Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ponta anunţă reducerea CAS cu 5 puncte. Din octombrie, nu din 1 iulie, cum promisese iniţial şi fără acordul FMI

Publicat

Premierul Victor Ponta a anunţat reducerea CAS cu 5 puncte, din octombrie şi fără acordul FMI. El a precizat că măsura va fi introdusă printr-un proiect de lege pe care Guvernul îl va trimite săptămâna viitoare Parlamentului şi reprezintă o decizie „rezonabilă şi sustenabilă” pe care Guvernul şi-o asumă. Promisiunile inițiale ale Guvernului vizau reducerea CAS de la 1 iulie.

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, dar de la 1 octombrie, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, a anunţat premierul Victor Ponta, precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

„Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ”, a spus Ponta.

El a susţinut că cele 850 milioane lei necesare acoperirii impactului aferent ultimului trimestru sunt disponibili în buget.

„Acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială rămâne funcţional, nu se întrerupe, reziliază sau denunţă (…) Principalii beneficiari vor fi angajaţii, pentru că angajatorii – şi asta vom urmări în mod clar – vor scoate la suprafaţă acele contracte de muncă din zona gri, în care pe cartea de muncă sunt mai puţini bani decât în realitate pentru a se evita impozitarea şi, în al doilea rând, crearea de noi locuri de muncă”, a afirmat Ponta.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI şi al Comisiei Europene, premierul a răspuns că nu, deoarece nu există nici acord, nici dezacord, Fondul solicitând doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

„Nu, pentru că instituţiile internaţionale au spus un singur lucru: în primul rând, rămânem în ţintele de deficit, iar acordul instituţiilor pentru anii care urmează se va da în baza discuţiilor pe care le avem la sfârşitul lunii noiembrie pentru bugetul 2015 şi 2016. Nu, nu e niciun acord şi niciun dezacord. Când s-au tăiat salarii şi pensii, nu le-a tăiat FMI-ul, le-a tăiat Guvernul României. Când le-am dat înapoi, le-am dat noi. Când scădem CAS, le scădem noi. Ei ne cer un singur lucru, să ne păstrăm obligaţiile asumate privind ţintele mecroeconomice şi, de asemenea, să continuăm reformele structurale şi să îmbunătăţim managementul societăţilor cu capital de stat”, a răspuns Ponta.

El a asigurat că impactul reducerii CAS din octombrie va fi acoperit strict din încasări bugetare şi că măsura nu este una temporară, nefiind gândită doar până la finele acestui an.

„Pentru 2014 este evident că ne putem permite să avem o reducere a CAS, datorită veniturilor bugetare mai bune, dar aceaste măsuri trebuie să fie sustenabile pe termen lung, în 2015, 2016. În acest caz nu au fost identificate încă măsurile care să facă sustenabilă reducerea CAS”, a arătat Ponta.

La rândul său, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, întrebată ce explicaţii a primit din partea FMI pentru refuzul de a accepta reducerea CAS, a arătat că au fost negocieri „destul de dificile”, cu mai multe scenarii care nu prevedeau însă introducerea unei noi taxe pentru mediul de afaceri în schimbul reducerii CAS.

„Am fost în schimb de acord cu principiul că trebuie să stăm în ţinta de deficit şi de aceea, până la urmă, am ajuns la concluzia că este mai înţelept să aplicăm această măsură numai de la 1 octombrie, cu un impact mult mai redus (…) Cei de la FMI vor fi aici în noiembrie şi vom discuta bugetul pe 2015, iar noi ne angajăm ca acel buget să îndeplinească ţintele de deficit şi vom continua această măsură, dar în momentul acela se vor lua decizii în cel fel noul buget va satisface şi condiţia de menţinere a deficitului şi de a menţine această măsură de reducere a CAS cu 5 puncte la angajator”, a spus ministrul.

Petrescu a mai afirmat că reducerea CAS cu 5 puncte din luna iulie a fost „planul iniţial”, dar a trebuit respectată ţinta de deficit şi evitată introducerea unei alte taxe.

Ministrul nu a dorit să explice de ce Guvernul nu consideră acordul cu FMI ca fiind „suspendat” în condiţiile în care experţii Fondului pleacă fără o scrisoare de intenţie, deşi a mai existat o situaţie similară şi în care acordul a fost considerat suspendat, Petrescu spunând doar că acordul este în derulare.

Surse oficiale au declarat anterior că Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie.

România s-a angajat prin acordurile cu instituţiile financiare internaţionale ca deficitul bugetar din acest an să nu treacă de 2,2% din PIB.

Preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis susţine că reducerea temporară a CAS este o „electorată” pentru mediul de afaceri, iar Victor Ponta „demonstrează tuturor că singurul model economic pe care îl utilizează este câştigul electoral”.

„Reamintim faptul că PNL s-a pronunţat ferm în favoarea reducerii poverii fiscale asupra muncii încă de la începutul anului 2013, care era de fapt, din punct de vedere economic, momentul optim de stimulare a mediului de afaceri prin reducerea CAS la angajator.

Este îngrijorător faptul că Guvernul nu a reuşit să convingă FMI în privinţa reducerii CAS la angajator cu 5 puncte procentuale.

După declaraţii de intenţie dintre cele mai optimiste, chiar asigurări certe pe care Victor Ponta le-a dat în repetate rânduri, că va convinge FMI în ceea ce priveşte reducerea poverii fiscale asupra muncii, amânarea evaluării acordului cu FMI este un eşec major pe care Victor Ponta şi Guvernul PSD trebuie să şi-l asume”, se spune într-o declaraţie a lui Iohannis.

Faptul că „FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS, demonstrează că Guvernul nu şi-a făcut temele, aşa cum a anunţat în Memorandumul semnat în februarie 2014”, mai precizează Iohannis.

„De fapt, Guvernul nu a adaptat «cadrul fiscal-bugetar» astfel încât reducerea CAS să devină sustenabilă şi în ochii organismelor financiare internaţionale”, afirmă Iohannis şi conchide: „În aceste condiţii, decizia Guvernului reprezintă un semnal de alarmă pentru mediul de afaceri.”.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate