Eveniment
VIDEO INTERVIU la peste 30 de metri înălțime: Irlo, artistul care realizează cea mai mare pictură murală din Alba Iulia
La peste 30 de metri înălțime, în centrul municipiului Alba Iulia, artistul stradal Irlo lucrează la un desen mural, înalt cât tot blocul turn care îi deservește ca spațiu neconvențional de pictură.
Mai mult de atât, vopseaua folosită este una purificatoare de aer. Producătorul garantează că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci.
Este primul desen mural de o asemenea mărime care se realizează la Alba Iulia, iar inițiativa aparține tinerilor din Asociația XEO, elevi și foști elevi ai Colegiului Național „Horea, Cloșca și Crișan”.
Am urcat deasupra orașului, alături de Irlo, unde am discutat despre artiști stradali, graffiti, picturi murale și ce semnifică desenul pe care îl realizează la Alba Iulia.
Irlo – artistul
Laurențiu Alexandrescu, sau Irlo, este unul dintre cei mai cunoscuți și mai vechi artiști stradali din România. Ca majoritatea celor care ajung să își facă un nume pe scena artei urbane, Irlo a început de jos, de pe stradă.
La peste 30 de metri înălțime, Irlo i-a povestit reporterului Alba24.ro cum a ajuns să picteze pe suprafețe mari.
Mai exact a început cu graffiti, desene la stradă sau în spații dezafectate, însă de cele mai multe ori toate sunt ilegale și automat dacă artiștii grafitii sunt prinși de poliție riscă amenzi usturătoare.
În timp, Irlo a trecut de la desene ilegale la desene legale, însă tot timpul i-au plăcut provocările, așa că a început să deseneze la scara mare, chiar foarte mare.
A realizat alături de alți colegi de breaslă desene de dimensiuni mari în mai multe orașe din țară, cel mai apropiat de Alba Iulia, fiind făcut pe o clădire din Petroșani.
De asemenea a avut și expoziții în afara țării, în New York sau la Berlin.
Pe viitor, Irlo are de gând să se implice într-un proiect educațional, în mediul rural. Acesta are în vedere un proiect numit ”Artă urbană în spațiul rural”, o idee de proiect în care artistul ar merge alături de alți colegi de breaslă prin satele din România și să deseneze artă murală și graffiti la sat.
Activist pentru ecologie
Printre proiectele de suflet ale artistului se numără cele legate de ecologie, de lupta dintre natură și poluare, cum este și cazul desenului de pe blocul din Alba Iulia.
”Desenele de genul au și un rol educativ și de conștientizare a problemelor legate de natură, despre pădurile pe care le exploatăm inconștient.
În ultimii ani chiar am avut parte de mai multe invitații din partea unor organizații care se ocupă la modul profesionist de asta (n.r. activismul ecologic) iar astea aduc o altă mulțumire dincolo de mărimea desenului, de frumusete, de bani, simt că particip la ceva nobil”, a declarat Irlo, în timp ce lucra la o parte din desen.
Semnificația desenului pe care îl realizează la Alba Iulia
Pictura ce se va înălța pe peretele blocului din Alba Iulia reprezintă o ”doamnă a naturii”, o zână, care în același timp e și Alba Iulia, dar și spiritul naturii din oraș.
Un spirit al naturii care privește de sus, de la un verde natural, în jos, spre gri, unde este plin de mașini care poluează și care produc un aer toxic, a detaliat artistul.
La final, desenul va avea în jur de 35 de metri înălțime, iar schița a fost propusă de artist după ce a purtat câteva discuții cu reprezentații asociației din Alba Iulia.
Asociația XEO – tinerii care l-au adus pe Irlo la Alba Iulia
Am stat de vorbă și cu Oana Naghiu și Alex Drăguș, doi dintre reprezentații Asociației XEO, cei care au câștigat un proiect și l-au adus pe Irlo la Alba Iulia pentru a realiza desenul.
Ideea a pornit în momentul în care Oana a văzut pe Instagram mai mulți artiști care fac picturi murale în România, iar apoi au văzut văzut blocul din centrul municipiului Alba Iulia și și-au dat seama că acolo ar fi locul cel mai potrivit pentru un desen mural.
Asociația XEO a aplicat pentru un grant de 10.000 de euro, la programul Start ONG. Tinerii din Alba Iulia au aplicat de trei ori în cadrul proiectului și le-au câștigat pe toate.
Folosirea vopselei purificatoare de aer în desen a fost adăugată în proiect după ce tinerii au vorbit cu Irlo și au hotărât schița muralului.
Mai mult de atât, zona în care se află blocul pe care desenul se realizează este una în care există o stație de autobuz, o stație destul de aglomerată, în care se emit cantități mari de gaze de eșapament, au mai precizat Oana și Alex.
Dacă totul va decurge conform planului, desenul mural de peste 35 de metri va fi gata la sfârșitul săptămânii în curs.
Un video interviu realizat de Cristian Panu și Raul Baciu.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News