Connect with us
Advertisement

Actualitate

Plângere penală şi amenzi de peste 200.000 de lei pentru munca „la negru”, în Alba

Publicat

Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba a formulat plângere penală împotriva unei firme din Bucureşti cu punct de lucru în Alba Iulia, pentru depistarea “la negru” a 12 angajaţi. De asemenea, săptămâna trecută, în timpul controalelor, au fost aplicate amenzi pentru nereguli în domeniul relaţiilor de muncă de 240.000 de lei.

În perioada 14 – 18 mai, ITM Alba a operat controale la 66 de agenţi economici. Au fost depistate în lucru, fără forme legale de angajare, 36 persoane şi au fost acordate 20 de amenzi, cu valoare totală de 315.800 lei, din care 240.000 lei pentru muncă nedeclarată(24 persoane).

Pe numele SC “B.P. Office & Service” SRL Bucureşti – punct de Lucru Alba Iulia a fost formulată plângere penală, pentru primirea în muncă a 12 persoane fără forme legale.

Au mai fost sancţionaţi următorii agenţi economici: Întreprindere familială Bencze A. (10.000 lei), Întreprindere Individuală Maier Liana Delia Fast Lucas (30.000 lei), P.F. Toth Levente (20.000 lei), “Atlas Company” SRL (20.000 lei), “Csaby Construct” SRL (30.000 lei), “Diana Consnik” SRL (10.000 lei), “Teo Construct” SRL (20.000 lei), “Romeo Loghin” SRL (50.000 lei), “Prego” S.A. Ocna Mureş (30.000 lei), “Grup Star Bucur” SRL (10.000 lei), “Bisos Comimpex” SRL (10.000 lei).

Principalele deficienţe stabilite în controale au fost primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nu au fost stabilite pentru toţi salariaţii atribuţiile corespunzătoare postului prin fişa postului; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului; nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu se face dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii;

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii ITM Alba au controlat 60 de unităţi şi au dat amenzi de 46.000 de lei şi 145 de avertismente, pentru: lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR; lipsa instruirii periodice a lucrătorilor; organizarea necorespunzătoare a activităţii de securitatea muncii la nivelul unităţilor, conform noilor reglementări din HG 955/2010; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile desfăşurate; desfăşurarea activităţii fără efectuarea examenului medical la angajare şi/sau periodic a lucrătorilor; lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activităţile desfăşurate; lipsa fişelor de aptitudine eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodică a lucrătorilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement