Actualitate
Pregătiri pentru evenimentul din weekend de la Cricău: A fost marcat traseul turistic spre Cetatea dacică Apoulon, Piatra Craivii
Autorităţile judeţene fac ultimele pregătiri pentru deschiderea Festivalului Cetăţilor Dacice de la Cricău, la care sunt aşteptaţi turişti din toate colţurile ţării, atraşi de programul plin de momente spectaculoase ce vor anima zona din apropierea Alba Iuliei, în perioada 22-23 iunie. În această săptămână, a fost marcat traseul turistic spre Cetatea dacică Apoulon, Piatra Craivii, cunoscută ca un „centru spiritual” al dacilor.
Acțiunea de promovare a fost realizată de către comunitatea comunei Cricău, reprezentată de Asociația „Dacii din Cetate”, sprijinită de Serviciul Public Județean Salvamont Alba.
“Această acțiune reprezintă încă unul din eforturile comunității de la Cricău de a promova, turistic, patrimoniul natural și istoric al zonei. Dorim ca această inițiativă nobilă să fie urmată și de către celelalte comunități cu patrimoniu dacic ale județului, pentru a putea, astfel, construi produse turistice bazate exclusiv pe potențialul turistic imens al județului Alba”, transmit organizatorii evenimentului.
Cetatea Apoulon – Piatra Craivii se află în apropiere de Cricău, la aproximativ 20 km nord de Alba Iulia şi este aşezată pe o stâncă uriaşă, o locaţie strategică, aflată la 1083 m altitudine. Construită la poalele Munţilor Trascău, între văile Cricăului şi Bucerzii, a fost ultima cetate cucerită de romani în perioada de expansiune în Dacia.
Locaţia este spectaculoasă şi merită vizitată. Cercetarile arheologice a evidenţiat sanctuare cu baze de piatră asemănătoare celor de la Grădiştea Muncelului, însă specialiştii nu au putut preciza cu exactitate începuturile aşezării dacice de la Piatra Craivii. Au fost descoperite cinci monede, dintre care patru sunt denari romani republicani emişi în anii 88-70 î.e.n. şi una dacică de argint, bătută la sfârşitul secolului al 3-lea sau începutul celui următor. S-a presupus că situl provine din perioada regelui Rubobostes, fortificaţia fiind construită pe vremea lui Decebal
Potrivit arheologilor, sanctuarul de la Piatra Craivii a avut o forma rectangulară şi acoperiş din ţiglă, de inspiraţie greco-romană. Sanctuarul a fost descoperit în anii ‘60. Tot aici au mai fost identificate şi o locuinţă din perioada clasică a civilizaţiei dacice, obiecte de ceramică, sticlă şi vase de bronz.
Cetatea este şi subiect de poveşti fantastice, cu uriaşi. Localnicii ştiu legende care spun că locaţia ar ascunde bogăţii imense, ascunse de oamenii unor vremuri îndepărtate, acoperite de lespezi grele şi păzite de porţi ferecate care se deschid numai la zile mari, odată la 7 ani.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Pingback: Festivalul Cetăţilor Dacice, la Cricău. În program, cascadorii, întreceri şi ritualuri daco-romane | Alba24