Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

POSTUL PAȘTELUI la credincioşii CATOLICI, marcat de Miercurea Cenuşii. Paştele, sărbătorit în aceeaşi zi cu ortodocşii

Publicat

În acest an, sărbătorile pascale sunt marcate în aceeaşi zi, atât de ortodocşi, cât şi de catolici, respectiv pe data de 20 aprilie. Şi pentru credincioşii Bisericii Romano-Catolice a început Postul Paştelui, tot de luni, 3 martie. Se spune că prima zi din perioada de post este marcată de Miercurea Cenuşii. În această zi credincioşii primesc la biserică cenuşă pe cap, în semn de pocăinţă.

Citește și POSTUL PAȘTELUI: Cel mai lung și aspru post din an

Credincioşii catolici ţin post 4-5 săptămâni, iar acesta presupune evitarea preparatelor din carne, iar în rest sunt permise toate celelalte. Astfel că în timpul postului aceştia au voie să mănânce ouă, brânză, lapte şi chiar peşte, spre deosebire de credincioşii ortodocşi, pentru care produse de origine animală sunt interzise.

Biserica Romano-Catolică alege data pentru sărbătorile pascale după calendarul gregorian.

Şi credincioşii catolici sărbătoresc Floriile, adică intrarea lui Iisus în Ierusalim, şi începutul Săptămânii Mari. Pe parcursul săptămânii mari, pregătirile sunt asemănătoare cu ale ortodocşilor. Se termină curăţenia de primăvară, se pregătesc diverse tipuri de mâncare specifice sărbătorii (cozonaci, mâncăruri din carne de miel, se vopsesc ouă), dar şi pregătiri sufleteşti; anume, împărtăşania. Majoritatea credincioşilor catolici aleg să se spovedească şi să se împărtăşească joi sau vineri înaintea Învierii.

În cazul catolicilor, în Sâmbăta Mare aceştia participă la o slujbă religioasă compactă, unde prezenţa este obligatorie. În cadrul slujbei se cântă imnuri, se pun întrebări şi se citesc pasaje din Biblie.

La sfârşit, participanţii sunt împărtăşiţi cu ostie (pâine nedospită) şi se practică ceea ce se numeşte „procesiune”, respeciv înconjurarea bisericii de către preoţi şi credincioşi.

Citește și MESAJE de PAŞTE 2019: Felicitări, urări și gânduri frumoase pentru prieteni, familie şi colegi, de Învierea Domnului

sursa: eva.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Post

    duminică, 23.03.2014 at 23:00

    Postul Pastelui este cel mai lung dintre toate sarbatorile religioase. Si pentru ca in aceasta perioada este nevoie sa ne schimbam dieta alimentara, vom ajunge sa folosim acest post ca pretext pentru curele de detoxifiere ori slabire.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax