Eveniment
Președintele Curții de Apel Alba Iulia, despre pensiile de serviciu: Un judecător traumatizat poate fi unul ușor șantajabil
Președintele Curții de Apel Alba Iulia, Liviu Odagiu a declarat că pensiile de serviciu ale magistraților nu sunt unele ”nesimțite” termen folosit în ultimul timp în spațiul public dar și de mai mulți politicieni.
Într-o conferință de presă, susținută marți, 28 ianuarie, Liviu Odagiu a tras un semnal de alarmă față de abrogare pensiilor speciale.
Acesta a susținut că prin tăierea pensiilor de serviciu ale magistraților, cetățenii nu vor simți o creștere a nivelului de trai, ci pe termen lung ar putea asista la o știrbire a independenței justiției din România și automat la o ”traumatizare” a magistraților.
Mai mult, președintele Liviu Odagiu, a spus că un judecător traumatizat, ar putea fi un judecător ușor șantajabil.
” Pensia de serviciu pe care magistrații o au nu este una nesimțită ci una corespunzătoare statutului social pe care acesta îl au. (…)
”Tot sistemul de incompatibilități sau de privațiuni din viața unui magistrat justifică atât acordarea unui salariu corespunzător serviciului public pe care îl exercită, precum și acordarea pensiei de serviciu pe măsură (…)”
” Este extrem de falsă ideea că prin tăierea pensiilor de serviciu ale magistrațlor se va reuși achitarea alocațiilor copiilor.
Nu au nici o legătură cele două, statul prin guvernare, este dator de a găsi soluții atât pentru a plati pensiile unor oameni care au lucrat într-un sistem în care au avut parte de interdicții și de a plăti alocațiile copiilor.
Dacă de astăzi vor fi tăiate pensiile de serviciu ale magistraților sau ale altor categorii sociale, dar în discuție se impune cu preponderență pensia de serviciu a magistraților, în mod sigur de mâine cetățenii României, nu vor simți o creștere a nivelului de trai, fie ea și una infimă, dar de mâine cetățenii României, vor simți altceva, de mâine și în viitorul apropiat și anume o știrbire a independenței justiției.
Chiar dacă pensiile de serviciu nu îi afectează în mod deosebit, scăderea independenței justiției, mai târziu, în mod sigur îi va afecta și abia atunci vom vedea care a fost rostul acestei campanii furibunde aduse împotriva magistraților și nu neaparat a pensiilor lor”, a mai declarat președintele Curții de Apel Alba Iulia.
Întrebat de reporterul Alba24.ro, cum va scădea independența justiției dacă pensiile speciale vor fi tăiate, Liviu Odagiu a mai declarat:
”Un cetățean nu are nevoie în sală de un judecător care să se gândească din ce va trăi la pensie sau ce va mânca mâine. Un cetățean are nevoie în sală de un judecător care să aibă asigurat tot confortul, confort care să îl determine să se canalizeze numai asupra problemei cetățeanului respectiv.
Eu dacă mă gândesc de mâine ce voi mânca peste 20 de ani în mod sigur nu ma voi putea concentra sută la sută la problema cetățeanului și să îi găsesc o rezolvare corectă.
În plus acest atac asupra pensiilor de serviciu este doar un început.
Un judecător traumatizat este un posibil judecător ușor șantajabil, este un posibil judecător care își pune problema să mai rămână sau nu în sistem și care își dorește să plece într-un mediu privat indiferent care ar fi acesta, iar România nu își permite luxul să piardă magistrați care să plece din sistem pentru un sigur considerent, acela că statul nu este în stare să îi asigure unei alte puteri în stat, că o putere sau două puteri, nu sunt în stare să îi asigure celei de a treia o independență reală și un nivel de trai care să consacre efectiv această independență” a mai declarat Liviu Odagiu, președintele Curții de Apel Alba Iulia.
Între timp, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor de serviciu cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri.
CITEȘTE ȘI: Camera Deputaților a votat ELIMINAREA pensiilor speciale și a celor de serviciu. Principalele declarații din Parlament
În acest sens mai multe voci din justiție susțin că protestele magistraților vor continua până când se va găsi o cale de remediere a situației.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Raul
marți, 28.01.2020 at 19:16
Dar când pe aceiași speța dați soluții diametral opuse nu sunteți traumatizați ??
pilu
marți, 28.01.2020 at 19:37
Vai ce gogrita ai putut spune ! Justitia se face contracost ? Pai fabuloasa teoria enuntata poate fi valabila in orice domeniu. Daca taceai creda lumea ca esti inteligenta.
Mara
marți, 28.01.2020 at 20:07
Daca un judecator are astfel de temeri, ar trebui sa demisioneze si sa se angajeze intr-un loc de munca fara astfel de traume. Sau, decat sa stea in continuare cu mana intinsa la bugetul statului, sa isi infiinteze magistratii Casa de pensii si sa contribuie toti acolo si asa pot lua pensii de cat vor ei. Este intolerabil din partea unui judecator un astfel de discurs.
dolfi
miercuri, 29.01.2020 at 08:55
Ce motive puerile. Tovarășe, crezi că suntem prosti, exact cum cred si politicienii hoți pe care de multe ori sistemul vostru de justiție ii scapă ieftin!? Și salarii nesimțite și pensii nesimțite!?!! Noi ceilalți care nu avem pensii speciale crezi că nu avem temeri din ce trăim la pensie!???