Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Plan de acţiuni ASF şi probleme constatate de Consiliul Concurenţei pe piaţa RCA. Care sunt măsurile şi recomandările pentru asigurători


Publicat

trafic rutier masini A1Autoritatea de Supraveghere Financiară face publice acţiunile pe care le întreprinde pentru normalizarea pieţei RCA. ASF le-a solicitat deja asigurătorilor să reconsidere formulele de calcul care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016 și așteaptă, până cel târziu la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare. De asemenea, a hotărât contractarea unui consultant în servicii actuariale cu ajutorul căruia să poată fi realizată o grilă de referință la nivel de piață RCA. Pe termen mediu, are în vedere schimbarea modelului de emitere a polițelor RCA (poliță pe autovehicul și șofer) şi decontarea directă.

Citeşte şi Transportatori din judeţul Alba participă la PROTEST în Capitală, faţă de scumpirea RCA. 10.000 de șoferi din ţară, așteptați joi, în București

În urma numeroaselor semnale privind majorarea semnificativă a tarifelor RCA aplicabile în special transportatorilor rutieri, Consiliul ASF a trecut în revistă un pachet de inițiative și măsuri, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, având drept țintă protejarea intereselor consumatorilor și stabilizarea pieței, transmite ASF.

Astfel, pe lângă acțiunile de control inopinat declanșate la toate cele nouă societăți de asigurare autorizate să vândă polițe RCA în vederea verificării modului de determinare a tarifelor, ASF le-a solicitat deja asigurătorilor să reconsidere formulele de calcul care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016 și așteaptă, până cel târziu la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare.

Potrivit ASF, reanalizarea modului de fundamentare a tarifelor RCA trebuie să aibă în vedere cerințe precum: eliminarea coeficientului de majorare a tarifului de bază calculat pentru o categorie de autovehicule în baza codului CAEN, renunțarea la includerea unor componente de cost neaplicabile unui anumit segment de autovehicule în stabilirea indicatorilor de daunalitate (de exemplu includerea în tariful pentru segmente de autovehicule care prin natura lor și efectul legii nu pot părăsi teritoriul României – tramvaie, troleibuze, autoutilitare, autobuze – a unei cote părți din daunele înregistrate ca urmare a unor accidente întâmplate în străinătate), eliminarea sau limitarea semnificativă a reflectării în calculul tarifelor RCA a cheltuielilor generate de plata cu întârziere a daunelor sau generate de litigii apărute pentru neplata în termen a dosarelor de daună, luarea în considerare a informațiilor de tip calitativ privind profilul conducătorilor autovehiculelor pentru care sunt încheiate polițele, precum și a informațiilor privind starea tehnică și calitatea întreținerii vehiculelor asigurate.

Din setul de acțiuni pe termen scurt întreprinse de ASF, ca reacție la reclamațiile privind creșterea tarifelor RCA, face parte și decizia Consiliului de modificare a Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă prin eliminarea plafonului de 10% la acordarea de reduceri comerciale pentru această categorie de polițe.

Nu în ultimul rând, ASF a hotărât contractarea unui consultant în servicii actuariale cu ajutorul căruia să poată fi realizată o grilă de referință la nivel de piață RCA și la care să se poată raporta atât asigurătorii, cât și consumatorii. În completarea acestui demers, au loc discuții cu Asociația Română de Actuariat pentru elaborarea unui set de bune practici privind determinarea tarifelor RCA.

Pe lângă acțiunile pe termen scurt inițiate deja de ASF, strategia privind asigurările auto obligatorii discutată în cadrul Consiliului are în vedere măsuri pe termen mediu și lung precum: schimbarea modelului de emitere a polițelor RCA (poliță pe autovehicul și șofer), adoptarea unor măsuri de creștere a calității serviciilor pentru asigurați (cum ar fi decontarea directă), crearea unei baze de date privind istoricul de incidente al unui șofer, dar și legiferarea modalităților de stabilire a daunelor morale și a daunelor pentru vătămări corporale prin înființarea instituției evaluatorilor medicali profesioniști.

Toate aceste proiecte vor figura pe agenda unui grup de lucru dedicat din care vor face parte reprezentanți ai tuturor părților implicate – ASF, asigurători, consumatori, Parlament – și care va avea ca misiune găsirea celor mai bune soluții de modernizare a legislației privind RCA.

Ce a constatat Consiliul Concurenţei

Consiliul Concureţei a anunţat, tot miercuri, că în cadrul investigaţiei sectoriale privind piaţa asigurărilor auto a identificat probleme cu impact concurenţial, determinate de o serie de ineficienţe în funcționarea sectorului asigurărilor auto.

Analiza a arătat că se înregistrează creșteri ale barierelor la intrarea pe piaţă, financiare și reputaționale, în cazul asigurărilor auto facultative, în timp ce accesul la canale de distribuție este îngreunat în cazul asigurării de răspundere civilă, potrivit sursei citate.

Consiliul Concurenţei a remarcat că are loc o reducere constantă a numărului de societăți de asigurare, atât în segmentul CASCO, cât și în segmentul RCA. Ieșirea ASTRA va accentua tendinţa de creştere a ratei de concentrare, în special în segmentul RCA.

Există indicii ale unor comportamente inadecvate în rândul societăților de asigurare, unele practici putând crea avantaje competitive artificiale unor societăți:

– specularea gradului redus de cunoaștere al asiguraților cu privire la drepturile pe care aceștia le au și forțarea unor plăți parțiale ale despăgubirilor;

– interpretarea de o manieră proprie a condițiilor de producere a accidentului auto, astfel încât să nu despăgubească victima accidentului, se mai arată într-un comunicat al CC.

Consiliul Concurenţei a identificat faptul că unii asigurători auto nu evidențiază corect și complet daunele apărute, nu constituie rezerve obligatorii sau nu se reasigură la nivelul corespunzător.

Analiza Consiliului Concurenţei a relevat faptul că gradul de cuprindere în asigurare a RCA este relativ redus, iar prejudiciile cauzate de vehiculele neasigurate RCA sunt suportate de șoferii corecți.

O altă problemă identificată de Consiliul Concurenţei se referă la nivelul redus de cunoaștere a sistemului bonus-malus (de exemplu, în ceea ce privește posibilitatea de transfer a clasei bonus-malus pentru un vehicul nou dobândit).

Unele practici adoptate de societățile de asigurare și unitățile de reparații auto afectează negativ interesele consumatorilor, de exemplu prin folosirea unor piese de schimb de calitate inferioară sau prin întârzierea plății reparației efectuate.

Cu privire la evoluţia primelor tarifare în piaţa RCA, Consiliul Concurenţei, pe baza datelor puse la dispoziţie de către ASF şi având în vedere rata inflaţiei, a constatat că:

– prima tarifară medie pentru peroane fizice a crescut in perioada 2011-2014 cu aproximativ 16%;

– prima tarifară medie pentru persoane juridice a crescut in perioada 2011-2014 cu aproximativ 29%

Consiliul Concurenţei a făcut o serie de recomandări menite a corecta unele din ineficienţele menţionate. Dintre acestea amintim:

– societățile de asigurare autorizate să practice asigurări de răspundere civilă pentru autovehicule să evalueze mai precis riscul de daună. Aceasta s-ar putea face prin adoptarea de noi criterii tarifare (de exemplu, vechimea permisului de conducere și puterea motorului), dar și prin implementarea unor segmentări mai fine pentru criteriile tarifare deja utilizate (de exemplu, în ceea ce privește vârsta persoanei asigurate). ASF ar putea ca, împreună cu Asociația Română de Actuariat (ARA), să recomande modele de referință asigurătorilor RCA.

– în vederea evaluării mai precise a riscului de daună, Consiliul Concurenţei recomandă ASF să încurajeze societățile de asigurare active pe piaţa RCA să adopte și alte criterii tarifare, de exemplu vechimea permisului de conducere.

– altă recomandare vizează extinderea asigurării de răspundere civilă și transformarea într-un produs hibrid, aflat la granița dintre asigurările RCA și CASCO, prin acoperirea de riscuri suplimentare și includerea unor servicii conexe din partea societăților de asigurare.

– Consiliul Concurenţei recomandă ASF să continue eforturile depuse în sensul modificării modului curent de emitere a poliței RCA și apropierea de modelul folosit de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România la emiterea rovinietei.

– Consiliul Concurenţei recomandă ASF intensificarea eforturilor în popularizarea în rândul asiguraților (și chiar a intermediarilor în asigurări) a sistemului bonus-malus.

– În ceea ce priveşte demersul UNSAR privind implementare unui sistem de punctaj pentru fiecare tip de leziune și suferință pricinuită de un accident auto, Consiliul Concurenţei apreciază că implementarea unui astfel de sistem poate crea un punct de referinta pentru instanțele de judecată in cazul acordării despăgubirilor morale pentru vătămări corporale și deces.

surse: asfromania.ro, consiliulconcurentei.roDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Lacul Beliș, igienizat de o ”armată” de voluntari. Au fost descoperite gunoaie aruncate în anii 80

Publicat

Membrii Clubului Alpin Român, filiala Cluj, s-au mobilizat pentru o amplă acțiune de igienizare a lacului Beliș, inundat de gunoaie. 

Acțiunea s-a desfășurat în două zile și a implicat în jur de 120 de voluntari.

Aceștia au fost împărțiți în echipe de acțiune pe uscat, pe apă și sub apă.

”Sâmbătă am avut șapte grupe pe apă, trei pe uscat și scufundătorii iar duminică opt pe apă, patru pe uscat și scufundătorii, cu un număr total de 70 de locuri în caiace, canoe și 2 bărci de 6 locuri, echipele fiind coordonate de membri CAR, rangeri PNA și ghizi de aventură” au transmis reprezentanții clubului, pe siteul lor.

Actuala acțiune de igienizare este prima de amploare în cei 40 de ani de la apariția lacului, dovadă fiind mulțimea de obiecte și ambalaje găsite specifice vremii, unele fabricate prin anii 80.

Deșeurile provin din 3 surse majore, satele din amonte, pescari și turiști, potrivit cluj24.ro.

Reamintim că Beliș, unul dintre cele mai frumoase lacuri din Apuseni a fost complet acoperit de gunoaie.

Sursa/ Foto: Facebook Clubul Alpin Român Filiala Cluj, Facebook Romsilva

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

FOTO: Polițiștii din Sebeș, vizitați de preșcolarii Grădiniței nr. 3. Micuții, învățați cum să circule corect

Publicat

Peste 40 de preșcolari i-au vizitat miercuri, 16 iunie, pe polițiștii din Sebeș și au învățat, de la aceștia, cum să circule corect. Întâlnirea a fost organizată în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, 16 iunie, Poliția Municipiului Sebeș a primit vizita a peste 40 de preșcolari ai Grădiniței cu Program Prelungit nr. 3 Sebeș, activitate organizată de cadrele didactice, împreună cu polițiștii din Sebeș, în cadrul proiectului de educație rutieră intitulat ”Micii Pietoni la Plimbare”.

Poliţiştii le-au explicat, celor mici, regulile de circulaţie rutieră, regulile de comportament antivictimal și au răspuns curiozităților legate de munca de poliție.

Copiii au putut observa modul de funcționare al semnalelor acustice și luminoase cu care sunt dotate echipajele de poliție, componența unei truse criminalistice și au înțeles semnificația semnelor de circulație care se adresează pietonilor și semnificația semnalelor polițiștilor care dirijează traficul rutier.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Veteranul de război Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, a împlinit 99 de ani

Publicat

Veteranul de război, maiorul (rtg.) Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, județul Alba, a împlinit, miercuri, 16 iunie, venerabila vârstă de 99 de ani.

Acesta s-a născut în Galda de Jos, la data de 16 iunie 1922. A urmat cursurile Școlii de Jandarmi la Timișoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi. Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu.

Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare.

„Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire” povestește Ioan Cerghedean. Cu ranița în spate și înarmați, jandarmi urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători. „Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci”.

Pe durata serviciului său, alături de camarazii săi, efectua intervenții și în cazul abuzurilor făcute, uneori, de armata rusă. Mai târziu, după ce s-a instalat regimul comunist și nefiind de acord cu abuzurile care se întâmplau la vremea aceea, Cerghedean părăsește Jandarmeria și se angajează ca sudor la Sibiu, la o fabrică în care se realizau locomotive. S-a angajat după o perioadă la CFR, iar la gara din Coșlariu a lucrat, ca și lăcătuș, până la pensionare.

Astăzi este înconjurat cu multă dragoste de familia fiului său, într-o gospodărie mare și frumoasă, în care locuiesc toți trei nepoți cu familiile lor. Își dorește să împlinească vârsta de 100 de ani, mărturisindu-ne că această dorință l-ar face tare fericit. Este împăcat cu sine, iar perioada războiului și cea care a urmat, a preferat să le uite și să se dedice cu totul familiei sale.

La aniversarea veteranului de război, alături de Cercul Militar Alba Iulia, au participat, miercuri, subprefectul județului Alba, Andrei Vincze, reprezentanții structurilor asociative (ANCMRR – Filiala Gemina – colonel Nicolae Panduru, AMVVD – Filiala Alba – colonel Daniel Ioan Albu), iar din partea Pensionarilor și a Persoanelor Vârstnice, dl ing. Olimpiu Turcu, care i-au adresat urări de bine și i-au înmânat daruri, diplome și un tort.

La mulți ani sănătoși și frumoși veteranului de război, Ioan Cerghedean!

text, foto: Petruța Pop

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Renate Weber a fost REVOCATĂ de Parlament din funcția de Avocat al Poporului. Cine ar putea să îi ia locul

Publicat

Renate Weber a fost revocată miercuri de Parlament din funcția de Avocat al Poporului. Majoritatea senatorilor și deputaților au votat pentru revocare.

Tot miercuri, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au adoptat raportul de revocare din funcție a Avocatului Poporului, Renate Weber cu voturile PNL, USR PLUS şi UDMR.

Parlamentarii PSD și AUR au părăsit sala în momentului votului. „Asistăm la o execuție”, au declarat social-democrații. De altfel, social democrații au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

„Nu am găsit articolul din Constituție pe care l-am încălcat, se fac doar trimiteri generale. Orice încălcare de lege care are corespondent în constituție poate atrage revocarea, altfel nu e cazul”, a declaratt Renate Weber în fața parlamentarilor.

Ludovic Orban a declarat în cursul dimineții că îi reproşează acesteia încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării.

În urmă cu o zi, președintele PSD Marcel Ciolacu i-a luat apărarea Renatei Weber.

”Eu nu cred că s-a întâmplat aşa ceva vreodată. Au făcut numirile la TVR, la Radio, acum vor Avocatul Poporului.

Să nu creadă că eu, mâine, după ce vor forţa schimbarea Avocatului Poporului, în afară de faptul că vom contesta la CCR, cum am făcut şi cu numirile de la Radio, TVR, nu voi vorbi cu comisarii europeni şi nu o să mă adresez Comisiei Europene că fac un atac frontal asupra statului de drept.

PSD şi-a recâştigat credibilitatea în faţa Comisiei Europene şi vom continua aceste demersuri.

Au schimbat şi CNA-ul astăzi”, a afirmat Marcel Ciolacu la România TV.

Cine i-ar putea lua locul

Surse din Coaliție au declarat pentru HotNews.ro că UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babeș-Bolyai, iar liberalii îl susțin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

La mijlocul lunii mai, liderii Coaliției au discutat și au căzut de acord ca numirea pentru Avocatul Poporului să-i revină UDMR.

Gyula Fabian este absolvent al Facultății de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) și doctor în științe juridice în domeniul „Dreptului internațional public” (2001), bursier Herder al Universității din Viena și al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost și procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

Surse: Hotnews.ro, agerpres.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate