Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO-VIDEO: Cum arată Ștrandul Schit din Alba Iulia, la 7 ani după ce a fost abandonat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="pmdelayedscript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDFTc1ksMA==" data-perfmatters-type="text/javascript" data-cfasync="false" data-no-optimize="1" data-no-defer="1" data-no-minify="1"> </script></p>


Publicat

Ștrandul de la Schit, loc care reprezenta un punct de atracție pentru albaiulieni și turiști în zilele toride de vară, nu mai este deschis de ani buni publicului din cauza stării avansate de degradare a construcțiilor. Ultima dată când oamenii au putut face baie în bazinele de la Schit a fost în vara anului 2013, iar începând cu anul 2014 ștrandul a fost închis din cauza costurilor mari de întreţinere și de modernizare. 

Tot în 2014, la Alba Iulia a fost redeschis Bazinul Olimpic acoperit, după o investiție de modernizare ce a costat aproape 3 milioane de euro (din care aproximativ 1,2 milioane de lei din bugetul municipalității, iar restul de la Compania Naţională de Investiţii). Pe timp de vară, cei mai mulți dintre albaiulieni preferă piscinele în aer liber și se orientează spre cele private sau aflate în alte localități din județ sau chiar din județele vecine.

Vezi și PISCINELE din județul Alba în care te poţi răcori în această vară. Cât costă o zi la ştrand, program de funcţionare şi servicii

În prezent, dincolo de poarta albastră cu vopsea scorojită, pe care în ultimii ani au apărut mesaje obscene și graffiti, în spatele unei uși legată cu sârmă ruginită și sfoară, timpul și-a lăsat amprenta peste construcțiile și bazinele de altădată.

Au rămas în picioare panourile de informare, între care cel pe care e trecut numele obiectivului – „Primăria Ștrandul Schit” și cel pe care sunt enumerate activitățile interzise, respectiv: „intrarea în incinta ștrandului a persoanelor în stare de ebrietate, producerea de scandaluri și dezordine în incintă, introducerea animalelor, aruncarea gunoiului în bazin și în spațiul destinat plajei, distrugerea dotărilor – dușuri, WC, etc., accesul autovehiculelor exceptând cele necesare bunei desfășurări a activităților”.

La intrarea în prima clădire, de unde în trecut se puteau cumpăra bilete, un șlap amintește și el de ștrandul de altădată. Lângă acesta stă aruncat un bocanc, iar mesajul din fereastră cu „Păstrați curățenia! Nu deteriorați dotările!” a rămas fără un rost.

La câțiva pași, un alt graffiti cu „iarna la ștrand” animează și el zona. Odată ajunși pe iarbă găsim câteva capre care pasc la umbră, sub un pom. Ceva mai încolo, o căpiță ne arată că iarba a fost cosită regulat de proprietarii de animale din zonă și care, astfel, „împacă și capra și varza”: își asigură hrana pentru animale și împiedică să devină totul o adevărată „junglă”.

Chiar dacă au găuri în acoperiș și structura de rezistență este degradată, pavilioanele și clădirile aflate pe amplasament, care au adăpostit în trecut grupurile sanitare, dușurile sau cabinetul medical, au rămas în picioare.

În interiorul celor două bazine de înot au început să crească buruienile. Într-un colț al bazinului mare stă aruncat un morman de gunoaie, iar marginea cuvei bazinului mic s-a sfărmat pe o porțiune de câțiva metri.

Proiect măreț pentru reamenajarea zonei, abandonat din lipsa resurselor financiare

În locul zonei abandonate în care a funcţionat ştrandul de la Schit administraţia locală din Alba Iulia a propus un parc dotat cu toate utilităţile care ar fi permis albaiulienilor şi vizitatorilor să petreacă ore de relaxare în aer liber. Iniţiativa a fost anunţată încă din 2011, însă a fost abandonată din lipsa resurselor financiare.

Prin proiect se propunea crearea unui singur spaţiu cu funcţiunea de parc, prin unificarea celor două subzone existente, demolarea celor două bazine de înot şi refacerea reliefului iniţial prin lucrări de amenajare peisagistică, amenajarea unui iaz ornamental, plantări de arbori şi arbuşti şi refacerea gazonului.

Vezi și FOTO: Spațiu de agrement cu locuri de joacă, creșă și o grădiniță în locul ștrandului Schit din Alba Iulia

Proiectul de amenajare cuprindea:

  • modernizarea și repararea corpurilor de clădire existente,
  • desfiinţarea unor corpuri de clădire și construirea altor corpuri noi
  • înlocuirea gardului degradat
  • amenajarea unui loc de joacă pentru copii cu groapă de nisip, obiecte de joacă și dale cauciucate
  • amenajarea a două terenuri multifuncționale, un teren de baschet la un singur coș și zonă pentru aparate de fitness în aer liber
  • amenajarea unei zone de odihnă cu alei pietonale, patru chioșcuri pentru șah și alte jocuri
  • construirea unui iaz ornamental
  • amenajarea unui pavilion belvedere

Citește și O nouă etapă în povestea ștrandului din spatele Bazinului Olimpic de la Alba Iulia. Primăria solicită acord de mediu

Primăria Alba Iulia a reluat recent proiectul ștrandului lăsat baltă de fostul primar Mircea Hava. Administrația locală a solicitat recent Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru construirea bazei sportive și de agrement din zona Bazinului Olimpic.

Proiectul, inițiat în urmă cu șase ani, ar putea fi gata cel mai devreme în anul 2022, în condițiile în care reprezentanții administrației locale vor găsi fondurile necesare pentru începerea lucrărilor în acest an.

Investiția se va ridica la peste 27,2 milioane de lei, cu TVA inclus, sumă ce se apropie de valoarea construcției Sălii Polivalente cu 2.000 de locuri din Blaj, de peste 29,5 milioane de lei. Reamintim faptul că tot la Blaj a fost finalizat în februarie 2020 un bazin de înot acoperit, ce a costat aproximativ un milion de euro.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Rusinea

    duminică, 09.08.2020 at 12:01

    Puteti observa o alta epava de acest gen si la Sebes in parcul Arini ! Dar vin alegerile si unii nu uita !

  2. dolfi

    duminică, 09.08.2020 at 12:18

    Adevaratul motiv pentru care Strandul Schit a fost abandonat este dat de „casutele” facute de „functionari publici” pe dealul de deasupra si din lateral. Mai ales pentru niste doamne diRectOr.
    Acesti „cetateni onesti” nu vor sa fie deranjati de „amarastenii” care vor sa se racoreasca.

  3. pilu

    duminică, 09.08.2020 at 18:31

    Au mai ramas caprele, caci tapul e plecat la Bruxelles !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement