Connect with us

Abrud

Precizările Parcului Natural Apuseni, legate de peștii morți de pe Arieș. Au fost afectate și specii protejate

Publicat

Reprezentanții Parcului Natural Apuseni au transmis miercuri o serie de precizări legate de peștii morți de pe Arieș. Situația a fost prezentată de Alba24

Aceștia spun că au declanșat o anchetă proprie, dar au anunțat și autoritățile de mediu și alte instituții cu atribuții în domeniu.

Printre speciile afectate se numără: păstrăv indigen, lipan, mreană, boiștean și chișcar. Impactul asupra habitatului natural este semnificativ, afectând nu doar populațiile de pești, ci și alte specii acvatice, au precizat aceștia.

Reamintim că în seara zilei de 1 iulie, a fost semnalat un număr foarte mare de pești morți care pluteau pe râul Arieșul Mare, între Arieșeni și Albac.

Poliția a deschis un dosar penal.

”Ca urmare a deteriorării vizibile a calității apei râului Arieș din ultimii ani, cauzată în principal de un management deficitar al apelor uzate în bazinul superior al acestui râu, administrația parcului a acordat o atenție deosebită monitorizării stării acestui habitat, desfășurând în acest scop numeroase activități specifice.

Astfel, în după-amiaza zilei de 1 iulie 2025, pe raza comunei Arieșeni, județul Alba, au fost descoperite numeroase exemplare de pești morți, din analiza cărora a reieșit că este vorba despre specii din fauna râului, inclusiv specii protejate prin lege.

Având în vedere numărul foarte mare — de câteva mii de exemplare — și lungimea segmentului de râu afectat (5 – 6 kilometri), acest fenomen nu poate fi decât rezultatul unui grav incident de poluare.

Rangerii parcului au început imediat verificările în teren pentru a determina sursa exactă a poluării și pentru a identifica persoanele responsabile de această faptă.

În același timp, au fost alertate instituțiile cu atribuții de verificare, control și gestionare a resurselor naturale (Garda de Mediu, Poliția, Primăria comunei Arieșeni, Ocolul Silvic Gârda, Administrația Națională Apele Române), care au demarat propriile investigații.

Printre speciile afectate se numără: păstrăv indigen, lipan, mreană, boiștean și chișcar. Impactul asupra habitatului natural este semnificativ, afectând nu doar populațiile de pești, ci și alte specii acvatice.

Facem apel:

La orice persoană care a observat activități suspecte în zonă în această perioadă să contacteze autoritățile competente și să furnizeze informații utile pentru soluționarea acestui caz grav, precum și pentru prevenirea unor astfel de fapte în viitor.

Rugăm membrii comunităților locale și turiștii să sprijine ancheta și să evite contactul direct cu apa sau cu peștii morți, din motive de siguranță sanitară.

Vom reveni cu informații noi pe măsură ce acestea vor fi disponibile în urma investigațiilor aflate în curs” – au precizat reprezentanții Parcului Natural Apuseni.

Foto: Parcul Natural Apuseni

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.