Economie
Presiuni pe prețul petrolului și mai ales pe leu, în raport cu dolarul american
Pentru speculatori, petrolul a reprezentat o destinație rezonabilă în vremuri incerte. Pozițiile speculative nete ale participanților importanți au crescut în ultimele două săptămâni, cu toate că semnele de încetinire ale economiei globale s-au adunat, ducând la scăderi în piețele de acțiuni.
Economiştii spun că Agenția Internațională pentru Energie a revizuit în jos estimarea pentru cererea mondială în următorii doi ani, fapt ce a dus doar la o scădere limitată a petrolului, care a fluctuat în septembrie între 108 și 116 dolari/baril, în medie cu aproximativ 21% mai sus față de începutul anului. Potrivit directorului sucursalei din România a X-Trade Brokers, Victor Safta, „ceea ce a dus la această reacție ciudată a fost atât interesul de căutare a unui refugiu în mărfuri în vremuri de instabilitate, cât și anuntul OPEC care a sugerat săptămâna trecută ca ar fi posibile reduceri ale producției”.
Conform experţilor, deși forțele rebele au preluat controlul în Libia, până la revenirea producției la nivelurile de dinaintea conflictului ar putea fi nevoie de până la doi-trei ani. Cotațiile se află în prezent la sub 12% distanța de maximele din primăvară, iar interesul aparent ridicat poate fi justificat prin prisma așteptărilor ca în SUA să se apeleze la noi episoade de tipărire de bani, care au funcționat până acum ca un imbold pentru cumpărarea de mărfuri fizice.
Scumpirea carburanţilor din cauza leului mai slab față de dolar
În România, creșterea recentă a prețului benzinei atrage atenția atât asupra impactului țițeiului, cât și al cursului de schimb. Aflat în derivă în fața dolarului american, Euro a performat însă relativ bine față de leu. Astfel, cursul dolarului față de leu a înregistrat aprecieri importante.
„Doar în luna septembrie dolarul a câștigat 5,4% față de leu. Chiar și fără vreo modificare a prețului petrolului, impactul asupra carburanților este unul de scumpire doar din cauza leului mai slab față de dolar. Deși problemele din zona Euro au afectat moneda unică, legăturile României cu Europa atât ca piață de export, cât și ca principal canal de finanțare au făcut ca leul să slăbească inclusiv în fața Euro cu 0,92% în septembrie. Adăugând la aceasta creșterea puternică a dolarului față de Euro, obținem justificarea pentru mișcarea curentă a cursului USD/RON. Prezența BNR și consolidarea fiscală au fost însă un factor de stabilitate, care a limitat mișcări mai volatile. O soluție a liderilor europeni care să întărească Euro, să scadă interesul pentru dolar și contribuie la scăderea USD/RON sub pragul de 3 ar putea fi necesară pentru a trage in jos cotaţiile carburanţilor. Deocamdată, politicienii nu sunt suficient de hotărâţi, atrăgând reproșul piețelor”, a precizat Victor Safta.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News