Connect with us
Advertisement

Actualitate

Președintele SNFP: Aproximativ 60 la sută dintre angajații din instituțiile publice primesc salariul minim. „Este inadmisibil”

Publicat

birou grefieriAproximativ 60% dintre angajații din primării, autoritățile de control pentru protecția consumatorilor sau prefecturi sunt plătiți cu salariul minim pe economie, ceea ce este inadmisibil, a declarat, miercuri, Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP).

Acesta a precizat, totodată, că, la începutul lunii decembrie, angajații din Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor /ANPC/ ar putea intra în grevă generală.

„Avem (SNFP, n.r.) programate acțiuni de protest viitoare, odată pentru Legea salarizării. Sperăm totuși ca parlamentarii să se țină de cuvânt atunci când au spus că vor emite actul normativ până la începutul lunii decembrie și ulterior să fie promovat. Mai mult decât atât, la începutul lunii decembrie, instituția numită ANPC cred că va intra într-o grevă generală pe motiv că sunt foarte puțini angajați la nivel de teritoriu, de exemplu 6 oameni la nivelul județelor Covasna, Harghita și alte câteva, în condițiile în care există o paletă foarte mare de controlat, și aici mă refer la servicii financiare, bănci, asigurări, piețe. Acești oameni care au foarte multă treabă și sunt foarte importanți în activitatea lor au un salariu de 1.300 de lei pe studii superioare, ceea ce este inadmisibil, aproape de salariul minim pe economie (…) Legea salarizării trebuie să plece de la o bază unitară pe funcții publice. Avem aproximativ 60% dintre angajații din primării plătiți cu salariul minim pe economie, avem ANPC-urile din administrația publică centrală, avem Prefecturile de la nivel teritorial, avem foarte multe instituții publice care necesită o intervenție financiară din parte Guvernului sau din partea Parlamentului”, a spus Oprescu.

Președintele SNFP a menționat că ‘există o legătură directă între nivelul de salarizare și corupția din sistem’, iar organizația pe care o reprezintă nu este de acord cu acest lucru.

„Solicitarea noastră vine ca urmare a unui act normativ emis de Camera Deputaților, care corectează salariile pe aceleași funcții de conducere numai pentru Parlament, Președinție, aparatul de lucru al Guvernului și Curtea Conturi, cu toate că această situație discriminatorie există în toată administrația publică. Acest subiectivism de la nivelul Camerei Deputaților a determinat angajații din administrația publică să protesteze astăzi /miercuri, 18 noiembrie 2015, n.r./ ca primă formă de reacție și, bineînțeles, că ulterior probabil că se va întâmpla să intre în grevă pentru că este o acțiune în interes public. Gândiți-vă la faptul că pentru aceeași prevedere juridică se aplică două acte normative diferite, ceea ce este total anormal pentru un stat pe care noi îl considerăm un stat de drept. Cu siguranță, vorbim de veșnica meteahnă a deputaților și a senatorilor de a nu-i interesa ce spun oamenii din teritoriu, ci doar ce spun oamenii de lângă ei, pentru că oamenii de lângă ei sunt apropiații lor (…) Din punct acesta de vedere, credem că aici este vorba de rea credință, nu de neștiință, în emiterea actelor normative”, a subliniat Sebastian Oprescu.

Reprezentanții Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP) organizează, miercuri, începând cu ora 11.00, un miting de protest în fața Camerei Deputaților — Intrarea Izvor solicitând aplicarea unitară a corecției salarizării în toată administrația publică.

„Sindicatul Național al Funcționarilor Publici, organizație sindicală ce reunește funcționari publici și personal contractual din administrația publică centrală și locală, protestează față de subiectivismul parlamentarilor de a corecta salarizarea pe aceleași funcții publice numai pentru cei apropiați lor, mai precis pentru cei plătiți la prim nivel — Parlamentul României, Administrația Prezidențială, Aparatul de lucru al Guvernului, personalul Curții de Conturi etc.) și nu pentru toată administrația publică. Corecția salarizării pe aceleași funcții publice la nivelul instituției, odată cu legiferarea OUG 47/2015, este obligatorie a fi soluționată până la intrarea în vigoare a legii unice de salarizare întrucât, în aceste condiții, legea nu poate fi aplicată unitar la nivel național”, se arată într-un comunicat al SNFP.

SNFP consideră că principiul conform căruia o lege se aplică pentru toți cei aflați în aceeași situație juridică este grav încălcat de dorința parlamentarilor de a rezolva, „în mod discriminatoriu, numai problemele apropiaților, subordonând interesul public al activităților dumnealor interesului privat”.

sursa: agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement