Eveniment
Posibile reduceri de personal la filialele Hidroelectrica din Alba: Vezi ce sporuri și indemnizații pot pierde disponibilizații
Posibile reduceri de personal la filialele din Alba ale „Hidroelectrica”, după ce administratorul judiciar al companiei de stat a făcut publice, la sfârşitul săptămânii trecute, cauzele ce au dus la intrarea în insolvenţă a celui mai mare producător de energie din ţară. „Hidroelectrica” deține în Alba Sucursala Hidrocentrale la Sebeș și o filială a „Hidroserv”, la care sunt în jur de 250 de salariați. În urma planului de redresare propus de administratorul judiciar, prin reorganizarea unităților din subordine, numărul personalului s-ar putea reduce cu 10-15%. În cazul în care programul va fi aplicat, acesta va afecta și personalul din filialele aflate în județul Alba.
Potrivit raportului prezentat, „Hidroelectrica” a înregistrat un prejudiciu de peste un miliard de euro, are încheiate contracte ineficiente, management deficitar, investiţii neperformante, situaţia actuală fiind influenţată şi de secetă, costurile cu apa uzinată, contractul colectiv de muncă şi achiziţia de energie de la terţi. De asemenea, sunt amintite venituri impresionante ale angajaţilor la societatea de stat, aflată în insolvenţă din acest an.
Recent, „Hidroelectrica” a cerut Autorităţii Nationale de Reglementări în domeniul Energiei aprobarea pentru a majora preţul curentului la cel puţin 125 lei MW/oră de la 72 lei, pentru sectorul reglementat, inclusiv consumatorii casnici.
Salarii de bugetari impresionante
„Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 şi care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei şi încurajează nemunca”, o afirmaţie care a fost însoţită de exemple de cifre.
Astfel, potrivit administratorului judiciar, „un şofer de la Hidroelectrica are un salariu brut în luna iunie 2012 de 9.900 lei”, salariile de încadrare a şoferilor la această societate pornind de la 2.700 de lei, iar salariile medii ale angajaţilor fiind de 1.643 euro pe lună.
Cheltuielile cu personalul pentru acest an se ridică la 461,5 milioane lei, respectiv cu 20 milioane lei mai mari faţă de anul trecut. În totalul veniturilor unui salariat de la „Hidroelectrica”, potrivit raportului, ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41%, restul de 59% fiind sporuri şi indemnizaţii. Borza a precizat că sunt 70 de beneficii, prime jubiliare, indemnizaţii, a căror pondere este mai mare cu 300% faţă de salariul de bază: „30 milioane lei primă de vacanţă, 21 milioane lei deplasări ale personalului din şi de la serviciu, inclusiv pentru deplasări în interes personal cu familia, 13 milioane lei diurne pentru delegaţii, 18 milioane lei sporuri de fidelitate şi prime jubiliare, 31 milioane lei prime de vechime”.
De asemenea, la categoria sporuri se regăsesc sume pentru decesul socrilor, bunicilor sau nepoţilor, pentru formare profesională, zilele libere plătite pentru studii, ore suplimentare plătite cu 200% din salariul de bază sau pentru fidelitatea „neîntreruptă” faţă de companie.
Potrivit contractului colectiv de muncă, un salariat disponibilizat beneficiază de 48 salarii compensatorii, iar o persoană care iese la pensie obţine echivalentul a 12 salarii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
marian
vineri, 24.08.2012 at 12:47
Toate acestea sunt informatii neverificate asa cum si marele ziarist nu stie care este diferenta intre un salariat bugetar si unul nebugetar. Il informez pe respectivul preudoziarist ca salariile din hidro nu sunt din bugetul de stat.
SUNT PENTRU O PRIVATIZARE SERIOASA DAR FACUTA DE OAMENI COMPETENTI NU INCOMPETENTI.
moderatorul de serviciu
vineri, 24.08.2012 at 13:20
@marian, salariul nu este ca la bugetarii obișnuiți ci ca la bugetarii de lux- firmele statului. Oare din ce bani se sustin aceste salarii cand o companie ca hidro .. are pierderi? din taxele neplatite la stat. adica din banii nostri si nu din banii baietilor destepti cu care sefii de la hiro au incheiat afaceri paguboase .. Subtitlul ala cu salarii de bugetar este pus in contextul asta.