Economie
Piața imobiliară din Alba Iulia, printre cele mai scumpe din regiune. Vezi cât costă un apartament, o casă sau un teren
Piața imobiliară din Alba Iulia a ajuns una dintre cele mai scumpe din regiune. Prețurile apartamentelor și ale caselor au urcat semnificativ în ultima vreme. Un potențial cumpărător va plăti de la 500 la 900 de euro pe metro pătrat în cazul apartamentelor, în funcție de zonă, de vechime și de stadiul de finisare. În cazul caselor individuale și al locuințelor înșiruite sau construite în sistem duplex, situația e puțin mai complicată.
Prețurile variază foarte mult, fiind influențate în general de stadiul de finisare, utilități, calitatea finisajelor, suprafața terenului pe care se găsește, zonă, acces, apropiere de școli, magazine, farmacii, spital…
Un duplex nou, cu 3-4 camere, poate ajunge la 80.000 de euro dacă este situat în apropierea municipiului, într-o zonă cu utilități și la distanță mica de străzile asfaltate. Nu cu mult mai mici sunt prețurile pentru construcții similare în zona Orizont (unde drumul de acces este principalul inconvenient, alături de lipsa canalizării) sau între Alba Iulia și Bărăbanț, cu intrare prin cartierele Ampoi.
Prețurile solicitate nu sunt întotdeauna pe placul cumpărătorilor, astfel încât pe piață sunt apartamente și case nevândute de ani întregi, prețul lor crescând sau scăzând în funcție de prețul celorlalte imobile aflate la vânzare. Așadar, dacă a crescut prețul general pe piață, proprietarii au ridicat și ei prețul, fără să mai fie mulțumiți cu prețul cerut anterior. Aceasta este o altă caracteristică a pieței imobiliare din Alba Iulia: nimeni nu pare a fi cu adevărat presat să vândă, proprietarii find mai degrabă dispuși să aștepte prețuri mai bune.
O zonă în plină dezvoltare este și Dealul Furcilor unde în ciuda lipsei asfaltului, apropierea de cartierul Cetate și totodată de centrul orașului face ca prețurile să fie foarte ridicate. Un duplex construit acolo s-a vândut recent cu 79.000 de euro (finisaje de calitate și teren peste medie). În spate la Lidl, o altă zonă în dezvoltare, prețurile pentru locuințe înșiruite pot ajunge până la 75.000 de euro (aproximativ 120 mp utili), dar cu puțin noroc puteți obține un preț mai bun.
Piața oferă și case la ”roșu”, respectiv la ”gri”, cum se numesc, în jargoul dezvoltatorilor, diferitele faze ale construcției unei case. Constructorii spun că este mai rentabil să ofere o casă la ”roșu” din mai multe motive. În primul rând, câștigul lor este semnifiativ: aproape dublul sumei investite. În al doilea rând, ”omul și-o poate finisa în timp, pe măsură ce are bani, ”cum vrea el”. La fel și în cazul construcțiilor ”la gri”, adică al construcțiilor mai avansate din punct de vedere al lucrărilor. În cazul în care doriți să achiziționați o asemenea casă, este bine să aveți grijă la eventualele capcane în care puteți cădea, cum ar fi lipsa de control al costurilor finale sau distanța până la utilități și costurile pentru racordare la acestea.
În cazul terenurilor, piața reală este destul de restrânsă, ceea ce face ca prețurile să fie foarte sus. 50-60 de euro pe metro pătrat, cu ”utilități în apropiere” este în medie prețul la care se tranzacționează parcelele în zonele considerate ”bune”. Prețurile scad pe măsură ce crește distanța față de oraș și de utilități. Din acest punct de vedere, nu a existat o strategie edilitară de a dezvolta din punct de vedere rezidențial o anumită zonă în care să fie concentrate utilitățile și drumurile de asfalt. De această dezvoltare haotică au profitat însă câțiva ”investitori” care au vândut terenuri în valoare de milioane de euro, reușind să influențeze, în timp, și prioritățile de dezvoltare ale autorităților.
Cele mai multe anunțuri se găsesc online, sau pe siteurile agențiilor imobiliare din Alba Iulia. Unele agenții sunt profesioniste și vă pot ajuta să alegeți în funcție d ebuget o variantă bună pentru dumneavoastră. Trebuie însă să știți că printre agențiile imobiliare sunt și unele care au oferte foarte vechi, pe siteurile acestora putând fi văzute case sau apartamente vândute în urmă cu ani de zile. De asemenea, sunt și ”ancore”, sau ”momeli”, respectiv imobile la prețuri foarte mici, despre care afliați atunci când sunați că ”s-au vândut” dar că puteți fi ajutat cu ceva similar. Este o metodă prin care agențiile încearcă să atragă noi clienți. În plus, de cele mai multe ori agențiile evită să vă spună de la început zona în care se află locuința, pentru a vă putea plimba într-o zonă care nu vă interesează sau pentru a vedea o casă pe care ”o știați”.
Deși nu se simte nici un boom economic în oraș, nu s-a deschis vreo fabrică nouă, nu au apărut peste noapte ”slujbe bine plătite”, prețurile imobiliare au crescut foarte mult în ultima vreme. Sunt mai mici decât la Cluj – Napoca, unul dintre cele mai scumpe orașe din țară, dar ușor mai mari decât la Sibiu. În cazul Sibiului, dezvoltarea urbanistică în zonele periferice, cum ar fi Calea Cisnădiei, zona Șelimbăr (unde este și mall-ul) și în alte zone, a dus la un echilibru pe piață: duplexurile și locuințele înșiruite costă de la 42.000 de euro în sus, în funcție de modalitățile de plată: cash, cu rate direct la dezvoltator sau prin programul Prima Casă. Dacă apelați la bancă, nu uitați că Pascal Bruckner spunea că împrumuturile la bănci reprezintă pactul faustic al omului modern: semnezi, primești tot ce vrei acum și plătești din plin ulterior.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News