Connect with us
Advertisement

Actualitate

Precizări de la DSP Alba despre unităţile de transfuzie sanguină neautorizate din judeţ. Când vor intra în legalitate

Publicat

donare sangeDirecţia de Sănătate Publică Alba dă explicaţii referitor la situaţia celor trei spitale din Alba care au unităţi de transfuzie sanguină (UTS) neautorizate. La două dintre ele mai lipseşte un aparat pentru a intra în legalitate, iar în al treilea caz procedura ar putea dura până în toamnă.

UTS-urile de la spitalele din Aiud și Sebeș ”vor fi foarte ușor de autorizat pentru că mai au nevoie numai de un aparat pentru care s-au făcut deja demersuri”, în vreme ce unitatea de transfuzie sanguină de la Spitalul din Cugir va fi mai greu de autorizat întrucât se așteaptă aprobarea de la primărie, iar apoi de la Ministerul Sănătății, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Alba.

Cele trei unități din Alba au rămas neautorizate deoarece, la momentul construirii spitalelor, acestea nu erau prevăzute.

Inspectorii sanitari au declarat că săptămâna viitoare vor efectua o evaluare a UTS-urilor din județ.

Managerul Spitalului Orășenesc Cugir, Florin Arion, a declarat pentru Alba24 că estimează că unitatea de transfuzie sanguină va obţine autorizaţia până la sfârşitul lunii septembrie. După dotarea cu aparatura necesară, mai este nevoie de acorduri de la primărie şi minister.

“Spațiul îl avem. Mai avem nevoie de două aparate de răcit, unul de încălzit şi de o centrifugă”, a spus Florin Arion.

Potrivit managerului, demersurile pentru autorizare au început acum două săptămâni, după un control DSP.

Managerul Spitalului Municipal Sebeş, Anca Franchini, a declarat pentru Alba24 că au fost demarate demersurile pentru achiziţionarea aparatului de dezgheţat şi încălzit plasmă şi sânge, necesar pentru autorizarea unităţii. „Avem suma aprobată prin hotărâre de Consiliu, am făcut cererile de oferte, iar în aproximativ o săptămână vom finaliza procedura de achiziţie. Urmează apoi modificarea de organigramă şi aprobarea de la minister. Estimăm o perioadă de o lună în care ar trebui să avem toate avizele necesare”, a menţionat Franchini.

Reamintim că cele trei unităţi din Alba au fost incluse pe o listă făcută publică miercuri de Ministerul Sănătăţii, cu 108 spitale publice şi 34 private fără autorizare pentru UTS, în contextul cazurilor de transfuzii de sânge greşite.

Vezi şi Spitalele din Aiud, Cugir și Sebeș au unităţi de transfuzie sanguină NEAUTORIZATE. Alte peste 100 de unităţi din țară, în aceeași situație

Potrivit ministerului, până în 12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unitățile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.

În această perioadă, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tranziție care va stabili cum se vor desfășura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare.

De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital cu UTS autorizată sau de către CTS judeţean, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.

Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse sanguine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri.

În același timp, ministerul lucrează deja la un plan național de reducere a riscurilor atașate transfuziilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement