Connect with us
Publicitate

CUGIR

Povestea aerodromului nazist din satul Balomiru de Câmp. Cum l-au recuperat trupele române, după o luptă grea


Publicat

Orașele, localitățile sau satele din România, au avut rolul lor în cele două conflagrații mondiale. Este cazul și satului Balomirul de Câmp, care a găzduit un aerodrom nazist important în dinamica luptelor din cel de-al doilea război mondial.

Puțină lume, știe că acolo, în timpul celui de-al doilea război mondial, a existat și funcționat un aerodrom folosit de aviația germană de ocupație.

Vă vom prezenta în cele ce urmează, povestea pe scurt a aerodromului.

În anul 1940, România se aliază cu Puterile Axei și intră în război de partea acestora. Până în luna octombrie în România, sosește întregul comandament al Misiunii militare germane. Alături de această misiune sosesc și reprezentanții Forțelor aeriene militare ale Germaniei (Luftwaffe).

Misiunea aviației germane în România, era aceea de a proteja mai ales zona petrolieră a Prahovei și rafinăriile ce înconjurau Ploieștiul. Petrolul brut și produsele petroliere din această zonă, asigurau 35% din necesarul armatelor Axei, pentru invazia asupra Iugoslaviei și Greciei.

Tot din România, au decolat avioane germane, care au ajutat infanteria germană în timpul Operațiunii „Barbarossa” de invadare a Uniunii Sovietice.

Pentru a duce la îndeplinire obiectivul, au fost construite un total de 171 de astfel de baze, incluzând aici câmpuri aeriene, terenuri de aterizare, stații pentru hidroavioane, care au venit în ajutorul aviației germane.

Construcțiile erau realizate de către forța de muncă locală, coordonată de supraveghetori și ingineri germani.

Este și cazul aerodromului de la Balomir, care a fost construit ca zonă de tranzit sau ca zonă logistică (alimentare cu carburant, reînarmare și reparații a bombardierelor).

Aerodromul a fost folosit de către aviația germană în primăvara anului 1941 și din nou din aprilie până în 23 august 1944.

Dimensiunile aerodromului erau, în anul 1941: 900 x 1200 metri, iar în anul 1944, dimensiunile aerodromului crescuseră la 1830 x 455 metri ( 2000 x 500 metri).

Acesta nu dispunea de pistă asfaltată, avioanele aterizând pe terenul de pământ din jurul aerodromului.

În anul 1941, este ridicat un șopron în care erau ținute echipamentele, alături de el un garaj pentru vehicule și cazarmă militară.

Infrastructura aerodromului a suferit modificări (în anul 1944) prin ridicarea unui hangar pentru avioane și a trei rânduri de locuințe mai mici, pentru unitatea militară care apăra la acel moment aerodromul, formată din 21 de soldați.

Primele aeronave germane care au sosit pe terenul de la Balomir, pe 3 octombrie, au fost patru avioane Messerschmitt BF 109, împreună cu o escadrilă de 23 de avioane de recunoaștere.

În zilele următoare au continuat aterizările și decolările avioanelor germane de pe aerodromul din Balomir.

În 14 octombrie, o escadrilă de opt avioane Messerschmit BF 109, s-a îndreptat spre Balomir, având misiunea să aterizeze acolo. Însă doar cinci avioane au reușit acest lucru, trei dintre ele ratând aterizarea și lovindu-se de sol.

O zi mai târziu, aterizează pe aerodromul din Balomir, alte 12 avioane germane, care mai apoi și-au continuat drumul spre București.

Al doilea lot de avioane germane, fiind format din 29 de avioane, a sosit la Balomir în data de 3 noiembrie 1940. Dintre acestea, patru au fost avioane de vânătoare de tip Messerschmit BF 109, 23 de recunoaștere și observare și două de comandament.

Cucerirea aerodromului de la Balomir de către trupele românești

La 23 august 1944, armatele române întorc armele împotriva aliatului tradițional de până atunci, Germania lui Hitler.

De frica unei viitoare cuceriri a aerodromului de către armatele române, Wehrmachtul ia măsura să disloce acolo un batalion de aproximativ 1.000 de militari, cu misiunea să apere cu orice preț aerodromul.

Misiunea de a lichida și elibera aerodromul de la Balomir, de sub ocupația armatei naziste, îi revine Corpului 6 teritorial român.

Astfel, în noaptea de 25 august 1944, ora 04.30, un detașament format din elevii anului II ai Școlii Militare de subofițeri din Orăștie (comandant căpitan Ioan Cojocaru) alături de colegii lor din cadrul Școlii de aviație din Vințul de Jos, atacă aerodromul.

Deși erau în inferioritate numerică, trupele române reușesc să cucerească obiectivul.

La finalul operațiunii, un număr de 250 de militari germani sunt luați prizonieri, fiind capturată și o cantitate însemnată de materiale de război.

Până la finalul războiului, aerodromul intră în subordinea Corpului 1 Aerian Român.

Din data de 8 septembrie 1945, acolo și-a avut baza operațională, Grupul 3/6 „Stuka” Picaj, numărând 17 avioane. Piloții cantonați aici, efectuau atacuri asupra trupelor inamice în zona Păuliș și Turda.

