Actualitate
Politica, „mama competenței” în învățământul din județul Alba. Cum a ajuns o profesoară, director adjunct la Școala „Vasile Goldiș” cu toate că și-a picat examenul
Culoarea politică pare să fie în continuare „mama competenței” în învățământul din județul Alba. Indiferent de punctajele de la concursuri, tot partidul decide dacă „meriți” sau nu o funcție. Așa se face că, deși și-a picat proba scrisă la examenul pentru funcția de director adjunct, Ramona Popa a fost numită în funcție, interimar, prin detașare, doar că nu la unitatea pentru care a susținut concurs, adică la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, ci la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș”.
Ramona Popa a susținut examenul pentru ocuparea postului de director adjunct însă nu a trecut de proba scrisă obținând 24 din cele 50 de puncte . Cu toate acestea, a fost numită în această funcție direct de IŞJ Alba, pe motiv că niciun profesor de la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” nu s-a înscris.
Întrebată de Alba24 care sunt motivele pentru care a fost aleasă această variantă, Marcela Dărămuş, inspectorul şcolar general IŞJ Alba a explicat că, potrivit legislaţiei, Consiliul de Administraţie IŞJ poate propune, pentru funcţia de director sau director adjunct la o unitate de învăţământ, orice cadru didactic titulari în sistemul de învăţământ, care îndeplineşte condiţiile pentru ocuparea acestei funcţii, indiferent de la ce şcoală provine. Pe lângă titulatura în învăţământ, candidatul respectiv mai trebuie să fie profesor de gradul minim doi şi să fie expert în management educaţional.
“Am considerat că este varianta cea mai bună. Are experienţă pentru acest post şi este vorba despre o unitate şcolară importantă din oraş”, a declarat Marcela Dărămuş.
Potrivit inspectorului şcolar general IŞJ Alba, fostul director al Şcolii Gimnaziale “Vasile Goldiş” din Alba Iulia, Teofil Florea, nu s-a prezentat la concursul de anul trecut pentru ocuparea funcţiei.
“Nu contează că noul director adjunct nu a fost la concursul pentru această funcţie, niciun profesor din şcoala respectivă nu a fost la concurs. Astfel că a fost numită pe funcţie, prin detaşare în interesul învăţământului. În august se va organiza un nou concurs pentru funcţii vacante de conducere la unităţi de învăţământ, astfel că îi invităm pe cei interesaţi şi care îndeplinesc condiţiile, să participe”, a mai spus Dărămuş.
Nici profesorii Școlii Vasile Goldiș nu sunt prea încântați de decizia IŞJ și chiar au trimis către presă o scrisoare cu subînțeles.
„Ne simțim obligați să luăm atitudine față de grava deteriorare a imaginii școlii românești, a practicilor neconforme cu statutul cadrului didactic, a ducerii în derizoriu a ceea ce înseamnă esența actului educațional prin imixtiunea nepermisă a politicului în lumea școlii.
Dorim să abordăm tema dintr-o perspectivă pur contemplativă care ține de moralitate, valoare și principii. Considerăm că drumul pe care cineva îl urmează în carieră nu trebuie dictat de <trendul politic>, de schimbările produse în sfera vieții publice, parcursul său trebuie să fie ghidat de percepția exclusiv intrinsecă a valorilor fundamental umane: respect, integritate, încredere, sinceritate, corectitudine, bunătate etc.
De aceea, vă invităm la o corectă și dreaptă cugetare asupra problemei noastre de fond: Oare cât respect să aibă cineva care consideră că trebuie neapărat să coordoneze activitatea într-o școală pe care n-o cunoaște? Ori, cât de sincer este când afirmă că misiunea i-a fost încredințată fără să-şi dea acordul? Și câtă încredere să ai în colegii tăi încât să crezi că numai tu poți <cârmui corabia>?
Mergând pe aceeași linie – a marilor valori umane – nu putem să nu menționăm (cu regret) despre dreptul la libera exprimare. Citând din Convenția Europeană a Drepturilor Omului: <libertatea de exprimare este dreptul fundamental al omului de a spune ce gândește, este un drept care ţine de esența vieții umane iar la nivel individual libertatea de exprimare este o condiție necesară pentru dezvoltarea, împlinirea și demnitatea fiecărei persoane>.
Oare așa să fie?!”
Nu este pentru prima dată când Ramona Popa se alege cu un post de director adjunct. În 2014 aceasta a fost numită să îl înlocuiască pe directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Ion Agârbiceanu”, Alexe Vinceller.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
rusine
marți, 31.01.2017 at 21:37
Rusineeeeeeeeeeeee ISJ ! Rusineeeeeeeeeeee cadrelor didactice care numai prin politic pot ocupa functia de director ! Si in Ocna Mures directoarea are numai definitivatul . Cum a fost numita ? Pe ce criterii ? Rusineeeeeeeeeeee !
Marin
joi, 02.02.2017 at 07:58
Doamna care conduce ISJ Alba are ordin de partid, asa ca sa nu ne mire ca face ceea ce face. A mai facut si altele … Si e vorba si de Alba Iulia si de Ocna Mures si de Blaj … Asa sunt PSD-istii, partid cu apucaturi mostenite de la PCRul din care se trag. Iar de la un partid totalitar, ce pretentii sa ai?
Nepotzika Pesedea
miercuri, 01.02.2017 at 18:51
Si ca sa ne fie foarte clar: ”Doamna” e nepoata de inspectoare din cadrul ISJ, a mai fost NUMITA anterior ca director adjunct insa anul acesta postul i-a fost ”suflat’ de fiica actualului director plin de la Scoala ,,Ion Agarbiceanu” . Prin urmare,…nepotica trebuia ,,rezolvata” . Ce mai conteaza voturile IN UNANIMITATE CONTRA….!!!!!!
SA VA FIE RUSINE doamna RAMONA POPA,!!!! Cand o sa cadeti de pe gard o sa va ”rezolve” viata…
albanezul
joi, 02.02.2017 at 18:44
Cum se face ca nici macar un profesor de la scoala respectiva nu a candidat?! Asa slabi sunt toti,nu se incadra niciunul in conditii?! Sau e mai bine ss fi carcotas in loc sa pui mana ca sa faci ceva! Nu tin partea celei numite in functie,nu mi pasa,,doar observ cum toti fac galagie dar ei stau in umbra!
Crisstina
sâmbătă, 04.02.2017 at 22:05
O cunosc pe doamna Ramona Popa si e cea mai buna profesoara imi e profesoara de desen de 3 ani si am invatat multe lucruri de la ea si nu spun asta doar ca e mama fostului meu prieten e o persoana minunata , mie imi place de ea pur si simplu o ador .