Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Președintele Curții de Apel Alba Iulia, despre pensiile de serviciu: Un judecător traumatizat poate fi unul ușor șantajabil


Publicat


Preluare video. Folositi acest cod pentru a afisa video-ul de mai sus pe siteul dvs.

<p><script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MWZILDEzWG8sMA=="></script></p>


Președintele Curții de Apel Alba Iulia, Liviu Odagiu a declarat că pensiile de serviciu ale magistraților nu sunt unele ”nesimțite” termen folosit în ultimul timp în spațiul public dar și de mai mulți politicieni.

Într-o conferință de presă, susținută marți, 28 ianuarie, Liviu Odagiu a tras un semnal de alarmă față de abrogare pensiilor speciale.

Acesta a susținut că prin tăierea pensiilor de serviciu ale magistraților, cetățenii nu vor simți o creștere a nivelului de trai, ci pe termen lung ar putea asista la o știrbire a independenței justiției din România și automat la o ”traumatizare” a magistraților. 

Mai mult, președintele Liviu Odagiu, a spus că un judecător traumatizat, ar putea fi un judecător ușor șantajabil.

” Pensia de serviciu pe care magistrații o au nu este una nesimțită ci una corespunzătoare statutului social pe care acesta îl au. (…) 

”Tot sistemul de incompatibilități sau de privațiuni din viața unui magistrat justifică atât acordarea unui salariu corespunzător serviciului public pe care îl exercită, precum și acordarea pensiei de serviciu pe măsură (…)”

” Este extrem de falsă ideea că prin tăierea pensiilor de serviciu ale magistrațlor se va reuși achitarea alocațiilor copiilor.

Nu au nici o legătură cele două, statul prin guvernare, este dator de a găsi soluții atât pentru a plati pensiile unor oameni care au lucrat într-un sistem în care au avut parte de interdicții și de a plăti alocațiile copiilor.

Dacă de astăzi vor fi tăiate pensiile de serviciu ale magistraților sau ale altor categorii sociale, dar în discuție se impune cu preponderență pensia de serviciu a magistraților, în mod sigur de mâine cetățenii României, nu vor simți o creștere a nivelului de trai, fie ea și una infimă, dar de mâine cetățenii României, vor simți altceva, de mâine și în viitorul apropiat și anume o știrbire a independenței justiției.

Chiar dacă pensiile de serviciu nu îi afectează în mod deosebit, scăderea independenței justiției, mai târziu, în mod sigur îi va afecta și abia atunci vom vedea care a fost rostul acestei campanii furibunde aduse împotriva magistraților  și nu neaparat a pensiilor lor”, a mai declarat președintele Curții de Apel Alba Iulia.

Întrebat de reporterul Alba24.ro, cum va scădea independența justiției dacă pensiile speciale vor fi tăiate, Liviu Odagiu a mai declarat:

”Un cetățean nu are nevoie în sală de un judecător care să se gândească din ce va trăi la pensie sau ce va mânca mâine. Un cetățean are nevoie în sală de un judecător care să aibă asigurat tot confortul, confort care să îl determine să se canalizeze numai asupra problemei cetățeanului respectiv.

Eu dacă mă gândesc de mâine ce voi mânca peste 20 de ani în mod sigur nu ma voi putea concentra sută la sută la problema cetățeanului și să îi găsesc o rezolvare corectă.

În plus acest atac asupra pensiilor de serviciu este doar  un început.

Un judecător traumatizat este un posibil judecător ușor șantajabil, este un posibil judecător care își pune problema să mai rămână sau nu în sistem și care își dorește să plece într-un mediu privat indiferent care ar fi acesta, iar România nu își permite luxul să piardă magistrați care să plece din sistem pentru un sigur considerent, acela că statul nu este în stare să îi asigure unei alte puteri în stat, că o putere sau două puteri, nu sunt în stare să îi asigure celei de a treia o independență reală și un nivel de trai care să consacre efectiv această independență” a mai declarat Liviu Odagiu, președintele Curții de Apel Alba Iulia.

Între timp, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor de serviciu  cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri.

CITEȘTE ȘI: Camera Deputaților a votat ELIMINAREA pensiilor speciale și a celor de serviciu. Principalele declarații din Parlament

În acest sens mai multe voci din justiție susțin că protestele magistraților vor continua până când se va găsi o cale de remediere a situației. 

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

4 Comentarii

4 Comments

 1. Raul

  marți, 28.01.2020 at 19:16

  Dar când pe aceiași speța dați soluții diametral opuse nu sunteți traumatizați ??

 2. pilu

  marți, 28.01.2020 at 19:37

  Vai ce gogrita ai putut spune ! Justitia se face contracost ? Pai fabuloasa teoria enuntata poate fi valabila in orice domeniu. Daca taceai creda lumea ca esti inteligenta.

 3. Mara

  marți, 28.01.2020 at 20:07

  Daca un judecator are astfel de temeri, ar trebui sa demisioneze si sa se angajeze intr-un loc de munca fara astfel de traume. Sau, decat sa stea in continuare cu mana intinsa la bugetul statului, sa isi infiinteze magistratii Casa de pensii si sa contribuie toti acolo si asa pot lua pensii de cat vor ei. Este intolerabil din partea unui judecator un astfel de discurs.

 4. dolfi

  miercuri, 29.01.2020 at 08:55

  Ce motive puerile. Tovarășe, crezi că suntem prosti, exact cum cred si politicienii hoți pe care de multe ori sistemul vostru de justiție ii scapă ieftin!? Și salarii nesimțite și pensii nesimțite!?!! Noi ceilalți care nu avem pensii speciale crezi că nu avem temeri din ce trăim la pensie!???

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Intervenții ale Serviciului Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș pentru îmbunătățirea stării drumurilor de la Răhău

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a intervenit, în ultimele zile, la Răhău, în vederea evitării unor posibile probleme pe care le pot genera ploile, în condițiile în care se așteaptă venirea toamnei.

Reprezentanții Primăriei Sebeș au transmis că s-a recurs la îndreptarea drumurilor cu utilajele din dotare și la curățarea șanțurilor.

De asemenea, s-a lucrat la realizarea unor subtraversări și a unor șanțuri de scurgere.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Un nou MALL se construiește la Alba Iulia. Centru comercial pe o suprafață de 6,1 hectare.”Ancora” este un hypermarket Carrefour

Publicat

Prime Kapital și MAS REI a anunțat că pregătesc construirea celui mai mare centru comercial din județul Alba, Alba Iulia Value Centre. Noul centru comercial, care urmează modelul celor deschise deja la Roman și Zalău, va avea o suprafață totală de 19.300 mp și se află în faza de planificare.

Ancora noului Mall va fi un hipermarket Carrefour, iar deschiderea este preconizată pentru anul 2022 potrivit siteului oficial al companiei. Prime Kapital mai deține centre comerciale în Arad, București, Iași, Târgoviște, Burgas și Stara Zagora ( Bulgaria) și Gorzow (Polonia).

Suprafața totală de teren vizată pentru investiția de la Alba Iulia este în suprafață de 124.000 mp (12,4 hectare), iar construcția ar urma să fie amplasată pe circa 4-5 hectare. Comparativ, mall-ul Vivo din Cluj-Napoca (fostul Polus) se întinde pe 6,1 hectare.

Noul centru comercial va fi accesibil direct din E 81.

Prime Kapital și MAS REI  au deschis recent Roman Value Centre, care găzduiește 50 de spații comerciale pentru toate categoriile de vârstă și interese, pe o suprafață închiriabilă de aproximativ 20.000 metri pătrați și Zalău Value Centre, care este cel mai mare centru comercial din județul Sălaj.

Centrul comercial care se va construi la Alba Iulia, include un hipermarket, o galerie comercială și spații de tips trip mall, va deservi peste 160.000 de locuitori atât din municipiul Alba Iulia, cât și din localitățile din împrejurimi, generând peste 600 locuri de muncă.

Bugetul estimat pentru construcția Alba Iulia Value Centre este de 23,4 milioane euro, iar data estimată a inaugurării este anul 2022.

Centrul comercial, accesibil direct din E81, va avea o zonă de magazine cu acces din parcare, food court și galerie comercială interioară, iar ancora principală va fi un hipermarket Carrefour. În plus, vor fi amenajate 700 de locuri de parcare.

