Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum va fi plafonat la iarnă prețul energiei pentru populație: Guvernul a redus pragul de consum, de la 300 la 255 kWh/lună

Publicat

Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei, aprobat în sedința de guvern de joi.

Executivul a publicat, joi, înaintea ședinței, proiectul ordonanței de urgență pentru compensarea facturilor la energie în perioada iernii.

Clienți casnici: Preț plafonat la energie electrică pentru maxim 255 KWh/ luna. Diferența se plătește la ce preț vrea furnizorul

Vezi și Cât plătești dacă ai depășit pragul de 255 KWh, până la care prețul energiei electrice este plafonat. Exemple de calcul

OUG prevede că, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de:

  • maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv
  • maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care e de maximum 255 kWh.
  • Pentru consumul de energie electrică ce depăşeste 255 KWh/lună preţul se stabileşte de către fiecare furnizor.

IMM, opratori industrie alimentară : 1 leu/ KWh pentru 85% din consumul mediu lunar

De asemenea, preţul final va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal.

Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează în funcţie de cum se stabileşte cu furnizorul.

Spitale, școli, creșe: integral la 1 leu / KWh

Preţul va fi tot de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, şi pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform legislaţiei în domeniu, al unităţilor de învăţământ publice şi private, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

Instituții publice: 1 leu/ KWh pentru 85% din consumul mediu lunar

Pentru celelalte instituţii publice, preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor din contractul cu furnizorul.

Pentru beneficiarii care nu au istoric de consum în anul 2021, procentul de 85% se aplică la consumul realizat lunar.

Tarife gaze naturale:

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

  • de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
  • maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Popescu:Nu e scădere de la 300 la 255kwh, ci reducerea voluntară a ceea ce s-a stabilit la Bruxelles

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că guvernul nu a scăzut nivelul la 255 de kwh pentru care prețul final la energie electrică să fie de 0,8 lei.kwh, de la 300, ci este reducerea voluntară a fiecărui consumator a ceea ce s-a stabilit la Bruxelles.

„Nu e scădere de la 300 la 255 kw. Este o aplicare voluntară a ceea ce s-a hotărât, practic, la Bruxelles, în momentul de față”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El precizează că în plafonul 0-255 kwh intră 7,2 milioane de români, iar în plafonul 0-300 kwh intră 7,6 milioane de români.

„Deci vorbim de 98% din cei care se încadrau. (…) A fost o decizie luată nu de minister, ci în coaliție. Deci 15% din 300 kw reprezintă exact 255”, încheie ministrul Energiei.

Inițial, ministrul Energiei a spus că este o „încercare de stimulare pentru a face populația să facă economie”.

Potrivit ordonanței, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, de maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh.

Ciucă: 98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze

98% dintre gospodării vor fi ferite de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, spune Nicolae Ciucă la începutul ședinței de guvern în care se publică OUG privind plafonarea prețurilor la energie. Ciucă a mai spus că prin acest OUG se va descuraja comportamentul speculativ din piață.

Prin modificările pe care le vom aduce OUG 27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației a și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale.

Totodată, doresc să fac mențiune că odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, am extins și perioada de valabilitate a acestei OUG. Am prelungit-o cu un an și va fi valabilă până la 31 august 2023. Am avut în vedere să asigurăm protejarea populației și a economiei. ”, spune Nicolae Ciucă.

El afirmă că 98% dintre gospodării vor beneficia de această plafonare și compensare la energie.

„Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile la energie electrică și gaze naturale.

Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și, desigur, avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna 2022 – 2023”, a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă a precizat că prin această OUG se va descuraja comportamentul specualtiv și piață, iar Guvernul este pregătit ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene, să manifeste flexibilitate.

„Prin măsurile luate astăzi vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul UE să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene”, a încheiat premierul Nicolae Ciucă.

sursa: agerpres.ro, mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 01.09.2022 at 18:42

    Guvernul una spune alta face. Vorba unei actriţe, nişte agarici cu creierul în altă parte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax