Economie
Prețurile la carburanți în Alba Iulia, a treia zi de scădere ușoară. Cât costă benzina și motorina în oraș
Prețurile la benzină și motorină la stațiile din oraș scad ușor, pentru a doua zi consecutiv. Este vorba despre doar câțiva bani pe litru.
Mai multe benzinării au redus prețurile vineri, după ieftinirile consecutive operate în ultimele 2 zile, potrivit datelor publicate de Monitorul Prețurilor.
Prețurile pentru benzină și motorină în Alba Iulia
Potrivit informațiilor publicate de Monitorul Prețurilor, în Alba Iulia, la benzina standard, cotațiile variază între 7,73 lei/litru la Petrom, 7,81 lei/litru la Lukoil, între 7,8 și 7,9 lei/litru la stațiile OMW și 7,9 lei/litru la Mol.
Pentru benzina premium, prețurile sunt între 7,96 lei/ litru la Lukoil, 8,19 lei/ litru la Petrom, 8,44 lei/litru la OMV și 8,54 lei/ litru la Mol.
În cazul motorinei, prețul variază între 7,89 lei/ litru la Petrom, 7,94 lei/ litru la Lukoil, 8,05 lei/litru la Mol și 8,09 lei/litru – motorina standard la OMV.
Vezi și Conducerea Petrom, pachet salarial uriaș. Directorul executiv, venituri de aproape 1,5 milioane de euro în 2021
Pentru motorina premium, prețurile sunt între 8,25 lei/litru la Petrom, 8,3 lei/litru la Lukoil, 8,58 lei/litru la OMV și 8,67 lei/litru la Mol.
A treia zi în care Petrom scade prețul carburanților
Este a treia zi consecutivă în care Petrom a ieftinit carburanții vânduți în rețeaua de benzinării. Joi, au scăzut prețurile la benzină și la motorină cu câte 10 bani pe litru, iar miercuri s-a ieftinit benzina cu 5 bani pe litru.
Ieftinirile vin după o scumpire accentuată care a avut loc săptămâna trecută, când, în mod neuzual pentru Petrom, prețurile au crescut brusc, de la o zi, la alta, cu 45 de bani pe litru la benzină și cu 32 de bani pe litru la motorină, dar în condițiile în care în România prețurile au fost ținute mai multă vreme sub un oarecare control.
Prețurile carburanților depind de doi mari factori: cotațiile internaționale de referință pentru cotațiile produselor petroliere din zona geografică (în cazul României Platt’s Med), care depind în principal de cotațiile petrolului, și de politica de taxare de pe fiecare piață, la care de adaugă componente locale – costuri logistice și operaționale nivelul salarizării etc.
După un declin abrupt al prețului petrolului, de la 130 la 98 de dolari pe baril, cotația a început însă să urce din nou, așa că joi seară barilul de țiței Brent se tranzacționa la 107 dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News