Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Polițiștii solicită dreptul la grevă. Sindicaliștii reclamă probleme mari în sistem

Publicat

Reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) solicită dreptul la grevă pentru angajații din MAI, potrivit unui comunicat transmis marți, către Alba24. 

În prezent, anumite categorii de angajați din sistemul public, printre care și polițiștii, nu au dreputul la grevă.

  • Nu pot declara grevă: procurorii, judecătorii, personalul militar și personalul cu statut special din cadrul Ministerului Apărării Naționale, al Ministerului Afacerilor Interne), al Ministerului Justiției și din instituțiile și structurile din subordinea sau coordonarea acestora, inclusiv al Administrației Naționale a Penitenciarelor, al Serviciului Român de Informații, al Serviciului de Informații Externe, al Serviciului de Telecomunicații Speciale, personalul angajat de forțele armate străine staționate pe teritoriul României, precum și alte categorii de personal cărora li se interzice exercitarea acestui drept prin lege – Legea 62/2011 art.202.

În acest context, sindicaliștii au atras atenția asupra problemelor legate de salarizare, lipsa de personal și logistică, finanțare și posibilitățile de carieră.

Comunicatul SNPPC:

”De mai bine de 20 ani, de când Poliția Română a fost demilitarizată în drept și în fapt, ne lovim de grave probleme legate de:

– salarizare;

– resursa umană;

– logistică;

– finanțare;

– carieră;

– pensionare.

Salarizarea:

  • salariu în bătaie de joc, în ultimii 14 ani, timp în care au existat mai multe legi ale salarizării (de exemplu: 330/2009, 284/2010, 285/2010, 283/2011, 183/2014, 71/2015, 293/2015, 153/2017), prin care, de fapt, s-a prorogat constant grila de salarizare, iar nici 2023 nu prefigurează nimic bun!

Deficitul de personal:  

  • lipsa de predictibilitate în carieră, salarizare și pensionare, a dus la o diminuare drastică a celor care își doresc să îmbrățișeze cariera de polițist. Deficitul de personal a ajuns la cote alarmante (20.000 de polițiști lipsă), iar calitatea celor care intră în sistem este din ce în ce mai îndoielnică!

Logistica:

  • sedii de poliție nerenovate sau renovate defectuos, ca să nu spunem în bătaie de joc, multe insalubre dincolo de limitele legale stabilite prin normele de sănătate și securitate în muncă; în anul 2023, când vrem să ne cumpărăm submarine, România încă mai are sedii de poliție cu wc-ul în fundul curții sau chiar fără latrine!
  • parc auto învechit,  cu titulatura de autospeciale doar pe hârtie, pentru că în viata reală… e jale!
  • echipament confecționat din materiale de proastă calitate, nefuncțional în parametrii optimi, nemodernizat;

Finantare drepturi:

  • diurna la un nivel mediocru: cine crede că ne putem hrăni cu 23 lei/zi, în misiune, se îmbată cu apă rece!
  • norma de hrană și de echipament calculate la nivelul anului 2017;
  • cuantumul chiriei și multe alte indemnizații  cuvenite, calculate la nivelul anului 2009;

Carieră:

Ghidul carierei, reglementat printr-o lege, atât de necesar unei predictibilități în carieră, lipsește cu desăvârșire! Este inadmisibil ca în 2023 să nu avem un Ghid al carierei votat în Parlament.

Pensionare:

  • Legea pensiilor militare de stat nr. 223/2015 a fost ciuntită grav prin multiple ordonanțe de urgență;

Actualul discurs politic demagogic, utilizat în fuga după punctele electorale, spulberă predictibilitatea și siguranța în pensionare și au ca efect trecerea masivă a oamenilor din Sistemul de ordine publică în rezerva militară, cu drept la pensie militară de stat.

Pierdem noi, pierde societatea, dar pierde și statul oameni de valoare, aflați la apogeul experienței profesionale, ce întorc spatele unei instituții care nu-i respectă și apreciază!

De nenumărate ori am ieșit în stradă, cu miile, pentru drepturile noastre,  și de multe ori nu am reușit să izbândim din cauza faptului că ducem o luptă inegală cu forțele decidente, care sunt aflate pe poziții net mai avantajoase, în comparație cu noi, și ne pun piciorul în prag după bunul plac!

Dar gata cu lupta inegală!

A venit timpul să schimbăm paradigma!

A venit timpul să schimbăm armele!

A venit timpul egalității în lupta cu angajatorul!

Solicităm legiferarea dreptului la grevă pentru polițiști!

Solicităm modificarea Statutului Polițistului, Sectiunea 3, art. 45, lit.e, teza I, prin eliminarea interdicției de a participa la greve!

Solicităm modificarea Legii dialogului social nr. 367/2022, art.170, prin eliminarea eliminarea funcționarilor publici cu statut special – polițiști – din acest articol!.

Dreptul la grevă este un drept elementar și vital al angajaților, așa cum Constituția (art. 43, alin.1) și Codul Muncii (art. 233) îl legiferează: „Salariații au dreptul la grevă pentru apărarea intereselor profesionale, economice și sociale.”

Polițiștii solicită dreptul la grevă pentru a ”avea arme de luptă sindicală similare altor categorii de bugetari.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax