Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Piaţa imobiliară la Alba Iulia: Chiriile, 207 euro pe două camere. Cât costă apartamentele scoase la vânzare

Publicat


chirii imobiliare

Preţul mediu solicitat la vânzarea apartamentelor în Alba Iulia este de 860 de euro/mp, în al doilea trimestru al anului 2018, în creştere cu 1% faţă de trimestrul precedent, potrivit unui studiu analizeimobiliare.ro.

Comparativ, în ţară, cel mai mult au crescut preţurile în Sfântu Gheorghe (+6,3%, la 670 euro/mp) şi Alexandria (+6%, la 570 euro/mp), dar cele scumpe apartamente sunt, în medie, în continuare la Cluj-Napoca (1510 euro/mp), Bucureşti (1.280 euro) şi Timişoara (1.170 euro). În top mai este Constanţa (1.120 euro) şi Craiova (1.100 euro).

Alba Iulia se regăseşte la cele mai mici creşteri de preţ ale apartamentelor la vânzare, cu cei +1% (860 euro/mp), alături de Ploieşti (+1,2, 860 euro/mp), Satu-Mare (+1,2%, 650 euro/mp), Oradea (+0,7%, 940 euro/mp).

Chiria medie pentru apartamente de 2 camere, confort 1, construite între 1980 şi 2000 ajunge la 207 euro, potrivit sursei citate. Pare mult, dar oraşul se află cam la jumătatea clasamentului reşedinţelor de judeţ la acest capitol. Clujul conduce cu 390 euro preţ mediu la chirii, urmat de Bucureşti cu 350 euro şi Timişoara şi Braşov, cu 300 euro. La Sibiu (locul 4 în clasament), chiria medie este de 250 euro, la fel ca în Târgu Mureş, Tulcea şi Ploieşti. La pragul de 200 de euro sunt Oradea, Arad, Baia Mare, dar şi Târgu Jiu, Bacău, Focşani, Vaslui, Târgovişte şi Alexandria.

Cele mai mici chirii sunt în Drobeta Turnu Severin (150 euro) şi Reşiţa (165 euro).

În judeţul Alba, potrivit datelor publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în al doilea trimestru din 2018 au fost înregistrate 3.688 de vânzări de imobile, din cele 151.481 la nivel naţional. Cele mai multe au fost în Bucureşti (40.957), Timiş (18.823), Ilfov (18.645) şi Cluj (18.452), iar cele mai puţine în Sălaj (2.150), Covasna (2.084) şi Gorj (1.678)

Pe ţară, tranzacţiile au fost mai puţine cu 1,3% faţă de trimestrul II 2017. Totuşi, în primul semestru din 2018 au fost vândute 300.432 de imobile, cu 6,2% peste nivelul înregistrat în primul semestru din 2017, datorita creşterii de peste 15% consemnate în T1 2018, potrivit studiului citat.

Date fiind actualele condiţii de piaţă, este posibil ca tendinţa de scădere a volumului de tranzacţii să se perpetueze şi în a doua jumatate a anului, mai precizează specialişti în imobiliare.

“În ultimele 12 luni, cererea pentru proprietaţi rezidenţiale (apartamente, dar şi case) a consemnat, pentru prima data în ultimii ani, un declin: este vorba, mai exact, despre o scădere cumulată de 5% la nivelul marilor centre regionale ale ţării. Aceste scăderi pot fi puse pe seama influenţei crescute a ceea ce se întâmplă în domeniul creditării: dacă anul trecut mulţi români s-au grăbit sa acceseze un credit Prima Casă în prima jumătate a anului din pricina fondurilor limitate, în al doilea pătrar din 2018 lucrurile s-au mai potolit pe fondul creşterii susţinute a indicelui ROBOR, unii dintre potenţialii cumpărători preferând chiar să-şi amâne decizia de achiziţie”, este una dintre concluziile studiului “Piaţa imobiliară rezidenţială”, trimestrul II, realizată de Analize Imobiliare.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Peste 60% dintre români urmează sfatul medicului, când cumpără medicamente fără rețetă. Studiu

Publicat

medicamente

Românii care apelează la automedicație în cazul unor boli ușoare, sau stări de disconfort, au devenit mai conștienți că trebuie să se informeze mai atent despre aceste produse și majoritatea cer sfatul medicului, arată un studiu IPSOS România, realizat recent. De cele mai multe ori, românii apelează la automedicație în caz de răceală și gripă, […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Daimler cere conexiuni feroviare pentru fabrica din Sebeș. Transmisiile fabricate la Star Assembly vor fi transportate cu trenul

Publicat

Star Assembly, subsidiara Daimler in Romania

Daimler are nevoie de infrastructură feroviară pentru uzina din Sebeş, fiindcă transmisiile produse acolo vor fi transportate pe tren iar compo­nentele necesare vor fi livrate tot cu trenul, a declarat Martin Schulz, șef al Mercedes-Benz România pentru  Ziarul Financiar. Reprezentanții concernului german sunt nemulțumiți că deși municipiul Sebeș este la 230 km de Curtici dar, […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Ministerul Mediului pregătește o rețea de stații de încărcare pentru mașinile electrice

Publicat

masina electrica

Ministrul Mediului, Costel Alexe a anunțat că va finanța o rețea de stații de încărcare pentru mașinile electrice, suma disponibilă în 2020 pentru investițiile din acest domeniu fiind de 20 de milioane de euro. El, a declarat, joi, la conferința „Green Deal Romania”, că românii vor folosi mai mult mașinile electrice atunci când va fi […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: „Pauza de lectură”, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia

Publicat

Elevii claselor V-VIII, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Alba Iulia, au răspuns cu bucurie și entuziasm provocării lansate de profesorii lor de a-și petrece una dintre pauze într-un mod inedit, citind. Proiectul „Pauza de lectură” din cadrul campaniei „Toată școala citește” a început în 20 februarie 2020 cu elevii ciclului gimnazial și va […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate