Eveniment
Petrecerile zgomotoase se vor pedepsi și la țară, nu doar la oraș. CCR a extins prevederile legii tulburării liniștii publice
Petrecerile zgomotoase se vor pedepsi și la țară, nu doar la oraș. Până acum, legea nu le permitea polițiștilor să dea amenzi pentru gălăgie în mediu rural. Schimbarea vine în urma unei decizii a Curții Constituționale.
De cele mai multe ori, astfel de secvențe rămâneau nepedepsite. Asta deși vecinii înroșeau telefoanele cu apeluri la 112. Petrecăreții dădeau muzica tare, știind că la corturile și restaurantele din afara orașelor, agenții nu îi puteau amenda.
Nici la oraș situația nu arată prea bine, acolo unde legea permite aplicarea de amenzi usturătoare sau chiar suspendarea activității localurilor în care petrecerile sunt zgomotoase, polițiștii acționând doar selectiv pentru sancționarea contravenienților. Iar selecția de multe ori este influențată de relații sau ”șpagă”.
Curtea Constituțională vrea ca amenzile să fie extinse și pentru petrecerile de la țară. Fie că vorbim de o nuntă, de un botez sau de orice alt eveniment privat, volumul la care se ascultă muzică sau modul în care se distrează petrecăreții nu trebuie să îi deranjeze pe cei din jur. În caz contrar aceștia riscă o amendă până la 6.000 de lei.
Legea care i-a scutit pe petrecăreţi de orice amendă este mai veche de 30 de ani
Decizia magistraților de a declara neconstituțional paragraful care îi proteja doar pe locuitorii din orașe a atras deja nemulțumiri. Cei mai deranjați de schimbările aduse sunt chiar patronii de restaurante și ballroom-uri.
Chiar şi cu legea în mână, de cele mai multe ori, agenții se văd neputincioși.
„Sunt situații destul de ridicole în care aceștia se prezintă la sesizare, cei în cauză opresc muzica, iar după ce pleacă dau drumul la muzică.
Polițiștii intervin la sesizările care au ca obiect tulburarea liniștii publice fără a avea aparate sonometrice pentru a măsura intensitatea zgomotului și o fac pe baza propriilor simțuri”, a declarat Marius Iconaru, sindicatul polițiștilor Europol citat de observatornews.ro
Schimbările vor intra în vigoare la 45 de zile de la publicarea deciziei în Monitorul Oficial. Abia de atunci, polițiștii vor putea efectiv să împartă amenzi.
Ce a decis Curtea Constituțională
În ședința din 5 iulie 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate a posteriori, a decis următoarele:
1. Cu unanimitate de voturi,
– A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „în mediul urban” din cuprinsul art.2 pct.27) din Legea nr.61/199l pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
În esență, Curtea a reținut că art.2 pct.27) din Legea nr.61/1991 reglementează o contravenție în scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează drepturile persoanelor din mediul urban.
Ca urmare, Curtea a reținut că între locuitorii din mediul urban și aceia din mediul rural se creează o inegalitate sub aspectul garantării liniștii în spațiul de locuit, element component al dreptului la viață privată. T
Tratamentul juridic diferit reglementat nu are la bază un criteriu obiectiv, de vreme ce rezultatul faptei ilicite – tulburarea liniștii – este același pentru toți locuitorii, indiferent că sunt în mediul rural sau urban.
2. Cu majoritate de voturi,
– A admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că este neconstituțională sintagma „în termen de 5 zile de la data publicării actului administrativ” din cuprinsul art.15 alin.(4) din Legea nr.136/2020 privind instituirea unor măsuri în măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic.
În esență, Curtea a reținut că sintagma supusă controlului de constituționalitate limitează în mod nepermis controlul judecătoresc al actelor administrative cu caracter normativ, cu referire la hotărârile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, privind instituirea, modificarea sau încetarea măsurilor din Legea nr.136/2020.
Deciziile sunt definitive și general obligatorii.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Contravenții în cazul faptelor de tulburare a liniștii publice
Amenzile pentru săvârșirea de fapte de tulburare a liniștii publice pot să varieze între 100 lei și 6000 lei, în acord cu prevederile din Legea nr. 61/1991.
Mai pot presupune retragerea autorizației de funcționare pentru localuri publice și alte spații în care s-au săvârșit faptele prezentate mai sus, amendarea persoanelor juridice implicate, confiscarea de bunuri și lucruri care au fost implicate în săvârșirea de fapte care dus la tulburarea liniștii publice.
În cazul în care contravențiile care vizează tulburarea liniștii publice prin muzică, zgomote, larmă, organizarea de petreceri private în spații publice fără autorizație, se repetă într-un interval de 24 de ore de la constatatea faptei, se vor aplică următoarele sancțiuni:
- Amendă 500 lei – 1500 lei sau prestare 50-100 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii publice prin strigăte, alarme, alte zgomote deranjante;
- Amendă 2000 lei – 3000 lei sau prestare 70-120 ore de activități în folosul comunității pentru tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 prin zgomote, muzică dată tare, larmă;
- Amendă 3000 lei – 6000 lei sau prestare 100-150 ore de activități în folosul comunității pentru organizarea de petreceri private în corturi și alte tipuri de amenjari, în exterior, în apropierea imobilelor de locuințe și cu carater social, fără autorizație și drept;
“Împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor prin care s-a aplicat sancțiunea amenzii se poate face plângere în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia”, art. 7, Legea nr. 61/1991.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News