Eveniment
”Plicul pentru medic”, transformat în donație pentru spital. Legea prin care pacienții își pot exprima recunoștința, promulgată

”Plicul pentru medic”, transformat în donație pentru spital. Pacienții care vor să își exprime recunoștința față de medici o pot face legal. Preşedintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, marţi, legea prin care aceștia pot face donaţii către spitalul sau clinica în care au fost tratați.
Administraţia Prezidenţială a transmis, marţi, că preşedintele interimar Ilie Bolojan a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea alineatului (2) al articolului 34 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003 (PL-x 277/02.05.2018).
”Pacientul poate face donaţii unităţii sanitare unde a fost îngrijit, cu respectarea dispoziţiilor legale în materie”, spune legea.
Vezi mai jos elemente din expunerea de motive:
”Oferirea unui cadou medicului reprezintă o constantă în comportamentul pacientului român, prins la mijloc în lupta dintre dreptul la recunoştinţă şi implicaţiile penale ale unui astfel de gest.
Referitor la dreptul la recunoștință, apreciem că acesta nu poate fi considerat un argument valid în favoarea menținerii practicii “plicului pentru medic”.
La momentul actual, acest drept nu se transpune în plan financiar și la alte categorii profesionale, precum polițiștii, pompierii sau profesorii, unde putem vorbi, de asemenea, despre crearea unei legături interpersonale ca urmare a unor acțiuni cu rezultate deosebite.
În plus, practica judiciară a ultimilor ani a demonstrat că dreptul la recunoștință ascunde, de cele mai multe ori, o condiționare a actului medical.
Deși nu pot fi culpabilizați toți doctorii, statul român a profitat de perpetuarea acestei cutume, lăsând în grija pacienților o parte din responsabilitatea ce îi corespunde: optima și eficienta susținere financiară a sistemului românesc de sănătate.
Dincolo de aspectele menționate, nu ne dorim completa anulare a dreptului la recunoștință al pacientului.
El poate fi veridic în anumite situații, motiv pentru care susținem ca acesta să se manifeste doar prin donațiile transmise către unitatea medicală în care pacientul a fost îngrijit, nu și către medici sau alți angajați ai centrelor sanitare.
Deși, în efectuarea unui act medical, aportul adus de doctor este cel mai important, rezultatul final este reprezentat de un cumul de acțiuni, implicând întregul sistem medical, sistem ce poate obține un plus de calitate prin utilizarea adecvată a donațiilor primite.
Întrucât noțiunea de “plăți suplimentare” din art. 34 alin. (2) este neclară, fiind ambiguă transpunerea ei în practică, propunem menținerea doar a posibilității de a face donații către unitatea medicală.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Petru
marți, 08.04.2025 at 19:11
Medicii să-și facă meseria pentru care sunt plătiți și au depus un jurământ. Românii ar trebuii să renunțe la așa zise ,,plicuri” și alte mici atenții, pentru că fiecare lucrează pentru un salar.
Dacă în cazul medicilor se legalizează,,plicul”, sub formă de donație să se legalizeze în toate domeniile de activitate.