Actualitate
FOTO: Podoabe şi accesorii descoperite de arheologi la Apulum, expuse vizitatorilor Muzeului Unirii
Muzeul Unirii a vernisat, marţi, expoziţia temporară „Lux, util şi estetic la Apulum. Podoabe şi accesorii vestimentare”, în cadrul căreia au fost prezentate obiecte descoperite de arheologi de-a lungul timpului, cu prilejul săpăturilor efectuate în Alba Iulia şi împrejurimi. Cu acestă ocazie, s-a întocmit şi un catalog, realizat de un colectiv al Muzeului Unirii format din George Bounegru, Radu Ciobanu, Radu Ota şi Dan Anghel, care cuprinde nu numai fişa ştiinţifică a fiecărui obiect în parte, cât şi câte o scurtă introducere semnificativă pentru tehnologia de execuţia pieselor expuse.
În cadrul evenimentului, au fost expuse podoabe, precum brăţări, inele şi coliere, formate cel mai frecvent din mărgele de diferite forme şi culori, fibule (agrafe-broşe), dar şi amulete, pandative, geme, camee sau ace de păr. Acestea din urmă sunt expuse şi pe manechine, pentru a avea o vedere de ansamblu mai amplă asupra lor. Pe lângă acestea, mai pot fi admirate şi accesorii de echipament militar. Accesoriile vestimentare şi podoabele au fost descoperite în morminte, iar în cadrul expoziţiei a fost prezent şi un exemplu de mormânt, în care se găsesc astfel de obiecte.
Organizatorii au pregătit şi proiecţiile video pe care au putut fi urmărite diferite moduri de realizare a podoabelor din os sau de gravare a pietrelor semipreţioase.
La vernisaj au luat cuvântul atât reprezentanţi ai Muzeului din Alba Iulia, ai Facultăţii de Istorie de la Universitatea „1 Decembrie 1918”, cât şi ai Muzeului de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca.
„O expoziţie cu această tematică mi se pare nu numai interesantă, dar şi inedită. Această expoziţie încearcă să surprindă ceea ce era mai frumos din viaţa la Apulum, adică piese de podoabă, piese de vestimentaţie, luxul, de fapt, care există şi în antichitate, aşa cum există şi în ziua de azi. Toate piesele expuse în aceste vitrine, fie că este vorba despre piese din os sau din bronz, fie că este vorba despre geme şi camee, reprezintă de fapt bogăţia celui mai important centru urban de la Bordul Dunării, centrul urban Apulum. Sunt de fapt piese descoperite mai demult, dar şi descoperiri recente, făcute în ultimul deceniu în mai multe zone ale acestui oraş care nu fac altceva decât să dovedească faptul că, din toate punctele de vedere, oraşul Apulum a depăşit însăşi capitala oficială a provinciei Ulpia Sarmizegetusa din Ţara Haţegului. Este pentru mine o deosebită plăcere să văd că tradiţia organizării unor expoziţii temporare cu tematica arheologică nu s-a pierdut la Apulum”, a declarat prof. Vasile Moga, în cuvântul său de prezentare.
Expoziţia poate fi vizitată până în data de 18 noiembrie.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News