Economie
Preţul gazelor Europa a urcat cu 24%, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria. VIDEO: Ce efecte are asupra României
Preţurile de referinţă la gazele naturale în Europa au crescut miercuri, după ce Rusia a oprit livrările în Polonia şi Bulgaria, pe fondul divergenţelor privind plata combustibilului.
La Bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze au urcat cu 24%, până la 127,50 de euro pentru un Megawatt-oră, cel mai ridicat nivel de la 1 aprilie.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut ţărilor pe care el le-a calificat drept „neprietenoase”, după invadarea Ucrainei, să implementeze o schemă în cadrul căreia îşi vor deschide un cont la Gazprombank pentru a face plăţi în euro sau dolari pentru importurile de gaze naturale, urmând ca aceste fonduri să fie convertite în ruble ruseşti.
Decizia Moscovei de a opri livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria indică folosirea energiei ca armă, în contextul extinderii conflictului dincolo de graniţele Ucrainei.
Plăţile pentru gazele livrate luna aceasta, care sunt afectate de solicitarea lui Putin, sunt scadente la finalul lui aprilie şi mai, iar liderii europeni încearcă să găsească cel mai bun răspuns.
UE se declară pregătită şi are în vedere un răspuns coordonat
Uniunea Europeană este pregătită pentru o întrerupere a gazului rusesc şi pregăteşte ”un răspuns coordonat”, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după suspendarea de către concernul rus Gazprom a livrărilor către Bulgaria şi Polonia.
”Acest lucru arată încă o dată lipsa de fiabilitate a Rusiei ca furnizor de gaz”, a afirmat Ursula von der Leyen, potrivit Agerpres.
Rușii vor să creeze panică pentru a crește prețul gazelor
Decizia ruşilor de a sista livrările de gaze pentru Polonia şi Bulgaria reprezintă o încercare de a diviza Uniunea Europeană şi de a crea panică pentru a creşte preţul gazelor pe pieţele spot, a declarat, tot miercuri, Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.
„Decizia lui Putin în privinţa sistării furnizării de gaz natural pentru Polonia şi Bulgaria reprezintă o încercare de a diviza UE fără a crea impact mare pe economia Rusiei şi aşa foarte afectată de sancţiuni. În plus, vrea să creeze panică cu impact pe preţurile spot”, a spus Nicolescu.
Potrivit acestuia, Polonia urma să se decupleze în curând de livrările din Rusia după finalizarea unei noi conducte cu Norvegia, iar în Bulgaria clasa politică este foarte divizată în ceea ce priveşte condamnarea agresiunii din Ucraina.
„România trebuie să îşi vadă de planurile sale de a creşte producţia şi de a umple depozitele.
În plus, trebuie regândite planurile de conectare de noi localităţi la reţelele de gaz natural. Aceste conexiuni trebuie înlocuite cu o campanie de optimizare a consumului şi electrificare a încălzirii susţinute din fondurile europene care zac nefolosite de ani buni”, consideră el.
Totodată, Nicolaescu crede că este puţin probabil ca ruşii să sisteze gazele pentru alte ţări.
„Trebuie, de asemenea, să fim conştienţi că Putin prin aceste sancţiuni îi condamnă pe ruşi să sufere şi mai mult din lipsa banilor pe care îi primeau de la europeni pe gaz.
Din acest motiv, extinderea lor la o scară largă şi pe un termen lung, de exemplu prin includerea Germaniei, este puţin probabilă”, susţine el.
Cum este afectată România
Importurile de gaze ale României se desfăşoară normal, iar ţara noastră îşi poate asigura necesarul de consum din producţia internă în această perioadă, a declarat, miercuri, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, potrivit Agerpres.
„Zilele trecute, în perioada de Paşti, consumul de gaze al României a fost de 13-14 milioane de metri cubi pe zi, foarte redus, iar Romgaz a fost nevoit să închidă anumite sonde şi să-şi reducă producţia, din cauza cererii mici.
Pentru ziua de miercuri, consumul este estimat la 19,5 milioane de metri cubi”, a spus Sterian.
Importurile de gaze sunt miercuri de 3,5 milioane de metri cubi (3,2 milioane mc prin Ungaria şi 300.000 mc prin Negru Vodă), nivel egal cu cel de zilele trecute.
„România îşi poate asigura tot consumul de gaze din producţia internă în această perioadă. Consumul nu este mai mare de 20-21 de milioane de metri cubi pe zi, iar producţia poate ajunge la 23 de milioane de metri cubi.
Important este să aducem gaze din import din alte surse pentru a umple depozitele, astfel încât la toamnă, la începutul sezonului rece, să avem în depozite 3,2 miliarde de metri cubi”, a mai spus Sterian.
Potrivit acestuia, în depozitele de gaze din România sunt în acest moment 640 de milioane de metri cubi, cu 230 de milioane de metri cubi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Salvarea noastră este conducta BRUA, care este funcţională şi ne ajută să avem securitate în aprovizionare şi să asigurăm tranzitul de gaze în regiune, inclusiv în reverse-flow (în ambele sensuri – n.r.), obţinând şi venituri din taxele de tranzit”, a completat şeful Transgaz.
Ciucă: România nu este afectată în acest moment
Premierul Nicolae Ciucă a afirmat, miercuri, că România nu este afectată în acest moment, după ce Gazprom a întrerupt furnizarea de gaze către Bulgaria şi Polonia.
„Am avut o discuţie, după ce am revenit în ţară în această dimineaţă, cu ministrul Energiei. România nu este afectată în acest moment. Consumul de gaze este mult sub capacitatea de producţie pe care noi o avem.
Ştiţi foarte bine că suntem una dintre puţinele ţări din Europa care beneficiem de resursă de gaz consistentă, sigur, nu pe deplinătatea nevoilor noastre. Asigurăm pentru perioada de iarnă un import de aproximativ 20% din necesar.
Acum, când discutăm, se caută surse alternative de asigurare a gazului, dar, încă o dată, în acest moment România nu este afectată”, a precizat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia şi Bulgaria, în absenţa plăţilor în ruble de către cele două ţări pentru livrarea combustibilului, transmite Reuters. Aprovizionarea va fi oprită până când vor fi făcute plăţile, a precizat Gazprom.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News