Actualitate
În mai, termen pentru Declaraţia de venit ce trebuie depusă la Finanţe de persoanele fizice. Cum se completează Formularul 200
Luni, 26 mai este termen limită pentru persoanele fizice care au activitate independentă să-şi declare la Finanţe veniturile obţinute anul trecut, în ţară şi străinătate. Vor depune Formularul 200 aproximativ 600.000 de români la nivel naţional. Dacă nu respectă această obligaţie, contribuabilii riscă amenzi între 50 de lei şi 500 de lei.
Citeşte integral CALENDARUL obligaţiilor fiscale pe luna MAI 2014: Termene de depunere la Fisc pentru declarațiile de mențiuni, situații, formulare și plăți
Obligaţia fiscală amintită le revine persoanelor fizice care au realizat venituri din activităţi independente, venituri din cedarea folosinţei bunurilor (chirii, fără arendare), venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură impuse în sistem real, câştiguri rezultate din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare, operaţiuni de vânzare-cumpărare de valută la termen, pe bază de contract. Aceşti contribuabili depun Formularul 200.
Contribuabilii care au realizat venituri din străinătate: profesii libere, activităţi comerciale, drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi, premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investiţii, pensii, precum şi alte venituri aflate în străinătate trebuie să completeze Formularul 201.
Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente, care în anul anterior au realizat pierderi/care au realizat venituri pe perioade mai mici decât anul fiscal cele care, din motive obiective, estimează că vor realiza venituri care diferă cu cel puţin 20% faţă de anul fiscal anterior trebuie să depună, odată cu declaraţia privind venitul realizat şi declaraţia privind venitul estimat/ norma de venit (Formular 220 pentru cei care desfăşoară activitate individual, respectiv Formular 223 pentru asocieri).
Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi agricole trebuie să depună depună Declaraţia 221 pentru anul în curs.
Citeşte şi Formular nou pentru impozitarea pe baza normelor de venit din activităţi agricole
De asemenea, persoanele fizice care au realizat în anul 2013 venituri din salarii şi asimilate salariilor pot depune formularul 230 “Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locative”.
Suma de 2% poate fi direcţionată către o singură entitate nonprofit sau unitate de cult (pe formular se completează obligatoriu denumirea, codul fiscal şi contul IBAN al entităţii). Salariaţii pot deduce din veniturile impozabile din salarii, obţinute la funcţia de bază, cheltuielile efectuate între 1 ianuarie 2013 – 5 august 2013 (data abrogării din Codul fiscal) pentru economisire în sistem colectiv pentru domeniul locativ, în limita unei sume maxime egale cu 300 lei pe an.
Cum se completează declaraţia. Amenzi în cazul nedepunerii la termen
Declaraţia se completează şi se depune la Administraţia Financiară aflată pe raza de domiciliu a contribuabilului. Formularul se poate trimite şi prin poştă, însă se anexează doar copiile documentelor originale după care a fost completată declaraţia.
Actul se completează pentru fiecare sursă şi categorie de venit. În cazul celor realizate într-o formă de asociere, venituri declarat este cel net/pierderea distribuită prin asociere.
Dacă Formularul nu este depus la termen, contribuabilul riscă amenzi între 50 de lei şi 500 de lei, fiind considerată contravenţie. Autoritatea fiscală poate stabili din oficiu impozitele, taxele şi contribuţiile ori alte sume datorate bugetului general consolidat.
Cine nu trebuie să depună Formularul pentru venit
Nu trebuie să depună declaraţia persoanele fizice cu venituri obţinute anul trecut din salarii, pensii, salarii din străinătate, pensii sportive, premii din jocuri de noro, dobânzi, dividende, alocaţii şi şomaj.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News