Potrivit Primăriei Alba Iulia, centrul comercial de tip Mall se va construi în zona Bărăbanț, pe un teren aflat în zona râului Ampoi. O firmă din București a solicitat și primit certificat de urbanism de la Primărie, pentru elaborarea PUZ.

Proiectul prevede construirea unui centru comercial, a unui centru wellness și amenajarea de sensuri giratorii, parcări, alei carosabile și pietonale și spații verzi. Sunt prevăzute construcții pe o suprafață de aproximativ 6,1 hectare de teren.

Firma PK Topaz SRL din București a solicitat Primăriei Alba Iulia, în data de 27 aprilie 2020, un certificat de urbanism pentru elaborare PUZ – Construire centru comercial Alba Iulia, sensuri giratorii, centru wellness, amenajare platforme exterioare cu parcări, alei carosabile și pietonale, reconfigurare căi de acces, semnalistică rutieră, amplasare casete publicitare luminoase și totemuri publicitare, amenajare spații verzi, împrejmuire teren și introducere parcelă în intravilan.

De asemenea, se dorește devierea rețelei electrice de înaltă tensiune (LEA 220 kW) și efectuarea de operațiuni cadastrale, notariale și schimbare categorie de folosință.

Terenul se află în localitatea Alba Iulia, în zona străzilor Alexandru Ioan Cuza și Fabricilor.

Potrivit PUG, terenul vizat este parțial extravilan, astfel că va trebui trecut în intravilan pentru realizarea investiției și relocată rețeaua electrică de 220 kW (liniile ar urma să fie deviate pe lângă râul Ampoi și trecute în subteran). Procedura este de durată și la această dată se efectuează procedurile de alipire a terenurilor.

Proiectul include circa 1500 locuri de parcare și amenajarea a două sensuri giratorii (unul pe strada Alexandru Ioan Cuza, celălalt pe strada Fabricilor). Proiectul ar putea însă suferi modificări.

Firma PK Topaz SRL are sediul în București, iar, potrivit termene.ro, acționarii firmei și legăturile cu alte companii sunt după cum urmează:

În același timp, pentru anul viitor este planificată și extinderea primului centru comercial de tip mall din oraș. Alba Mall se extinde cu circa 6.000 mp. Crește și numărul de locuri de parcare (285 existente, 140 propuse).

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. 14 pacienți infectați, descoperiți la testarea de miercuri

Publicat

Focar de coronavirus la Centrul de Dializă din Alba Iulia. Sunt 14 pacienți infectați, potrivit unor surse ale ziarului Alba24.

Pacienții centrului au fost testați conform procedurii naționale, la două săptămâni, 14 dintre teste fiind miercuri pozitive.

Deocamdată nu se știe cum s-au infectat. Autoritățile au declanșat o anchetă epidemiologică și se pare că pacienții cu boli mai grave au fost transporatați deja la spital. Ar fi vorba despre 2,3 persoane care prezintă un risc mai ridicat.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum explică europarlamentarul Rareș Bogdan eșecul PNL la primăria Alba Iulia și succesul candidatului USR PLUS, Gabriel Pleșa

Publicat

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a încercat să explice de ce liberalii au pierdut primăriile din Alba-Iulia, Timișoara și Brașov. Acesta a spus că la Alba Iulia a fost vorba despre o confuzie, pentru că ambii au fost viceprimari în mandatul lui Mircea Hava. 

„Probabil alegătorii noștri, la Alba a fost o confuzie generată tocmai de faptul că domnul Pleșa a fost viceprimarul lui Mircea Hava, primarul care a transformat complet Alba și candidatul nostru Voicu Paul a fost de asemenea viceprimar.

Deci au fost doi viceprimari. Unul preluat de USR, celălalt al nostru, care s-au bătut, a câștigat probabil datorită unei comunicări ceva mai eficiente, domnul Pleșa.

Până la urmă, sunt trei primari pierduți de noi,( nr. Alba Iulia, Timișoara și Brașov) dar s-a întors tot dreapta. Era grav pentru mine dacă pierdeam în favoarea stângii, pentru că atunci erau mutații în electorat. Nu s-a întâmplat acest lucru” a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, invitat la Digi24.

Rareș Bogdan este originar din județul Alba, de la Ocna Mureș, unde tatăl său a condus UPSOM- cea mai importantă întreprindere din oraș și de unde s-a mutat la Cluj-Napoca.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate