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

6 Comentarii

6 Comentarii

  1. pilu

    marți, 14.06.2022 at 13:04

    Da sunt ”umiliţi” public, dar ăştia peste ani ajung, cum ajung,în funcţii înalte de unde prin legile pe care le dau umilesc naţiunea română (dar nu şi pe ei). Aşa că mai încet cu umilirea prostovanilor !

  2. Non-performer

    marți, 14.06.2022 at 13:33

    Consider ca performanta trebuie premiata la finalul anului școlar, insa fără a nominaliza pe cei care nu performeaza. În acest mod cei care nu excelează nu vor fi discriminați. Haideți sa terminam odată cu acest concept al discriminării căci toate eforturile sunt doar declarative. Și în cazul concursurilor, olimpiade, competiții, exista performeri și cei care nu performeaza. Tot discriminare este. Dar sa nu scoatem în evidenta performanta mi se pare o prostie.

  3. Alex

    marți, 14.06.2022 at 15:56

    Competitia sustine inovatia si dezvoltarea… este esenta evolutiei. Putem fi limitati cand vine vorba de pedepsirea esecului insa avem nevoie sa recunoastem meritele celor care reusesc si sa ii incurajam sa munceasca sa fie si mai buni.

  4. pilu

    marți, 14.06.2022 at 16:23

    La Turneul celor şase naţiuni la rugby, se premiază cu Lingura de lemn echipa clasată pe ultimul loc şi nimeni nu se ofensează că a fost discriminată. S-a trezit o discriminată să pună pe tapet acest lucru să nu se mai întâmple şi la alţii cum i s-a întâmplat ei.

  5. Profesorul

    marți, 14.06.2022 at 17:05

    Îi doresc celei care a inițiat petitia să treacă prin ce am trecut eu ca
    părinte. Să aibă un copil care intra la facultate primul pe locuri cu taxă și cu medie cu două puncte mai mică cei care nu trebuie să fie discriminati pe locurile fără taxă. Cine este discriminat, oare? Eu, roman get beget! Oare românii care traiesc in alte tări sunt tot la fel tratați? Este o prostie sa nu recunosti meritele celor ce muncesc și au rezultate, Chiar nu mai gândim?luăm totul,fără a trece prin filtrul gândirii noastre așa cum…..

  6. dolfi

    marți, 14.06.2022 at 20:56

    dupa ce ca educatia e in cadere libera de 32 de ani si mass media promoveaza doar manele si comportament de cea mai joasa speta, iar tinerii nu au modele decat loaze si interlopi vine „tovarasa profesuara” ca sa ne zica ea ca loazele se simt prost ca au ajuns… loaze.
    In loc sa vina cu petitii de a corecta programa scolara si de a o aduce in secolul 21 ei ii convine sa predea aceleasi mizerii depasite. Exact ca ea gandesc aproape toti bugetarii. Vad ca legile sunt proaste si pline de gauri pe care le folosesc hotii, ling praful de pe dosare dar atata timp cat leafa, sporurile si stimuletele vin, mucles! Pute, pute, da-i caldut!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax