Administrație
Planurile ștrandului din zona Bazinului Olimpic, din nou în Consiliul Local Alba Iulia. Costurile estimate în 2015, majorate
Planurile bazei sportive și de agrement propusă sprea a fi realizată în zona Bazinului Olimpic din Alba Iulia ajung din nou pe masa consilierilor locali, la mai bine de 5 ani de la aprobarea documentației tehnico-economice, faza SF.
În ședința Consiliului Local din 25 august va fi supusă la vot aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru actualizarea studiului de fezabilitate aprobat în anul 2015.
Potrivit raportului de specialitate, în decursul celor 5 ani, pe piață s-au identificat creșteri de prețuri și au avut loc schimbări legislative majore, cu impact semnificativ în stabilirea costurilor și a valorilor de bază. Valoarea totală estimată a investiției a ajuns acum la peste 33,1 milioane de lei, cu TVA.
Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat, în ședința de marți, 25 august, indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul „Actualizare studiu de fezabilitate pentru obiectivul de investiții „Construire bază sportivă și de agrement zona Bazin Olimpic”.
Potrivit raportului de specialitate, reabilitarea recentă a Bazinului Olimpic a impus măsuri de amenajare urbanistică a zonei care să includă obiective integrate de natură să întregească gama de servicii de agrement și să eficientizeze activitatea de la bazinul olimpic, respectiv crearea unei noi structuri de agrement în zona exterioară a bazinului, în condițiile în care vechea bază de agrement de la Schit va fi reconsiderată.
Amplasată pe domeniul public al municipiului, baza de agrement propusă va asigura pe perioada verii modalități de petrecere a timpului liber, de relaxare și de agrement.
Pe baza temei de proiectare elaborată de Municipiul Alba Iulia, a reglementărilor PUD aprobat prin HCL nr. 94/2015, a avizelor de amplasament obținute la faza PUD și a reglementărilor tehnice în vigoare, în anul 2015 a fost întocmită documentația tehnico-economică faza SF – „Construire bază sportivă și de agrement zona Bazin Olimpic” – Municipiul Alba Iulia, aprobată prin HCL nr. 204 din luna iunie 2015.
Pentru promovarea în continuare a investiției a fost necesară actualizarea studiului de fezabilitate, având în vedere faptul că din anul 2015 și până în prezent au apărut schimbări legislative majore cu impact semnificativ în stabilirea costurilor și a valorilor de bază pentru obiectivele noi ce urmează a fi construite.
Citește și O nouă etapă în povestea ștrandului din spatele Bazinului Olimpic de la Alba Iulia. Primăria solicită acord de mediu
„În acest sens menționăm prevederile OUG nr. 114/2018 prin care s-a stabilit tarif minim la manoperă în domeniul construcțiilor de 17,98 lei/oră. Un alt motiv pentru care este necesară actualizarea îl reprezintă devalorizarea monedei naționale în raport cu euro, care la nivelul anului 2015, pentru valoarea de 1 euro echivalentul în lei a fost 4,169 lei (curs BNR la data de 07.04.2015) iar în prezent la nivelul anului 2020, 1 euro este echivalentul a 4,778 lei (curs BNR la 28.01.2020)”, se mai precizează în documentul citat.
De asemenea, în documentația tehnico-economică de actualizare a studiului de fezabilitate, față de documentația inițială, s-a luat în considerare folosirea utilajelor de tip pompe de căldură pentru suplinirea necesarului termic în funcționarea bazinelor, aceste echipamente situându-se în categoria echipamentelor și utilajelor ecologice și eficiente.
Din considerente „de ordin practic și financiar” s-a renunțat la terenul de sport și la gardene aferente acestuia. În acest fel s-a creat un spațiu mai generos pentru zona de agrement, majorându-se suprafața aferentă șezlongurilor și zonei de plajă.
Astfel, în continuare se propun următoarele construcții și amenajări:
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News