Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Petiție pentru eliminarea festivității de premiere a elevilor cu rezultate bune: ”Copiii cu rezultate slabe sunt umiliți public”

Publicat

O profesoară din Bacău a lansat o petiție în mediul online prin care solicită renunțarea la premierea publică a elevilor, la finalul anului școlar.

Ideea acesteia este intens dezbătută în mediul online, existând atât păreri pro, cât și contra.

Printre argumentele pe care profesoara le aduce este și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, potrivit ziare.com.

Totodată, profesoara menționează și încălcarea datelor cu caracter personal:

„Numele meu este Ana-Nela Popoveniuc și sunt profesor doctor la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Bacău.

Această petiție este creată în nume personal, ca urmare a efectelor pe care am observat că le are asupra elevilor premierea în cadru festiv a celor cu rezultate bune, făcându-le publice mediile, scoțându-i în evidență și separâdu-i în acest fel de colegii lor, dar și suferința celor cu rezultate mai puțin bune, care sunt puși în antiteză, în mod fățiș, cu cei premiați.

Susțin eliminarea premierii publice ca un drept la intimitate al copilului. Nicăieri în lume elevii nu sunt apreciați sau umiliți în mod public, prin astfel de ierarhizări finale, în învățământul obligatoriu.

Școala nu reprezintă un concurs, ci dreptul firesc al copilului la educație. Elevii să fie premiați pentru reușite la olimpiade și concursuri și nu la absolvirea unui an școlar, în fața tuturor.

Ei nu trebuie să fie în competiție cu colegii lor, sistemul ierarhic deschis conducând către invidie și ură, încurajând animozități între copii de vârsta mică și adolescenți.

Consider transmiterea publică a mediilor și a rezultatelor obținute de elev, fără a fi nevoie de acordul părintelui sau tutorelui, o încălcare a datelor cu caracter personal, cu efecte traumatizante emoțional pentru copil”, scrie în petiția lansată de profesoară, semnată de aproape 400 de persoane până luni dimineață, 13 iunie.

Și psihologii critică diplomele oferite elevilor: „Vorbim de fake, superficialitate și chiar corupție”

Psihologul Mihai Copăceanu, doctor în medicină, a tras, la rândul lui, un semnal de alarmă la finalul unei săptămâni în care rețelele de socializare au fost pline de poze cu elevi le festivitățile de premiere, alături de diplome care validau rezultatele acestui an școlar.

„Mi-e plin Facebook-ul de diplome. La ăștia mici. Mici de tot (6, 7,8, 10 ani). Diplome de la grădi.

Diplome în brațe și doamna învățătoare alături zâmbind larg. Domne, cât stres e că al meu nu a luat premiul întâi și cât stres pe doamna să dea la cât mai mulți premii și mențiuni (”dragă e băiatu domnului X, cu să nu-i dau premiu, fac cumva, modific, etc”).

Vă dați seama că și la acest nivel vorbim de fake, superficialitate și chiar corupție?”

Reacții împotriva renunțării la festivitățile de premiere

„Circulă cu spor o petiție care pretinde suprimarea festivităților de premiere la finalul anilor școlari. Aceste modalități de a sublinia performanța studioasă au apărut sub monarhie și au fost preluate chiar și în comunism.

Acum se manifestă o generație care nu mai suportă ideea că munca, inteligența, talentul și disciplina merită reliefate social.

Noul ideal e de fapt o utopie toxică: toți suntem la fel de buni, deci la fel de mediocri. A recompensa excelența – fie și simbolic – a devenit o formă de discriminare” a scris fostul ministru de Externe Teodor Baconschi, pe contul său de Facebook.

Foto: Arhivă

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

6 Comentarii

6 Comentarii

 1. pilu

  marți, 14.06.2022 at 13:04

  Da sunt ”umiliţi” public, dar ăştia peste ani ajung, cum ajung,în funcţii înalte de unde prin legile pe care le dau umilesc naţiunea română (dar nu şi pe ei). Aşa că mai încet cu umilirea prostovanilor !

