Economie
Plată cu tichete pentru grădinari, îngrijitori, electricieni sau șoferi personali. Cum vrea să reducă Guvernul munca la negru
Ministerul Muncii pregătește o lege care să fiscalizeze muncile domestice. Peste 1,2 milioane de români care nu sunt activi pe piaţa muncii şi despre care autorităţile au suspiciuni că muncesc de fapt la negru ar putea fi impozitați.
Este vorba despre persoanele care lucrează ca șoferi personali, grădinari, bucătari, îngrijitori sau chiar electricieni ori instalatori. Plata acestora se va face prin tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Ministerul Muncii are în lucru un proiect prin care vrea să reglementeze toate activităţile pentru care românii iau bani la negru. Vor fi plătiți prin tichete. Statul va opri o parte din sumă, dar vor beneficia de asigurări de sănătate și vor avea contribuţie la pensie.
Tichetele, cu valoare nominală de 15 lei fiecare, vor fi cumpărate de angajator sau orice persoană fizică ce beneficiază de muncile casnice și transmise către cel care prestează activitățile.
Ulterior, prestatorul transformă aceste tichete în numerar.
Va beneficia de calitatea de asigurat dacă preschimbă în numerar cel puțin 50 de tichete de activități casnice într-o lună calendaristică, adică tichete în valoare totală de 750 de lei.
De aceste tichete poate beneficia orice persoană care a împlinit vârsta de 16 ani.
„Am dezbătut reglementarea activităţilor casnice cu reprezentanţii patronatelor şi ai sindicatelor, având cu toţii convingerea că acest demers va aduce o serie de avantaje pentru piaţa muncii şi pentru sistemul public de pensii, dar mai ales pentru toţi cei care astăzi muncesc în acest fel, fără a fi asiguraţi medical şi fără a putea să obţină un drept de pensie. Potrivit datelor INS, avem 39% din populaţie inactivă şi estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obţine aceste drepturi odată ce activităţile casnice, care în prezent se desfăşoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Raluca Turcan a subliniat că efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piaţa muncii şi în creşterea numărului celor care vor plăti contribuţii de asigurări sociale pentru a avea acces la servicii medicale ori la obţinerea unui drept de pensie.
„Ne dorim ca aceste activităţi să fie accesibile şomerilor indemnizaţi şi beneficiarilor de venit minim garantat şi lucrăm pentru a obţine cea mai bună variantă tehnică, astfel încât activităţile casnice să fie suficient de atractive pentru ca oamenii să prefere să lucreze legal, nu la negru”, a adăugat ea.
Proiectul de lege este asumat de Guvern prin PNRR.
surse: stiri.tvr.ro, libertatea.ro, digi24.ro, agerpres.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Elena
joi, 08.07.2021 at 22:01
Cu ce lucruri slabe se ocupa dna ministru. Fac si aia un ban cinstit ca sa aibe din ce trai. Vedeti de munca la negru in alte domenii, cei care lucreaza online si castiga bani seriosi, nu platesc absolut nimica, nici impozit, nici contributii. Eu zic sa le impozitati si pe batranele care vand 5 legaturi de patrunjel, leustean, etc.