Actualitate
POSTUL PAŞTELUI. Sâmbăta Sfântului Teodor. Tradiţii şi obiceiuri. Ce nu ar trebui să faci astăzi
În 4 martie, prima sâmbătă din Postul Paștelui, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Teodor Tiron. În legătură cu această zi, sunt o serie de tradiții și obiceiuri. Se spune că gospodinele nu trebuie să muncească și nu trebuie să spele rufe în această zi.
De asemenea, de Sfântul Teodor Tiron creștinii se roagă pentru sănătate și pentru a avea un an bun. În tradiția populară, se spune că Sfântul Teodor a murit pentru credință în Dumnezeu, iar anul acesta este pomenit pe data de 4 martie.
Teodor Tiron a trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian, Maximian şi Maximin, în secolul al III-lea. Acesta l-a slăvit pe Dumnezeu cu moarte mucenicească în timpul persecuţiei lui Maximin, în perioada anului 303. În Sâmbăta Sfântului Teodor se face pomenirea de minunea colivei, săvârşită de Teodor Tiron la mulţi ani după ce acesta a încetat din viață.
Sâmbăta Sfântului Teodor. Tradiţii şi obiceiuri
În zona Banatului, fetele şi băieţii necăsătoriţi se duc la cules plante. Una dintre cele mai speciale plante, popilnicul, le poartă noroc celor care o găsesc. Această plantă are un miros special, iar fetele o folosesc pentru a-şi îmbogăţi podoabă capilară.
Prima zi de sâmbătă din Postul Paștelui este ziua în care fetele trebuie să îşi taie din plete pentru că părul să crească mare şi frumos. De asemenea, în această zi, bărbaţii trebuie să scoată caii din grajduri şi să îi mâne. Se spune că această zi este cea mai bună pentru a-i dresa. În anumite zone, oamenii organizează diverse concursuri în care sunt implicaţi cai.
Femeile nu au voie să muncească sub nicio formă în această zi de sâmbătă. Spălatul rufelor este interzis, mai ales dacă e vorba de spălat de mână. De asemenea, pe 4 martie este bine că rudele să nu se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri. Părinţii trebuie să stea aproape de copii, dar nu le este permis să îi răsfeţe excesiv.
Mai mult, este bine ca în această zi de sărbătoare oamenii să meargă la biserică şi să se roage pentru cei plecaţi în Ceruri. Se spune că rugăciunile făcute în această zi capătă putere.
Sâmbăta Sântoaderului se spune că aparține celui mai puternic și afurisit dintre Caii lui Sântoader. Este ziua când se spală părul cu apa în care a fost homanul și se tunde părul de pe fruntea vacilor, pentru ca părul fetelor să crească frumos și puternic.
În această zi, fetele trecute de 14 ani își despart părul cu cărare la mijloc, semn că pot să fie introduse de flăcăi în hora satului.
De Sâmbăta Sfântului Toader se fac mâncăruri speciale: boabe de grâu sau porumb fierte și îndulcite cu miere și colaci din făină de grâu, numiți Brândușei, care se dau de pomană.
Se face colivă de sufletul morților, denumită Coliva lui Sântoader și se duce la biserică și cimitir. Se spune că atunci când o parte este păstrată și mâncată peste an, te apără de friguri.
Ce să nu faci în Sâmbăta Sfântului Teodor
Femeile nu au voie să muncească în această zi. Spălatul rufelor, mai ales cu mâna, este considerat a fi mare păcat.
În această sâmbătă rudele nu trebuie să se certe pentru că vor avea parte de un an plin de necazuri.
Părinții trebuie să petreacă mai mult timp alături de cei mici însă fără să îi răsfețe prea tare.
Este bine să se meargă la biserică și să se înalțe rugăciuni pentru cei plecați în Ceruri, deoarece rugile din această zi prind putere.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
danut
duminică, 05.03.2017 at 16:33
Ce sa faci si sa nu faci Povesti de adormit copii fals, fals