 2. Non-performer

  marți, 14.06.2022 at 13:33

  Consider ca performanta trebuie premiata la finalul anului școlar, insa fără a nominaliza pe cei care nu performeaza. În acest mod cei care nu excelează nu vor fi discriminați. Haideți sa terminam odată cu acest concept al discriminării căci toate eforturile sunt doar declarative. Și în cazul concursurilor, olimpiade, competiții, exista performeri și cei care nu performeaza. Tot discriminare este. Dar sa nu scoatem în evidenta performanta mi se pare o prostie.

 3. Alex

  marți, 14.06.2022 at 15:56

  Competitia sustine inovatia si dezvoltarea… este esenta evolutiei. Putem fi limitati cand vine vorba de pedepsirea esecului insa avem nevoie sa recunoastem meritele celor care reusesc si sa ii incurajam sa munceasca sa fie si mai buni.

 4. pilu

  marți, 14.06.2022 at 16:23

  La Turneul celor şase naţiuni la rugby, se premiază cu Lingura de lemn echipa clasată pe ultimul loc şi nimeni nu se ofensează că a fost discriminată. S-a trezit o discriminată să pună pe tapet acest lucru să nu se mai întâmple şi la alţii cum i s-a întâmplat ei.

 5. Profesorul

  marți, 14.06.2022 at 17:05

  Îi doresc celei care a inițiat petitia să treacă prin ce am trecut eu ca
  părinte. Să aibă un copil care intra la facultate primul pe locuri cu taxă și cu medie cu două puncte mai mică cei care nu trebuie să fie discriminati pe locurile fără taxă. Cine este discriminat, oare? Eu, roman get beget! Oare românii care traiesc in alte tări sunt tot la fel tratați? Este o prostie sa nu recunosti meritele celor ce muncesc și au rezultate, Chiar nu mai gândim?luăm totul,fără a trece prin filtrul gândirii noastre așa cum…..

 6. dolfi

  marți, 14.06.2022 at 20:56

  dupa ce ca educatia e in cadere libera de 32 de ani si mass media promoveaza doar manele si comportament de cea mai joasa speta, iar tinerii nu au modele decat loaze si interlopi vine „tovarasa profesuara” ca sa ne zica ea ca loazele se simt prost ca au ajuns… loaze.
  In loc sa vina cu petitii de a corecta programa scolara si de a o aduce in secolul 21 ei ii convine sa predea aceleasi mizerii depasite. Exact ca ea gandesc aproape toti bugetarii. Vad ca legile sunt proaste si pline de gauri pe care le folosesc hotii, ling praful de pe dosare dar atata timp cat leafa, sporurile si stimuletele vin, mucles! Pute, pute, da-i caldut!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

ADMINISTRATIE

VIDEO: Cum a răspuns Klaus Iohannis întrebat dacă ar putea fi următorul șef NATO. Ce a zis președintele României

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost întrebat în timpul unei conferințe de presă susținută marți, 5 iulie, dacă ar accepta o posibilă numire la conducerea NATO.

Discuția ca actualul președinte al României să devină succesorul actualui șef NATO este de prezentă de ceva vreme în medii politice, atât la nivel național, dar și extern. 

Reporter digi24.ro: În mediile politice interne și externe se discută despre posibilitate ca dumneavoastră să fiți succesorul actualului șef al NATO. Dacă vi se va face o asemenea propunere ținând cont că este posibil să fie făcută în timpul mandatului de președinte, ați accepta-o?

YouTube video

Klaus Iohannis: Dacă mi s-ar face o astfel de propunere aș evalua-o foarte serios și aș face o declarație publică.

Întrebat dacă a avut o discuție cu liderii NATO pe acest subiect, Klaus Iohannis a râs și i-a răspuns reporterului digi24: ”cred ca v-am răspuns exaustiv”.

Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți, 5 iulie, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

Conferința de presă este transmisă live, pe canalul de Youtube al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a început discursul cu fraza ”ultimele săptămâni au fost intense pentru România”. Apoi a început să vorbească despre implicarea României în politica de securitate a Europei.

