Connect with us
Advertisement

Eveniment

Planuri pentru restaurarea și punerea în valoare a Bisericii evanghelice din Vingard. Licitație pentru elaborarea unor studii

Publicat

Institutul Național al Patrimoniului alocă peste 125.000 de lei pentru elaborarea de studii de fundamentare și investigații necesare pentru consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Bisericii evanghelice din satul Vingard, comuna Șpring. 

Institutul Național al Patrimoniului a lansat miercuri, 27 aprilie, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), o licitație pentru elaborarea de studii de fundamentare și investigații necesare întocmirii proiectului de consolidare, restaurare și punere în valoare a Bisericii evanghelice din Vingard, monument de arhitectură înscris în Lista Monumentelor Istorice (L.M.I.) cu codul AB-II-m-B-00391, aflată în satul Vingard din comuna Șpring.

Valoarea totală este estimată la 125.683,66 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, proiectul prevede elaborarea studiilor de fundamentare și investigațiilor, respectiv:

  • releveu actualizat al monumentului istoric
  • scanare laser 3D integrală
  • releveu geometric de arhitectură
  • releveul degradărilor
  • documentar fotografic complet și detaliat
  • studiu topografic, studiu geotehnic, expertiză geotehnică, studiu arheologic – cercetare preventivă
  • studiu de parament, expertize privind componentele artistice, expertiză biologică, studiu dendrologic, analize de laborator, studiu istoric – arhitectural
  • expertiza tehnică

Scopul elaborării studiilor și a expertizei tehnice este cunoașterea aprofundată și detaliată a ansamblului istoric, documentarea stării actuale de conservare și fundamentarea intervențiilor de consolidare și de conservare – restaurare preconizate, pentru reutilizarea sa în condiții de siguranță și punerea în valoare a semnificațiilor sale culturale.

Scurt istoric

Conform unei inscripții și a blazoanelor din piatră din interior, biserica a fost ridicată în 1461 de către Johannes Gereb de Vingard, cu sprijinul familiilor Hunyadi și Szilagyi, cu care acesta se înrudea, precum și al regelui Ungariei.

Studiul istoric întocmit de dr. arh. Hermann Fabini în 2021 semnalează prezența unor pivnițe la vest / sud-vest de biserică (neidentificate în documentația cadastrală), precum și existența unui castel, menționat documentar în perioada secolelor XV-XVI, din care ar fi putut face parte aceste pivnițe.

Biserica a fost ridicată în stil gotic târziu, interiorul fiind reamenajat în stil baroc în secolul al XVIII-lea.

Construcția are în plan aproximativ 11 x 29 metri, cu o extindere de circa 5 x 7 metri adosată bisericii în extremitatea estică a laturii sale de nord. Utilizată ca și sacristie, aceasta este accesibilă azi doar din interiorul bisericii, din zona corului, golul de acces din exterior fiind zidit.

Accesul în biserică se face printr-un portal secundar amplasat pe latura sudică, cel principal, dispus central pe fațada vestică, fiind obturat.

Ridicate din zidărie de piatră cu completări din cărămidă, biserica și sacristia au goluri cu ancadramente din piatră, extremitățile contraforților, muchiile portalului vestic, cornișa și soclul fiind realizate, de asemenea, din blocuri de piatră, marcate cu numeroase semne de pietrar.

Șarpanta este din lemn, iar învelitoarea din țiglă – solzi.

Potrivit temei de proiectare, monumentul prezintă multiple degradări, ce impun investigații atente și extinse. În prezent există fisuri importante la nivelul bolților, pereților și contraforților, lacune, exfolieri, pătări, eflorescențe saline, apariția de colonii microbiologice și alte degradări la nivelul tencuielii și al elementelor litice.

Învelitoarea din țiglă-solzi ceramică prezintă piese lipsă sau degradate, permițând infiltrația apelor meteorice. Șarpanta din lemn prezintă elemente deplasate, lipsă sau degradate, dintre care unele cu posibil atac biologic. Biserica este inclusă într-un program de întreținere/conservare a acoperișului derulat de către Fundația Bisericii Fortificate a Bisericii Evanghelice C.A. din România, aflat în februarie 2022 în faza de pregătire a execuției.

sursa foto: Facebook, Tudor Duică

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement