Eveniment
Premierul Ludovic Orban a explicat noile MĂSURI și RESTRICȚII ce vor fi luate de Guvern. De când ar urma să fie aplicate
Premierul Ludovic Orban a explicat joi seara, la Digi24, noile măsuri și restricții ce vor fi luate în ședința de Guvern, după întrunirea Comitetului Național pentru Situații de Urgență.
Reamintim faptul că președintele Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri stricte care ar urma să intre în vigoare în perioada următoare. Președintele a prezidat ședința de Guvern și a anunțat că circulația pe timpul nopții va fi interzisă, măștile vor fi obligatorii peste tot, în toată țara, târgurile și piețele vor fi închise, iar școlile vor trece toate în online.
Citește și LIVE-VIDEO Noi RESTRICȚII luate de autorități. MĂSURI pentru purtarea măștii și limitarea circulației pe timpul nopții
Principalele declarații făcute la Digi24 de premierul Ludovic Orban, după ședința de Guvern:
- Toate școlile din România vor trece în scenariul ROȘU indiferent de incidență, de luni. Practic sunt măsuri care sunt luate ținând cont de situația în care ne găsim.
- Sunt măsuri de protecție, cum ar fi obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice deschise sau închise, indiferent de incidență. Este o măsură care nu am instituit-o numai noi. Am încercat gradual, se pare că nu a fost suficient, din acest motiv am decis să instituim această obligativitate.
- Un alt loc de infectare este transportul public, fie urban, fie intrajudețean fie interjudețean.
- Sunt gândite măsuri de trecere în telemuncă a tuturor angajaților care pot să lucreze în telemuncă. Pe de altă parte, instituirea obligativității de a începe la ore diferite. Sigur, acolo unde este posibil. Prefectul împreună cu ITM va trebui să discute cu angajatorii, să realizeze un plan, atât pentru instituții publice cât și pentru companii private.
- Măsura organizării activității școlare online este luată din două motive: siguranța copiilor și faptul că foarte mulți copii, chiar și dacă contractează virusul sunt asimptomatici. Ei transmit virusul fie către alți colegi, care la rândul lor pot să transmită către părinți, bunici.
- Sunt un număr foarte mare de persoane infectate care sunt asimptomatici. Ca să reduci transmiterea trebuie să iei astfel de măsuri de restricție. Deși am luat o serie de măsuri, local, ținând cont de răspândirea în comunitate, sunt necesare astfel de măsuri. Nu au reușit să oprească creșterea.
- Dintre țările UE, România este pe locul 17 ca nivel de infectare. Asistăm la un val epidemic care a afectat toate țările europene. România nu se află în primele locuri.
- Testele se fac în două situații: atunci când pacienții se încadrează în definiția de caz și persoanele care se testează la cerere. Noi avem o capacitate de 50.000 de teste. Mai sunt limite de recoltare, care țin fie de salvări, de serviciile de ambulanță, de SMURD. (…) Testăm cât este necesar să testăm în conformitate cu regulile care sunt aplicate astăzi.
Ce înseamnă restricții de circulație
- Pe timpul nopții va fi permisă deplasarea doar pentru activități absolut necesare. Deplasarea la muncă, pentru diferite urgențe medicale. Magazinele vor fi închise. S-a constatat că foarte multe cazuri apar în spații private, diferite terase. Există terase unde se organizează petreceri. Ce nu înțeleg foarte mulți tineri, un tânăr este mai puțin în pericol dacă se infectează, dar poate duce boala acasă la părinți, la bunici.
- Intervalele orare vor fi între 22:00 sau 23:00, până la ora 5:00 sau 6:00 dimineața. Nu o să închidem toate magazinele. Farmaciile și benzinăriile, activitățile esențiale rămân deschise.
- Va fi o declarație pe propria răspundere. E posibil să se accepte pe format online declarația, încercăm să vedem cum o reglementăm, să nu fie declarația neaparat pe hârtie.
- Dacă ești oprit de un echipaj de poliție și nu te încadrezi în situațiile descrise, ești amendat.
(…)
Târguri și piețe închise
- Este vorba despre târguri, piețe agroalimentare închise, în hale închise. Cel mai probabil o să rămână deschise piețele în aer liber, dar și acolo vor fi măsuri stricte.
(…)
- Recomandarea epidemiologilor este ca cel puțin un ciclu de măsuri să fie aplicabile 28 de zile. Ele sunt valabile 30 de zile. Sper să nu mai fie necesare încă o măsură. Depinde și de măsura în care oamenii înțeleg și respectă regulile.
- Soluția este ca oamenii să se protejeze. 100% nu poți să împiedici interacțiunile în familie. În aceste interacțiuni în care ai o persoană bolnavă, se poate transmite virusul. Trebuie grijă, trebuie foarte mare atenție.
Paturile de la ATI
- Practic ai pacienții care sunt asimptomatici, sau puțin simptomatici, care nu dezvoltă forme grave. Ei sunt urmăriți de medicii de familie, iar dacă e necesar sunt internați în spital. Mai sunt pacienții care au cazuri medii și pacienții internați la ATI.
- Dacă depășim un anumit număr de cazuri, statistic, din numărul de cazuri care sunt active, e un procent care necesită tratarea în secțiile ATI. Nu avem voie să ajungem la acel număr.
- Noi deja pregătim suplimentarea numărului de paturi la ATI.
- E nevoie de mai multă înțelegere. E nevoie de mai multă solidaritate. E nevoie de o înțelegere a situației, din punct de vedere uman.
sursa: digi24.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News