Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Povestea celei mai mari picturi murale din Transilvania, realizată la Alba Iulia, poate fi citită de persoanele nevăzătoare

Publicat

Cea mai mare pictură murală din Alba Iulia și din Transilvania poate fi citită de către persoanele nevăzătoare.

Mai exact, în fața picturii care o înfățișează pe ”Mama Natură” în luptă cu poluarea și agitația orașului a fost instalat un panou explicativ, care conține și o explicație în alfabetul braille.

În acest fel, persoanele nevăzătoare pot înțelege povestea picturii și cum a luat aceasta naștere.

Vineri, 10 septembrie, tinerii din Asociația XEO, elevi și foști elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”, au inaugurat desenul mural, mare de peste 35 de metri.

Pictura în sine are și o parte ecologică, fiind realizată cu o vopsea purificatoare de aer, vopsea pentru care producătorul garantează că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci.

Artistul care a realizat pictura este IRLO, unul dintre cei mai cunoscuți artiști urbani la nivel național, dar mai ales internațional.

În timp IRLO desena la Alba Iulia reporterii alba24.ro au urcat alături de el la peste 30 de metri înălțime pentru a-i afla povestea, dar și ce reprezintă pictura.

VEZI: VIDEO INTERVIU la peste 30 de metri înălțime: Irlo, artistul care realizează cea mai mare pictură murală din Alba Iulia

Ideea a pornit în momentul în care Oana a văzut pe Instagram mai mulți artiști care fac picturi murale în România, iar apoi au văzut văzut blocul din centrul municipiului Alba Iulia și și-au dat seama că acolo ar fi locul cel mai potrivit pentru un desen mural.

Asociația XEO a aplicat pentru un grant de 10.000 de euro, la programul Start ONG. Tinerii din Alba Iulia au aplicat de trei ori în cadrul proiectului și le-au câștigat pe toate.

Folosirea vopselei purificatoare de aer în desen a fost adăugată în proiect după ce tinerii au vorbit cu Irlo și au hotărât schița muralului.

Mai mult de atât, zona în care se află blocul pe care desenul se realizează este una în care există o stație de autobuz, o stație destul de aglomerată, în care se emit cantități mari de gaze de eșapament, au mai precizat Oana și Alex.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax