Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Pilonul II de Pensii: prima lună de scădere a activelor, după 10 şedinţe de creştere, la fondurile de pensii private obligatorii

p

Publicat

Pentru prima oară după zece luni de creștere, fondurile de pensii Pilon II au avut o scădere a activelor în februarie 2021, punând asfel capăt unei serii de zece şedinţe consecutive de creştere.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au pus capăt în februarie 2021 unei serii de zece creşteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020, în contextul în care activele s-au diminuat cu 470 mil. lei faţă de luna precedentă la aproximativ 77,1 miliarde de lei, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II au pus capăt în februarie 2021 unei serii de zece creşteri lunare consecutive, începută în aprilie 2020, în contextul în care activele s-au diminuat cu 470 mil. lei faţă de luna precedentă la aproximativ 77,1 miliarde de lei, arată datele ASF.

Ce a provocat scaderea activelor Pilonul II de pensii:

În februarie 2021 activele fondurilor de pensii private obligatorii au scăzut cu 0,6% faţă de ianuarie 2021, în pofida creşterii viramentelor trimise de salariaţii români cu aproape 14 mil. lei, la circa 832 mil. lei, ceea ce înseamnă că declinul a fost determinat de evenimente care şi-au pus amprenta asupra investiţiilor din portofoliu.

„Au fost doi factori care au avut un impact negativ asupra performanţei fondurilor de pensii“, explică Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România.

„Factorul principal a fost majorarea substanţială a yieldurilor obligaţiunilor, ceea ce înseamnă că prin marcarea la piaţă a portofoliilor de obligaţiuni ale fondurilor de pensii, obligaţiunile fiind principala deţinere a fondurilor de pensii, a rezultat o valoare de piaţă mai mică“, adaugă el.

NN Pensii- reacție după scaderea activelor la Pilonul II de Pensii

NN Pensii a transmis vineri că actuala scădere a valorii activelor în contextul pandemiei de COVID-19 este una temporară. Astfel de fluctuații pe perioade scurte au mai apărut și în trecut, dar sistemul de pensii private în general a obținut randamente bune, peste inflație, spune compania.

„În același timp, legislația specifică Pilonului II protejează economiile participanților: românii au garanția că, atunci când vor ieși la pensie, vor primi cel puțin suma contribuțiilor istorice nete, arată compania.

Cu active de aproximativ 20 de miliarde de lei pe care le gestionează pentru aproape 2 milioane de români, NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private din România.

Cât este contribuția salariaților la Pilonul II de Pensii

În prezent, contribuţia la Pilonul II de pensii este de 3,75% din salariul brut, de la începutul acestui an, în scădere de la 5,1% cât a fost până la finele anului trecut, deşi, iniţial, legea stabilea să ajungă la 6%, începând cu ianuarie 2016. În schimb, contribuţia la Pilonul I de pensii este de 21,25% din salariul brut.

Angajaţii din contrucţii nu mai sunt obligaţi că contribuie la Pilonul II de pensii, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018, prin care sunt introduse mai multe modificări fiscale şi diverse reglementări, inclusiv taxa pe activele financiare ale băncilor.

Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prevede că toţi cei asiguraţi şi care contribuie la sistemul de pensii trebuie să adere la un fond de pensii Pilonul II.

Noul proiect de act normativ, publicat în Monitorul Oficial nr. 1116 din 29 decembrie 2018, prevede că persoanele fizice angajate în construcţii „sunt exceptate” de la această prevedere, „între 1 ianuarie 2019 şi 31 decembrie 2028, inclusiv”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:



ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate