Actualitate
Prețul benzinei: din fiecare leu, 52 de bani sunt accize. Combustibilul, mai ieftin decât taxele aplicate românilor
Un calcul simplu arată că în România, din fiecare leu plătit pentru benzină, 52 de bani reprezintă taxe la stat. Este vorba despre accize și TVA, care se aplică în plus și accizei, adică ar fi vorba despre o taxă la taxă.
”Pe un litru de benzină, plătim mai mult taxe decât benzină. Dacă aveați impresia că plătim o grămadă de bani în taxe pe muncă? Stați să vedeți cât plătim pe benzină” a scris pe contul său de facebook, deputatul USR Claudiu Năsui.
Acesta a adăugat că supra-acciza fusese introdusă în 2014 și scoasă la 1 ianuarie 2017.
”Nici nu am avut timp să nu ne bucurăm prea mult de scoaterea ei, pentru că în septembrie 2017, același guvern social democrat a reintrodus-o în două trepte pe 15 septembrie și pe 1 octombrie. Vă mai reamintiți cum ne mințeau atunci? Că vor vorbi ei cu benzinăriile să nu crească prețurile. Așa e când suntem conduși de comuniști care nu înțeleg cum funcționează o economie liberă” a mai spus Năsui.
Reintroducerea supra-accizării a fost necesară pentru că cheltuielile statului au explodat din 2016 și până acum. În primii doi ani de guvernare PSD, statul a cheltuit cu 80 de miliarde de lei mai mult. Prognoza arată că în 2019, an electoral, cheltuielile statului vor crește cu încă 46 de miliarde de lei.
Reprezentantul USR a propus reducerea cheltuielilor public prin desființarea pensiilor speciale și a PNDL. ”Trebuie să desființăm sinecurile de la stat. Și, mai ales, trebuie să reducem impozitarea pe muncă ca să facem munca mai bine plătită în România” a adăugat Claudiu Năsui.
Dincolo de grila electorală prin care ar putea fi interpretate declarațiile acestuia, de remarcat este că România are cel mai mare preț la combustibil din Europa, raportat la puterea de cumpărare a cetățenilor.
La sfârșitul lunii aprilie, în România prețul mediu la benzină era de 1,243 euro pe litru, adică 5,917
și de 1,279 euro pe litru la motorină, adică 6,088 lei. Prețurile sunt în media europeană, dar dacă luăm în calcul și venitul unui român, vorbim despre cel mai scump combustibil din UE.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News