De asemenea a continuat că în ultimele săptămâni, România a fost reprezentată cu succes în plan extern.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Klaus Iohannis: Ultimele săptămâni au fost intense pentru România. Ce spune președintele despre securitatea internă

Publicat

Președintele României, Klaus Iohannis, susține marți, 5 iulie, o conferință de presă, la Palatul Cotroceni. 

Conferința de presă este transmisă live, pe canalul de Youtube al Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a început discursul cu fraza ”ultimele săptămâni au fost intense pentru România”. Apoi a început să vorbească despre implicarea României în politica de securitate a Europei.

De asemenea a continuat că în ultimele săptămâni, România a fost reprezentată cu succes în plan extern.

Cele mai importante declarații ale președintelui Iohannis

Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România. Dacă vorbim de politica externă și de securitate au fost săptămâni foarte bune.

Summitul NATO de la Madrid și, cu o săptămână înainte, Consiliul european ne amintim cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România pentru România.

Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și acum răspunsul e pe măsură. România e un actor foarte implicat în politica europeană și de securitate. Românii sunt mai bine apărați.

Faptul că Ucraina, dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat la UE și pe acest palier pentru România a fost o evoluție deosebit de bună.

Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer, sunt rezultatul unei echipe mari. Administrația prezidențială, Guvernul, ministerele, reprezentanțele au lucrat, au fost rezultate muncite. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

AVARIE MAJORĂ la o conductă: Mai multe localități din Alba rămân miercuri fără apă potabilă pentru o zi. ZONELE VIZATE

Publicat

O avarie majoră s-a produs la o conductă de alimentare cu apă potabilă – DN600, în data de 5 iulie 2022, transmit reprezentanții APA CTTA. Din această cauză, mai multe localități din zonă rămân fără apă potabilă pentru o zi, mai anunță compania. 

Mai exact, miercuri, 6 iulie, se va întrerupe furnizarea cu apă potabilă a localităților: Mihalț, Bucerdea Grânoasă, Crăciunelu de Jos, Sâncel, Șona, Jidvei, Cetatea de Baltă, Valea Lungă, Cenade, Cergau, Roșia de Secaș cu satele aparținătoare.

La reluarea furnizării pot aparea local depășiri ale parametrului turbiditate, iar în acel moment apa trebuie folosită doar în scop menajer anunță reprezentații companiei.

Eventualele perturbații, precum și zona în care apar pot fi sesizate la Dispeceratul Alba Iulia la numarul de telefon : 0258 – 834501, în vederea intervenției.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Directorul Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2021, un salariu de 1, 6 milioane de lei. Ce sume are în conturi

Publicat

Directorul general al Transgaz, companie cu capital majoritar de stat, a câștigat în anul 2021, 1.650.579 lei, potrivit raportului de remunerare. 

Mai exact, salariul directorului general este format din dintr-o remunerație fixă și o remunerație variabilă: cea fixă este în valoare de 364.478 lei net și cea variabilă de 1.286.101 lei net.

Statul român, prin Secretariatul General este acționar la companie cu 58,5 %. Transgaz este compania care deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale.

Raportul complet poate fi citit AICI

Potrivit g4media.ro, Ion Sterian (61 de ani), directorul general al companiei-monopol, avea în conturi în luna mai 2021, data ultimei declarații de avere, următoarele sume: circa 3,1 milioane de lei, 71.000 euro și 117.000 dolari.

Declarația de avere poate fi studiată AICI

Acesta a lucrat doar la stat sau la instituții sau companii ale statului. Astfel, el a lucrat la Transgaz în diferite poziții de conducere din 2013. Anterior a fost director executiv al direcției tehnice la Patrimoniul de stat (RAAPPS), subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării și Turismului (2010), director coordonator la RAAPPS, director la direcția de patrimoniu a Primăriei Sector 1 – Direcția de protecția copilului (2009), director RAAPPS (2006-2009), director executiv la direcția tehnică a Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Brăila (2005-2006), director de zonă la compania cu capital de stat Petrotrans Ploiești (1992-2004), șef de zonă Peco Ploiești (1985 – 1992) și adjunct șef de secție la schela de extracție Brăila (1983 – 1985).

sursă foto: Facebook Ion Sterian

sursă: g4media.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax