Administrație
Planul Urbanistic Zonal pentru Cetatea din Alba Iulia – centrul istoric, în consultare publică. Locuitorii pot prezenta sugestii
Planul Urbanistic Zonal al zonei istorice din Cetatea Alba Carolina va fi disponibil pentru consultare publică, în următoarea perioadă, iar locuitorii pot veni cu sugestii şi idei ce vor fi luate în considerare de administraţia locală. Şeful Serviciului Urbanism și Disciplina în Construcții din cadrul Primăriei Alba Iulia, Hedviga Călin, a prezentat miercuri detalii despre proiect.
Planul urbanistic ”Actualizare zonă protejată Cetatea Alba Carolina” este gândit să fie „o documentație tehnică prin care se unesc toate documentațiile care s-au făcut până acum, astfel încât să se creeze o unitate de abordare în Cetate, până la urmă să fie un instrument de lucru astfel încât să nu mai existe suspiciuni asupra calității spațiilor abordate, funcțiunii lor sau modul cum se autorizează ele”, a declarat Hedviga Călin.
Albaiulienii sunt invitaţi să-şi prezinte sesizările şi sugestiile, idei ce vor fi luate în considerare de administraţia locală.
”Planul urbanistic este un instrument de gestiune urbană și prin el se stabilește un regulament care stă la baza emiterii certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire”, a precizat arhitectul șef al municipiului Alba Iulia, Hedviga Călin.
Potrivit reprezentanților primăriei, documentul a fost finanțat de Ministerul Dezvoltării, iar administraţiei locale i-a revenit responsabilitatea de a obține avizele, de a organiza și pune în practică etapa de consultare și înștiințare a populației și de a aproba PUZ-ul în Consiliul Local Alba Iulia.
Astfel, în zilele următoare, în holul Primăriei va fi afișată o planșă cu Planul Urbanistic Zonal, însă aceasta va fi foarte tehnică. De asemenea, planșa va fi afișată și pe site-ul Primăriei și va conține un scurt rezumat a ceea ce cuprinde și care este scopul.
”Un plan urbanistic zonal nu stabilește cine este constructorul, cine este investitorul. El stabilește scopul, regula, funcțiunea, regimul de înălțime, alte caracteristici ale autorizației, în ce scop se poate folosi o zonă, un spațiu”, a precizat arhitectul șef al municipiului Alba Iulia.
Acest tip de reglementare facilitează celor vor dori sau doresc să investească în zona istorică a Cetății, respectiv în șanțuri, unde sunt disponibile 11 spații. Într-un alt spațiu, Primăria Alba Iulia dorește realizarea unu Centru de Informare Turistică.
”Există și această dorință de a lucra Primăria în acele spatii, de a le da un caracter unitar dar nu neaparat identic și nu tuturor spatiilor deodată. În următoarea perioadă vom încerca să aflăm care este interesul pentru închirierea acelor spații, urmând ca dacă ne aflăm întro zonă de certitudine, să intervenim doar acolo”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Alba Iulia, Mihai Coșer.
De asemenea, acesta a mai declarat că acele spații vor fi închiriate, cel mai probabil, și nu concesionate pentru o perioadă de 49 de ani. Prețul de plecare pentru închiriere va fi stabilit de un expert, care va realiza o expertiză în funcţie de zonă, tipul de activitate şi alte criterii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News