(Articol de Sorin Giurcă)ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Blaj: RAR și Poliția, la vânătoare de rable. Autoturisme cu defecțiuni, amenzi și certificare de înmatriculare reținute

Publicat

Poliţiştii din Blaj, împreună cu RAR, au organizat o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere provocate de starea tehnică necorespunzătoare a autovehiculelor. Au fost depistate 5 autoturisme care prezentau defecțiuni.

La data de 27 mai 2020, poliţişti din Blaj, împreună cu specialişti din cadrul Registrului Auto Român -Alba, au organizat, pe raza municipiului Blaj, o acţiune pentru depistarea şoferilor care conduc, pe drumurile publice, autoturisme care nu îndeplinesc condiţiile tehnice pentru circulaţia în condiţii de siguranţă, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

Cu ocazia acțiunii, polițiștii au aplicat 8 sancțiuni contravenționale, din care 5 pentru defecțiuni tehnice și abateri de la normele legale privind circulația pe drumurile publice și au reținut trei certificate de înmatriculare.

FOTO: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Acțiune a Poliției în Apuseni: Transport ilegal de lemn oprit la Abrud și zeci de șoferi amendați pentru viteză

Publicat

Poliţiştii din Abrud, Ciuruleasa și Bucium au dat zeci de amenzi și au oprit un transport ilegal de lemn, miercuri, în cadrul unei acțiuni organizate pentru pentru prevenirea accidentelor. Au fost verificate peste 30 de autovehicule şi au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, între orele 7.00 – 13.00 și 15.00 – 21.00 polițiștii rutieri din Abrud, împreună cu polițiștii din Ciuruleasa și Bucium au organizat, pe raza orașului Abrud și a comunelor arondate, o acţiune ce a avut ca scop prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă sau neadaptată la condiţiile de drum.

Au fost verificate 35 de autovehicule şi au fost depistaţi 27 de conducători auto ce circulau cu viteză peste limita legală.

În total, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 3.190 lei.

În urma verificării unei autoutilitare care transporta 3,56 metri cubi de cherestea, s-a constatat faptul că șoferul acesteia nu deținea documente legale de proveniență și transport.

Polițiștii au confiscat întreaga cantitate de material lemnos, iar conducătorul auto a fost sancționat contravențional, conform Legii 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

De asemenea, a fost reținut un permis de conducere pentru neacordare de prioritate.

Pentru prevenirea accidentelor rutiere, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba recomandă conducătorilor auto să respecte limita legală de viteză şi să adapteze viteza, în permanenţă, la condiţiile de drum şi trafic.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

ABRUD

Înșelătorie prin metoda ”Maradona”, la un magazin din Abrud. Vânzătoare păcălită printr-o escrocherie din anii 90

Publicat

bani inselaciune

Polițiștii din Abrud l-au identificat pe un bărbat din Câmpia Turzii ca bănuit de o faptă de înșelăciune. Ar fi înșelat o vânzătoare căreia i-a cerut să îi schimbe o sumă de bani în bancnote mai mici, potrivit reprezentanților ISU Alba.

La data de 27 mai 2020, polițiștii de investigații criminale din Abrud l-au identificat pe un tânăr de 22 de ani, din Câmpia Turzii, județul Cluj, ca persoană bănuită de săvârșirea unei infracțiuni de înșelăciune, faptă care a fost reclamată poliției în data de 23 mai 2020.

În sarcina tânărului s-a reținut faptul că, în după amiaza zilei de 22 mai, i-a solicitat unei vânzătoare de la un magazin alimentar din Abrud, să îi schimbe 3 bancnote de câte 200 de lei în bancnote de câte 50 de lei.

Ulterior a revenit asupra solicitării și a precizat că, de fapt, dorește schimbarea banilor în bancnote de 5 lei și a cerut restituirea bancnotelor de 200 de lei însă când le-a înapoiat pe cele de 50 de lei ar fi sustras 4 din ele, fără ca femeia să observe acest lucru.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale a bărbatului și recuperarea prejudiciului, spun polițiștii.

Metoda Maradona, una dintre cele mai vechi escrocherii din România. Era folosită în anii 90 la schimbul valutar neoficial prin care la un schimbarea unei sume de bani o persoană oferă echivalentul în lei sau euro, dar la numărătoare, scoate câteva bancnote din teanc, după numărarea banilor.

În felul acesta, clientul descoperea abia acasă lipsa banilor. În timp, metoda a apărut în mai multe variante.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie de 89 de ani, agresată de nepot. Poliția Ocna Mureș i-a deschis dosar penal bărbatului, pentru violență în familie

Publicat

masina-politia

Un bărbat din comuna Unirea și-a agresat bunica. Polițiștii îl cercetează pentru violență în familie și i-au interzis să se apropie de femeie.

Potrivit IPJ Alba, miercuri, în urma unui apel prin 112, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Ocna Mureș au intervenit la o locuință din comuna Unirea unde a fost semnalată o faptă de violență în familie.

În urma cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că, pe fondul unor discuții contradictorii, un bărbat de 38 de ani, din comuna Unirea, și-a agresat bunica, o femeie în vârstă de 89 de ani.

Pe numele bărbatului a fost întocmit dosar penal, pentru violență în familie, iar polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu prin care i-au interzis să se apropie de bunica sa.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate