Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pilonul II de Pensii: prima lună de scădere a activelor, după 10 şedinţe de creştere, la fondurile de pensii private obligatorii

Publicat

p

Pentru prima oară după zece luni de creștere, fondurile de pensii Pilon II au avut o scădere a activelor în februarie 2021, punând asfel capăt unei serii de zece şedinţe consecutive de creştere.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au pus capăt în februarie 2021 unei serii de zece creşteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020, în contextul în care activele s-au diminuat cu 470 mil. lei faţă de luna precedentă la aproximativ 77,1 miliarde de lei, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au pus capăt în februarie 2021 unei serii de zece creşteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020, în contextul în care activele s-au diminuat cu 470 mil. lei faţă de luna precedentă la aproximativ 77,1 miliarde de lei, arată datele ASF.

Ce a provocat scaderea activelor Pilonul II de pensii:

În februarie 2021 activele fondurilor de pensii private obligatorii au scăzut cu 0,6% faţă de ianuarie 2021, în pofida creşterii viramentelor trimise de salariaţii români cu aproape 14 mil. lei, la circa 832 mil. lei, ceea ce înseamnă că declinul a fost determinat de evenimente care şi-au pus amprenta asupra investiţiilor din portofoliu.

„Au fost doi factori care au avut un impact negativ asupra performanţei fondurilor de pensii“, explică Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

„Factorul principal a fost majorarea substanţială a yieldurilor obligaţiunilor, ceea ce înseamnă că prin marcarea la piaţă a portofoliilor de obligaţiuni ale fondurilor de pensii, obligaţiunile fiind principala deţinere a fondurilor de pensii, a rezultat o valoare de piaţă mai mică“, adaugă el.

NN Pensii- reacție după scaderea activelor la Pilonul II de Pensii

NN Pensii a transmis vineri că actuala scădere a valorii activelor în contextul pandemiei de COVID-19 este una temporară. Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar sistemul de pensii private în general a obținut randamente bune, peste inflație, spune compania.

„În același timp, legislația specifică Pilonului II protejează economiile participanților: românii au garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete, arată compania.

Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestionează pentru aproape 2 milioane de români, NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private din România.

Cât este contribuția salariaților la Pilonul II de Pensii

În prezent, contribuţia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut, de la începutul acestui an, în scădere de la 5,1% cât a fost până la finele anului trecut, deşi, iniţial, legea stabilea să ajungă la 6%, începând cu ianuarie 2016. În schimb, contribuţia la Pilonul I de pensii este de 21,25% din salariul brut.

Angajaţii din contrucţii nu mai sunt obligaţi că contribuie la Pilonul II de pensii, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, prin care sunt introduse mai multe modificări fiscale şi diverse reglementări, inclusiv taxa pe activele financiare ale băncilor.

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede că toţi cei asiguraţi şi care contribuie la sistemul de pensii trebuie să adere la un fond de pensii Pilonul II.

Noul proiect de act normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 1116 din 29 decembrie 2018, prevede că persoanele fizice angajate în construcţii „sunt exceptate” de la această prevedere, „între 1 ianuarie 2019 şi 31 decembrie 2028, inclusiv”.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Piatra Boului din comuna Meteș, unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munții Apuseni

Publicat

La aproximativ 12 kilometri de Alba Iulia, în apropiere de localitățile Ampoița și Tăuți din comuna Meteș se află rezervația naturală geologică Piatra Boului.

Blocul calcaros, în formă de creastă ascuțită, înalt de 45 de metri, domină versantul nordic şi vestic al Dealului Fecioarei (542 m), fiind un monument al naturii şi în acelaşi timp unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere din Munţii Apuseni.

Piatra Boului, împreună cu Pietrele Ampoiței, Piatra Varului și Piatra Bulbuci sunt blocuri izolate de mari dimensiuni, desprinse dintr-o faleză calcaroasă, alunecate pe taluzul continental din partea de sud a Munților Trascău și însedimentate în formațiunile cretacice de fliș, detașându-se în relief prin eroziunea selectivă.

Blocul calcaros reprezintă o klippă (n.r. – masiv izolat de roci străine în raport cu formațiunile înconjurătoare) de calcare jurasice, sub forma de olistolite, ce domină formaţiunile sedimentare alcătuite din conglomerate, gresii, argilite (wildflisch) cretacice inferioare, puternic erodate.

Vezi și FOTO-VIDEO Calcarele de la Ampoița, „străjerii” de la poarta de intrare în Munții Apuseni. Imagini cu drona din „Țara de Piatră”

Rezervația geologică are o suprafață de 0,60 ha, blocul de calcar având dimensiunile de 100 x 60 metri.

Rezervaţia propriu-zisă cuprinde numai blocul de calcar, dar zona tampon se extinde pe 200 – 300 metri în jur, incluzând atât pădurea (administrată de Romsilva), cât şi păşunea (domeniu particular) din partea de nord şi nord-vest, în care nu se vor amplasa construcţii şi nu se vor exploata calcare.

Vegetaţia din jurul blocului calcaros este alcătuită din pajişti mezofile cu asociaţii de Festuca rubra cu Agrostis tenius şi local de Nardus srticta, formate în urma defrişării pădurilor de gorun cu cer şi gârniţă.

Starea actuală a rezervaţiei este foarte bună, nu apar semne de degradare antropică, blocul calcaros Piatra Boului fiind ocrotit spontan de localnici, ca urmare a aspectului său majestuos.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Corbului de la Tăuți, calcare cu fosile vechi de peste 100 de milioane de ani. Legendele locului

Turiștii care ajung în vârf, pe micul platou, sunt binecuvântați cu o panoramă deosebită asupra împrejurimilor.

De asemenea, întreaga zonă e presărată cu urme ale omului preistoric, cercetările arheologice atestând numeroase așezări ale culturii materiale Coțofeni. Astfel de așezări au fost cercetate la Ampoița, Poiana Ampoiului sau Meteș unde predomină locuințele de tip colibă (împletituri din nuiele lipite cu lut) având mici terase plane în față sprijinite pe borduri de bolovani, precum și cele gen bordeie cu vatră interioară.

Căi de acces:

– pe DN 74, Alba Iulia – Zlatna, până la km 16, în partea nordică a satului Tăuţi, în dreptul indicatorului „Rezervaţia naturală Piatra Boului” (aflat pe partea stângă a drumului național), se intră pe un drum de pământ / potecă (spre nord) ce urcă pe Dealul Fecioarei circa 1,5 km până la Piatra Boului.

– pe DN 74, Alba Iulia – Zlatna, până la km 10, în dreptul localității Ampoiţa, apoi se merge pe drumul comunal DC 68.

Se trece de Calcarele de la Ampoiţa (aflate pe partea dreaptă a drumului), apoi din dreptul tabelei indicatoare către Rezervaţia naturală Piatra Boului (aflată pe partea stângă a drumului), se traversează pârâul, apoi se merge spre stânga circa 100 – 200 de metri pe un drum de pământ.

Din punctul unde acesta se termină, se merge dreapta pe o potecă care duce spre pășunile de la baza dealului.

Vezi și FOTO-VIDEO: Piatra Varului, „piramida” de calcar înaltă de 48 de metri de la Meteș, „străjer” de neclintit pe malul râului Ampoi

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

În weekend: Sărbătoarea Libertății, la Blaj. Concert extraordinar Goran Bregovic, recital Delia și spectacol folcloric. PROGRAM

Publicat

Pe Câmpia Libertății din Blaj va avea loc în acest weekend Sărbătoarea Libertății, un proiect cultural dedicat unuia dintre cele mai importante momente din istoria românilor: Adunarea Naţională de la Blaj. Evenimentele vor îmbina folclorul tradiţional românesc cu recitaluri susţinute de Goran Bregovic şi Delia.

Autoritățile locale și județene au pregătit, la împlinirea a 174 de ani de la Marea Adunare Naţională din 3/15 mai – 5/17 mai 1848, un weekend al bucuriei, cu două zile de muzică bună, pentru toate gusturile, cu specialități gastronomice și cu un parc de distracții pentru cei mici.

Evenimentul va începe sâmbătă, 14 mai, de la ora 19:00, cu un spectacol folcloric extraordinar, intitulat „Cântec pentru făuritorii libertăţii”, cu participarea Ansamblului Folcloric al Judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Pe scenă vor urca artiştii Veta Biriş, Mariana Anghel, Alexandru Pugna, Alina Pinca, Cornel Borza, Mirela Mănescu, Traian Jurchela, Roxana Reche, Nicolae Plută, Dorina Nariţa, Floricica Moga şi Maria Filimon.

Programul va fi completat cu momente de reconstituire istorică in memoriam: Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Regele Ferdinand şi Regina Maria.

Duminică, tot de la ora 19:00, vor susţine recitaluri trupa locală „RE-BORN”, Delia, Goran Bregovic – unul dintre cei mai cunoscuţi artişti balcanici şi Wedding and Funeral Band.

Goran Bregovic a cucerit cu muzica sa ascultătorii de pe întreg mapamondul, colaborând cu artişti ca Iggy Pop, Ofra Haza sau Cesaria Evora, compunând şi pentru filme celebre, precum „Time of the Gypsies”, „Arizona Dream” şi „Underground”, în regia lui Emir Kusturica. Muzica sa conţine în majoritate piese cu influenţe sârbeşti, bulgăreşti, greceşti şi româneşti.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” și Primăria Municipiului Blaj.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Concursurile „Prietenii Pompierilor” și „Cu viața mea apăr viața” și-au desemnat câștigătorii. LISTA

Publicat

Cele două concursuri din cadrul proiectului „Prietenii pompierilor”, eveniment cu tradiţie organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba, şi-au desemnat câștigătorii vineri, 13 mai.

Echipele câștigătoare au fost premiate, pe Stadionul Cetate, de către președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Lista câștigătorilor:

1. Concursul cu caracter educativ, tehnico-aplicativ și sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor „Prietenii pompierilor” – etapa județeană

La echipajul de fete

 • Locul I – Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud
 • Locul II – Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru

La echipajul de băieți/mixt

 • Locul I – Școala Gimnazială „Avram Iancu” Abrud
 • Locul II – Liceul German Sebeș
 • Locul III – Școala Gimnazială „Ioan de Hunedoara” Sântimbru
 • Locul IV – Colegiul Național „Bethlen Gabor” Aiud

Elevii înscrişi, cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, au susţinut proba teoretică, proba pistei cu obstacole şi ştafeta de 400 m cu obstacole.

2. Concursul cu tematică de protecție civilă „Cu viața mea apăr viața” – etapa județeană

Gimnaziu

 • Locul I – Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” Baia de Arieș
 • Locul II – Școala Gimnazială Câmăeni

Liceu

 • Locul I – Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia
 • Locul II – Colegiul Economic „D.P. Marțian” Alba Iulia
 • Locul III – Colegiul Tehnic Apulum Alba Iulia

Elevii înscrişi, cu vârsta cuprinsă între 10 și 15 ani pentru clasele V-VIII, respectiv între 15 – 18 ani pentru clasele IX-XI, au susţinut proba teoretică, deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat şi transportul asistat al unui accidentat aşezat pe targă, pe distanţa de 50 m.

Concursurile au avut loc pe Stadionul Municipal „Cetate” din Alba Iulia, iar premianţii au primit diplome, medalii, cupe, materiale și echipamente sportive din partea organizatorilor.

sursa, foto: Ion Dumitrel

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” continuă la Sebeș. Spectacole în aer liber și lansări de carte. PROGRAMUL din weekend

Publicat

Cea de-a XLII-a ediție a Festivalului Internațional „Lucian Blaga” a început vineri, 13 mai, la Sebeș și Lancrăm. Deschiderea oficială a avut loc la Casa Memorială „Lucian Blaga” din Lancrăm, unde au fost acordate premii onorifice și au avut loc alocuțiuni și momente artistice.

De 42 de ani, Lucian Blaga este omagiat la Sebeș prin organizarea unui festival devenit internațional. În cadrul evenimentului, în perioada 13-15 mai vor avea loc conferințe și spectacole cu invitați prestigioși.

Spectacolele artistice, care vor încheia fiecare zi de festival, vor împleti poezia cu muzica și dramaturgia, evenimentul fiind dominat de figura eroului național Avram Iancu, așa cum l-a conturat dramatic Lucian Blaga.

Artiștii invitați vor aduce un omagiu operei blagiene, limbii române, într-un decor artistic creat de scenograful Alin Gavrilă, inspirat din spațiul mioritic: Adrian Naidin, Corala Armonia, Veta Biriș, regizorul Florin Coșuleț, alături de actori și tineri studenți la actorie.

„Oaspeți suntem în tinda noii lumini la curțile dorului. Cu cerul vecini.” Lucian Blaga

Program Festivalul internațional „Lucian Blaga”, ediția a XLII-a, Sebeș – Lancrăm, 13 – 15 mai 2022

Sâmbătă, 14 mai 2022

 • Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş

ora 09:00 – sesiune de comunicări științifice

Moderator: prof. univ. dr. Ilie Moise

 • Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeș

ora 10:00 – concurs de recitare de poezie

ora 17:00 – „Citadele culturale transilvănene” cu Asociația Culturală Pro Valores. Invitați: Sebastian Crăciun, Fernando Mihalache, Eugen Măcinic. Lansări de carte și momente artistice cu Cenaclul literar „Lucian Blaga” Sebeș

 • Parcul Tineretului din Sebeș – scenă în aer liber

ora 20:30 – spectacol artistic – adaptare după piesa de teatru „Avram Iancu” de Lucian Blaga.

Regia: Florin Coșuleț. Distribuția: Florin Coșuleț, Eleonora Coșuleț, Radu Țăpușă. Invitată: Veta Biriș

„Pân’ la RAI…” artistul Adrian Naidin și invitații săi: John Micu, Bogdan Munteanu, Eugen Amarandei

Duminică, 15 mai 2022

 • Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş

ora 17:00 – lansări de carte și expoziție de artă plastică

 • Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

ora 19:00 – sala de evenimente „Radu Stanca”

Teatru: „Steaua fără nume”. O coproducție a Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu și a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș. Regia: Florin Coșuleț.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax